Κατατέθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωνσταντίνο Χατζηδάκη στην Ολομέλεια ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2025.
Ο κ. Χατζηδάκης καταθέτοντας και σε ηλεκτρονική μορφή (στικάκι) τον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέφερε ότι «σήμερα είναι μια ημέρα ιδιαίτερη σημαντική για εμάς, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και πιστεύω και για τη Βουλή των Ελλήνων. Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον αρμόδιο υφυπουργό Θάνο Πετραλιά και εμένα να καταθέτουμε στο Σώμα τον Κρατικό Προϋπολογισμό έτους 2025 και την εισηγητική του έκθεση».
Ο υπουργός μαζί με τον Προϋπολογισμό επίσης κατέθεσε την Έκθεση επί των Φορολογικών Δαπανών, τις Εκθέσεις των γενικών διευθυντών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Φορολογίας, Τελωνείων, Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών),την ετήσια Έκθεση της Ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθώς και τις σχετικές Δηλώσεις του αρ. 58 του Ν. 44270/2014. Επίσης κατέθεσε την Ειδική Έκθεση Επιδόσεων του Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025, τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2023.
Αναλυτικά , δε, με όσα ανεφερε σε δήλωσης του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκη, προβλέπονται :
- Ανάπτυξη 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025.
- Το πρωτογενές πλεόνασμα: το 2025 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,4% του ΑΕΠ. “Το 2025 η Ελλάδα θα πετύχει το 4ο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην ΕΕ, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική της οικονομίας και την αποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών πολιτικών” τόνισε με έμφαση ο Κωστής Χατζηδακης
- Το χρέος προβλέπεται να μειωθεί από 154%` του ΑΕΠ το 2024, σε 147,5% το 2025. Παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ-27.
- Σε σχέση με τις προβλέψεις για παροχές η πρόβλεψη είναι για 1,1 δισεκ μέτρα. Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης οι προβλέψεις εισοδηματικών ενισχύσεων συνδέονται με την πορεία της ανάπτυξης αλλά και τα μέτρα που μειώνουν τη φοροδιαφυγή.
Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας όρισε την συζήτηση σε τέσσερις συνεδριάσεις στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κρατικού Προϋπολογισμού 2025 στις 25, 26 και 27 Νοεμβρίου, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια του Προϋπολογισμού θα ξεκινήσει την 11η Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου με την ψήφισή του.
Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο και οι αβεβαιότητες
Στο μεταξύ το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως ανεξάρτητου δημοσιονομικού φορέα, ολοκλήρωσε την αξιολόγηση του Σχεδίου Κρατικού Προϋπολογισμού 2025.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, βασικά σημεία αποτελούν:
- η διατήρηση της δυναμικής της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
- και η περεταίρω θετική εξέλιξη της πορείας του ελλείμματος Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο τείνει να ισοσκελίζεται για πρώτη φορά μέσα τις τελευταίες δεκαετίες με εξαίρεση μια μικρή περίοδο που η χώρα ήταν σε πρόγραμμα.
Πιο συγκεκριμένα,
- Το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,7% του ΑΕΠ για το 2024 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης 1% τον Οκτώβριο του 2024 και 1,1% τον Νοέμβριο του 2023).
- Για το 2025, παραμένει σταθερή η πρόβλεψη για το 0,6% του ΑΕΠ επιβεβαιώνοντας τη συμμόρφωση με την τιμή αναφοράς 3% για το συνολικό έλλειμμα. Η διατήρηση της δημοσιονομικής συνέπειας (ή αξιοπιστίας) αποτυπώνεται και στην προβλεπόμενη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 9,9 ποσοστιαίες μονάδες για το 2024 και 6,5 για το 2025. Ωστόσο, το υψηλό του επίπεδο όμως δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού με απαραίτητη την συνέχιση της προσπάθειας σημαντικής μείωσης του μεσοπρόθεσμα.
Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών και λαμβάνοντας υπόψιν τις αβεβαιότητες, οι οποίες επικεντρώνονται στις γεωπολιτικές εξελίξεις του διεθνούς περιβάλλοντος, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο εγκρίνει τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις του Σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2025 και διαπιστώνει τη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες.