Ελλάδα

Κάντε το σπίτι σας ασφαλές για το νέο σας κουτάβι

koutavi

Κάντε το σπίτι σας ασφαλές για το νέο σας κουτάβι

Η μέρα που υποδέχεστε ένα νέο… τετράποδο μέλος για την οικογένειά σας (ή και για τον εαυτό σας) είναι εξ ορισμού μια χαρούμενη μέρα. Σίγουρα το θέλατε πολύ, εσείς ή τα παιδιά σας, και σίγουρα περιμένετε τις πολλές και όμορφες στιγμές μαζί του. Να θυμάστε, όμως, ότι ο μικρός σας φίλος είναι κουτάβι και… μεταφορικά: φοβισμένος αρχικά, περίεργος και παιχνιδιάρης μετά, και πάντα… ατσούμπαλος, σίγουρα θα σας διασκεδάσει, αλλά μπορεί και να κάνει πράγματα που θα είναι απειλητικά για την υγεία του. Καθώς δεν είναι δυνατό να είστε μαζί του συνέχεια και να τον επιτηρείτε, πρέπει να προνοήσετε για ορισμένα πράγματα. Ποια είναι αυτά και πώς θα προστατεύσουν τον σκυλάκο σας;

  • Ένας κάδος σκουπιδιών είναι κάτι σαν… παιδική χαρά για τα κουτάβια. Οι πολλές και ασυνήθιστες μυρωδιές θα του προσελκύσουν το ενδιαφέρον και θα τον γυροφέρνει σίγουρα. Ο κίνδυνος εδώ είναι να καταφέρει με κάποιο τρόπο να αποκτήσει πρόσβαση στο… περιεχόμενο. Και μερικά σκουπίδια στο πάτωμα σίγουρα δεν είναι διασκεδαστικό, αλλά κάτι που μπορεί να φάει ή να ροκανίσει ο σκυλάκος ίσως αποδειχθεί επικίνδυνο. Έτσι, φροντίστε να κρατάτε τον κάδο για τα σκουπίδια καλυμμένο και ασφαλισμένο -αν, μάλιστα, τον έχετε τοποθετήσει σε μέρος όπου ο σκύλος δεν έχει πρόσβαση, ακόμα καλύτερα.
  • Ο μικρός σας σκύλος θα έχει την τάση να ροκανίζει και να μασουλάει τα πάντα. Σίγουρα δεν θέλετε αυτό να είναι κάποιο καλώδιο – ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας δεν είναι απίθανος. Γι’ αυτό φροντίστε να μην έχετε εκτεθειμένα καλώδια ή φορτιστές και, όπου δεν είναι δυνατό, ψεκάστε με τα ειδικά σπρέι απώθησης που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Και, φυσικά, έχετέ του πολλά παιχνίδια κατάλληλα για να ακονίζει τα δοντάκια του.
  • Η τσάντα σας, το σακίδιο για το γυμναστήριο ή οποιαδήποτε τσάντα από ψώνια, σίγουρα θα κινήσουν την περιέργεια του μικρού και σίγουρα θα μπει στον πειρασμό να ερευνήσει το περιεχόμενο. Και επειδή υπάρχουν πολλά μικρά αντικείμενα που μπορεί να βάλει στο στόμα ή ακόμα και ίδιο το υλικό της τσάντας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην αφήνετε οποιαδήποτε τσάντα στον χώρο. Φροντίζετε οι τσάντες σας να είναι είτε κρεμασμένες σε ψηλό σημείο είτε αποθηκευμένες σε κάποιο ντουλάπι.
  • Τα φάρμακα είναι η πιο κοινή αιτία δηλητηρίασης για τα κατοικίδια. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να χρησιμοποιείτε, είναι αποθηκευμένα σε ασφαλές μέρος και μην ξεχνάτε να τα επιστρέφετε εκεί αφού τα χρησιμοποιήσετε.
  • Το ίδιο ισχύει και για καθαριστικά, απορρυπαντικά και άλλα χημικά προϊόντα για το σπίτι. Φροντίστε να τα έχετε αποθηκευμένα σε σημείο όπου ο σκύλος δεν έχει πρόσβαση και μην τα αφήνετε εκτεθειμένα όταν τα χρησιμοποιείτε.
  • Πριν υποδεχθείτε τον σκυλάκο σας, θα πρέπει να ελέγξετε τα φυτά εσωτερικού χώρου που πιθανόν έχετε. Υπάρχουν αρκετά φυτά που είναι επιβλαβή για τους σκύλους σας και μπορεί να προκαλέσουν από απλό ερεθισμό και πεπτικές διαταραχές έως ανεπάρκεια οργάνων και ακόμη και τον θάνατο, αν το κουτάβι σας αποφασίσει να μασουλήσει κανένα φύλλο. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας και απλώς απομακρύνετέ τα από τον χώρο σας.
  • Πρέπει να εκπαιδεύσετε τον μικρό σας να κάθεται σε έναν δικό του χώρο, όπου θα νιώθει ασφαλής και θα τον προτιμά όταν λείπετε: ένα κλουβί για σκύλους, ένα δωμάτιο ή ένα ειδικό κρεβάτι μπορούν να παίξουν τον ρόλο αυτό. Να θυμάστε ότι το κλουβί δεν είναι καθόλου κακή επιλογή, πολύ περισσότερο που μπορεί να χρειαστεί ως εκπαίδευση για τις επισκέψεις του στον κτηνίατρο.
  • Περίεργο από τη φύση του, το κουτάβι σας είναι βέβαιο ότι θα εξερευνήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το σπίτι και θα δοκιμάσει τα όριά του. Στην αρχή τουλάχιστον, φροντίστε να αποκλείσετε την πρόσβαση σε ορισμένους χώρους, τους οποίους θα μπορείτε να εξερευνάτε… παρέα και όχι μόνο του. Έτσι, θα διασφαλίσετε ότι δεν θα μασουλήσει κάτι που δεν πρέπει.
  • Τα κουτάβια είναι αδέξια και έχουν εύθραυστα οστά. Έτσι, ένα ψηλό κάθισμα ή ακόμα και μια αγκαλιά κρύβουν τον κίνδυνο να πέσει και να σπάσει κάποιο κόκαλο. Κρατήστε, λοιπόν, το κουτάβι σας… προσγειωμένο -και συνηθίστε κι εσείς να κατεβαίνετε στο… ύψος του και να παίζετε μαζί του στο πάτωμα.
  • Τα τηλεχειριστήρια, οι μικροσυσκευές, τα μπρελόκ και οποιαδήποτε άλλα μικρού μεγέθους αντικείμενα θα πρέπει να είναι… εξαφανισμένα από τον χώρο. Κι αυτό γιατί μπορεί το κουτάβι σας να τα σπάσει, να καταπιεί κάποιο κομμάτι ή, ακόμα χειρότερα, κάποια μπαταρία. Προσέχετε, λοιπόν, πού αφήνετε τέτοια αντικείμενα.
To Top