Ελλάδα

«Καμπανάκι» από τον αντιπτέραρχο Γεωργούση για τις φωτιές: Πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός στη δασοπυρ…

georgousis

«Καμπανάκι» από τον αντιπτέραρχο Γεωργούση για τις φωτιές: Πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός στη δασοπυρόσβεση

Για τις φωτιές που καίνε από τη Δευτέρα (17/7) τη χώρα μας μίλησε το πρωί της Τρίτης (18/7) ο αντιπτέραρχος Ευάγγελος Γεωργούσης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός στη δασοπυρόσβεση» δηλώνοντας ότι «πρέπει να επεμβαίνουμε δραστικά στην πρώτη μισή ώρα».

Εστιάζοντας στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών από αέρος ο Ευάγγελος Γεωργούσης μιλώντας στην εκπομπή «Νewroom» επεσήμανε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν είναι πάντα αυτές που θα τους επιτρέψουν να κατέβουν σε χαμηλό ύψος για αποτελεσματικές ρίψεις. Γι’ αυτό και όπως δε δήλωσε «πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός στην πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης της φωτιάς».

«Όταν μία φωτιά εξελιχθεί σε πυρκαγιά μεγάλης ισχύος, όπως είναι οι δασικές ή αυτές που γίνονται μέσα σε έναν οικιστικό ιστό, έχουν πολλαπλάσια προβλήματα λόγω ανοδικών ρευμάτων που δημιουργούν και εμποδίζουν έτσι τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα να κατέβουν στο ύψος που πρέπει για να πετύχουν το κάλλιστο αποτέλεσμα από την αύξηση του νερού» ανέφερε ο κ. Γεωργούσης.

«Καμπανάκι» από τον αντιπτέραρχο Γεωργούση για τις φωτιές: Πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός στη δασοπυρ... 3

«Είναι δύσκολο να σταματήσεις την φωτιά με αέρα όσα εναέρια μέσα και να έχεις»

Κάνοντας λόγο για αλλαγή στον σχεδιασμό και τη μεγάλη σημασία που πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και στην άμεση αντίδραση ο Ευάγγελος Γεωργούσης μίλησε για τους ισχυρούς ανέμους τονίζοντας ότι «όποιος δεν έχει ζήσει από κοντά μία μεγάλη πυρκαγιά με ανέμους της τάξεως των 7 και 8 μποφόρ, δεν μπορεί να έχει άποψη».

«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο. Είναι δύσκολο να το σταματήσεις όσα εναέρια μέσα και να έχεις» σημείωσε ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία τονίζοντας παράλληλα ότι εάν η φωτιά εξελιχθεί και αναπτυχθούν τεράστιες υψηλές θερμοκρασίες.

«Σε μία δασική φωτιά οι θερμοκρασίες ανάλογα με το τι καίγεται μπορούν να φτάσουν τους 500 και τους 600 βαθμούς Κελσίου. Εάν όμως έχουμε και αντικείμενα ως αυτοκίνητα όπως σπίτια, η θερμοκρασία πολλαπλασιάζεται», είπε υπενθυμίζοντας ότι στο Μάτι η καταστροφή ήταν τεράστια.

«Το νερό που πέφτει από τα αεροσκάφη και από τα ελικόπτερα εξατμίζεται πριν πέσει στο έδαφος» πρόσθεσε ο κ. Γεωργούσης. Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή επεσήμανε ότι όλες οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης θα πρέπει να επανασχεδιάσουνι το θέμα της πολιτικής προστασίας από φωτιές. «Είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα το ζούμε και επομένως να ξανά σχεδιάσουμε και να δούμε πώς μπορούμε να προλάβουμε τις φωτιές ή τουλάχιστον να επέμβουμε στην πρώτη μισή ώρα δραστικά» είπε κλείνοντας.

To Top