Κόσμος

Κάμινγκς: Ο Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός, είναι παλαβό

Κάμινγκς: Ο Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός, είναι παλαβό

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε συγγνώμη ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου για τα λάθη που διέπραξε η βρετανική κυβέρνηση στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού λέγοντας ότι υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των Βρετανών, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος προειδοποίησε ότι έχει στοιχεία και κείμενα μηνυμάτων στο WhatsApp για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, δήλωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θεωρούσε ότι η νόσος αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Την χαρακτήριζε «τρομακτικό παραμύθι σαν την γρίπη των πτηνών» έναν μήνα πριν από την επιβολή του πρώτου lockdown στην Βρετανία και προσφέρθηκε να μολυνθεί από τον ιό σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει τίποτε για να φοβάται κανείς, την ώρα που οι υπουργοί του βρίσκονταν σε διακοπές για σκι και η κυβέρνηση αποτύγχανε παταγωδώς στα πρώτα στάδια της επιδημίας της Covid-19, την οποία ο Μπόρις Τζόνσον αποκαλούσε «kung flu».

«Η αλήθεια είναι ότι κορυφαίοι υπουργοί, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, κορυφαίοι σύμβουλοι όπως εγώ, δεν στάθηκαν αντάξιοι των απαιτήσεων που το κοινό δικαιούται να έχει από την κυβέρνησή του σε μία κρίση σαν αυτή», είπε κατά την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, μιλώντας για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και για τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τις επιδόσεις της κυβέρνησης Τζόνσον.

«Την ώρα που οι άνθρωποι μας χρειάζονταν περισσότερο, η κυβέρνηση απέτυχε», είπε.

Ο πρώην σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ αποκάλυψε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Μπόρις Τζόνσον συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της επιτροπής Cobra στα πρώτα στάδια της επιδημίας, λέγοντας ότι οι συναντήσεις συχνά δεν ήταν κάτι παραπάνω από παρουσιάσεις PowerPoint και ότι υπήρχαν πολλές διαρροές.

«Θα ήθελα να πω σε όλες τις οικογένειες όσων πέθαναν αναίτια πόσο λυπάμαι για τα λάθη που έγιναν και για τα δικά μου λάθη», είπε.

Εξι μήνες μετά την αποχώρησή του από την Ντάουνινγκ Στριτ εξαιτίας ερίδων μεταξύ φατριών, ο αρχιτέκτονας της νικηφόρας εκστρατείας του 2016 για το Brexit και της συντριπτικής εκλογικής νίκης του Μπόρις Τζόνσον το 2019 εμφανίζεται πλέον ανηλεής απέναντι στον βρετανό πρωθυπουργό.

Comments
To Top