Ελλάδα

Κανόνες ασφαλείας για το γκαράζ του σπιτιού

ergasies

Κανόνες ασφαλείας για το γκαράζ του σπιτιού

Το κλειστό γκαράζ σε ένα σπίτι πάντα καταλήγει να είναι ένας από τους πιο λειτουργικούς του χώρους: δεν αφήνουμε εκεί μόνο το όχημα ή τα οχήματά μας, αλλά αποθηκεύουμε πράγματα και εργαλεία, μαστορεύουμε, κάνουμε διάφορες μικροδουλειές. Μπορεί να σας διαβεβαιώσει γι’ αυτό και ο… Μπιλ Γκέιτς, που ξεκίνησε τη (μελλοντική) Microsoft δουλεύοντας στο γκαράζ του σπιτιού του! Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, πρέπει να προνοούμε για την ασφάλεια του χώρου, όπως προνοούμε για όλο το σπίτι μας.

  • Κρατάτε κλειδωμένα τα επικίνδυνα υλικά. Σε όλα τα γκαράζ αποθηκεύονται πολλοί και διαφορετικοί τύποι επικίνδυνων υλικών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, βενζίνη, προϊόντα συντήρησης αυτοκινήτων, χρώματα κ.λπ.). Φροντίστε να είναι σε κλειδωμένες ντουλάπες -και όχι εκτεθειμένα σε ράφια- για να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά παιδιά ή κατοικίδια.
  • Κλειδώστε και τα ηλεκτρικά εργαλεία. Το ίδιο ισχύει και για τα ηλεκτρικά εργαλεία που έχετε (λ.χ. τρυπάνια). Αν έχετε εργαλεία μεγάλου μεγέθους, που δεν μπορούν να κλειδωθούν σε ντουλάπα, να βεβαιώνεστε ότι ο μηχανισμός ασφαλείας τους λειτουργεί και ότι δεν είναι συνδεδεμένα μόνιμα σε πρίζα.
  • Τα αιχμηρά εργαλεία… ψηλά. Τσουγκράνες, φτυάρια, κλαδευτήρια και άλλα παρεμφερή εργαλεία, που μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμό, επίσης πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος. Η διαφορά εδώ είναι ότι μπορούν να στοιβαχθούν σε ψηλά ράφια, πάντα με κριτήριο πόσο εύκολα θα μπορούσε να φτάσει εκεί ένα παιδί. Για τον λόγο αυτό, μετά τη χρήση τους μην τα αφήνετε εκτεθειμένα -κάτι που επιπλέον κρατά το γκαράζ σας τακτοποιημένο.
  • Κρατάτε τον χώρο καθαρό. Και όχι μόνο για λόγους υγιεινής, αλλά και ασφαλείας. Αν το αυτοκίνητό σας χάνει λάδια λ.χ., δεν θέλετε να γλιστρήσετε. Δεν θέλετε επίσης να έχετε πεταμένα πανιά που χρησιμοποιήσατε για να καθαρίσετε τα χέρια σας μετά από ένα μαστόρεμα ή κάπου στοιβαγμένο κάποιο αρχείο από περιοδικά. Γενικά ένα οργανωμένο και καθαρό γκαράζ κάνει τη… ζωή σας εκεί πιο εύκολη και είναι πιο ασφαλές.
  • Επιθεωρείτε τακτικά την γκαραζόπορτα. Και για λόγους ασφαλείας και για απολύτως ευνόητους πρακτικούς λόγους. Έτσι, να ελέγχετε σε τακτική βάση τα ελατήρια και τα καλώδια της γκαραζόπορτας για τυχόν φθορές, να κρατάτε τα τηλεχειριστήρια της πόρτας μακριά από παιδιά, να ελέγχετε για τυχόν «σκαλώματα» της πόρτας στο άνοιγμα και στο κλείσιμο.
  • Μη φοβάστε να… πετάξετε. Έχει τύχει σε όλους να περισσεύει λίγη μπογιά ή λίγο οινόπνευμα και να κρατάμε ολόκληρη συσκευασία για πολύ καιρό. Ή να κρατάμε κάποιο ανταλλακτικό παλιάς συσκευής για (απροσδιόριστη) ώρα ανάγκης. Ειδικά στο γκαράζ, δεν θα πρέπει να διστάζουμε να πετάμε πράγματα, για να κρατάμε τον χώρο καθαρό και οργανωμένο, όπως ήδη είπαμε. Επίσης, επιβάλλεται και ο έλεγχος για προϊόντα που έχουν λήξει ή μάς είναι πια άχρηστα.
  • Στερεώστε καλά ράφια και ντουλάπια. Η οργάνωση του γκαράζ χρειάζεται ράφια και ντουλάπες. Επιβάλλεται να είναι καλά στερεωμένα στον τοίχο ή στην οροφή και να ανοιγοκλείνουν εύκολα, χωρίς να «βρίσκουν» πουθενά.
  • Άπλετο φως. Φαίνεται αυτονόητο, αλλά για το γκαράζ συνήθως δεν είναι -οι περισσότεροι το παραμελούν. Κι όμως, το περισσότερο φως είναι απαραίτητο όχι μόνο για την ασφαλή είσοδο και έξοδο του οχήματός σας, αλλά και για όλες τις δουλειές που κάνετε σε αυτόν τον χώρο.
  • Κατάλληλα μέτρα πυρασφάλειας. Η πυρκαγιά είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για το σπίτι μας. Στο γκαράζ ο κίνδυνος είναι αυξημένος, επειδή μπορεί να έχουμε αποθηκεύσει υλικά εύφλεκτα ή «απαιτητικά» στον χειρισμό τους. Θα χρειαστείτε έναν ανιχνευτή θερμότητας ή συναγερμό καπνού και οπωσδήποτε πυροσβεστήρα στον χώρο.
  • Προσοχή στον αέρα. Το μονοξείδιο του άνθρακα από τις εκπομπές των οχημάτων δεν είναι απειλή για την υγεία στις μικρές ποσότητες που παράγονται από αυτά που ξεκινούν ή σταθμεύουν στο γκαράζ. Όταν, όμως, τα οχήματα αφήνονται να λειτουργούν για περισσότερη ώρα, η ασφάλεια γίνεται πρόβλημα. Γι’ αυτό μην αφήνετε το όχημά σας στο ρελαντί για πολλή ώρα, ακόμη και με την γκαραζόπορτα ανοιχτή. Το ίδιο ισχύει και για πολλά μηχανήματα που λειτουργούν με βενζίνη (π.χ. χλοοκοπτικό) – αν έχετε, μην το αφήνετε να λειτουργεί σε αυτόν τον κλειστό χώρο. Και αν μια βροχερή μέρα θελήσετε να ψήσετε με το μπάρμπεκιου στην κάλυψη του γκαράζ (έστω και με την πόρτα ανοιχτή), μην το κάνετε: εκτός από τους προφανείς κινδύνους πυρκαγιάς, οι ψησταριές με κάρβουνο παράγουν υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα.
  • Ελέγξτε τα ηλεκτρολογικά. Η ασφάλεια πρέπει να μπαίνει και στην… πρίζα. Στο γκαράζ σας θα κάνετε ό,τι και στο υπόλοιπο σπίτι σας -και λίγο πιο συχνά, για τους λόγους που προαναφέραμε (πολλά εύφλεκτα υλικά). Ελέγχουμε, λοιπόν, πρίζες, μπαλαντέζες, λάμπες, καλωδιώσεις, τα πάντα, σε τακτά χρονικά διαστήματα και επισκευάζουμε ή αλλάζουμε ό,τι πρέπει.
To Top