Πολιτική

Καζάνι που βράζει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ – Διχασμένη ως προς την παραμονή ή την αποχώρηση η ομάδα Α…

Καζάνι που βράζει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ – Διχασμένη ως προς την παραμονή ή την αποχώρηση η ομάδα Αχτσόγλου

Με καζάνι που βράζει μπορεί να παρομοιάσει κανείς την κατάσταση που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς όπως φαίνεται οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του είναι αναρίθμητες.

Και ενώ η Ομπρέλα του Ευκλείδη Τσακαλώτου αποχώρησε σύσσωμη μετά την πρώτη ημέρα εργασιών της τρικυμιώδους Κεντρικής Επιτροπής πριν από μια εβδομάδα, η πρωτοβουλία των 6+6 της ομάδας Αχτσιόγλου παρουσιάζεται διχασμένη στη διάρκεια της πανελλαδικής συνδιάσκεψης που οργανώθηκε την Κυριακή (19/11) διαδικτυακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η μέχρι στιγμής εικόνα δείχνει ότι τα εκατοντάδες στελέχη που συμμετέχουν στην πανελλαδική τηλεδιάσκεψη εμφανίζονται διχασμένα ως προς την παραμονή ή την αποχώρησή τους.

Αρχικά ο Νάσος Ηλιόπουλος εισηγήθηκε να μην αποχωρήσουν σήμερα και να αρχίσουν νέο κύκλο επαφών με βουλευτές και στελέχη. Κοινή άποψη, που επικρατεί, είναι ότι «η κατάσταση δεν πάει άλλο», αλλά ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι οι βουλευτές που θα φύγουν είναι οκτώ, ώστε μαζί με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Πέρκα να κάνουν Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Νάσου Ηλιόπουλου ότι «δεν γίνεται να συνεχιστεί ο βούρκος του διαδικτύου και οι επιθέσεις Πολάκη».

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Νοεμβρίου, ο Νάσος Ηλιόπουλος συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο του μπαράζ επαφών που είχε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Αντιθέτως με τον Νάσο Ηλιόπουλος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην παρέμβασή του ζήτησε να αποχωρήσουν τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώην υφυπουργός Μερόπη Τζούφη τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν χωρά αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης προτείνει να αποχωρήσουν σύντομα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε πως θα αποφασίσει με βάση της συνείδησή της και το τι θα πουν οι ψηφοφόροι της, ενώ η πρώην βουλευτής Θεανώ Φωτίου ξεκαθάρισε και αυτή πως πρέπει να αποχωρήσουν, αλλά με απαραίτητη προϋπόθεση να δουν άμεσα τα επόμενα οργανωτικά βήματα.

Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ σε ακόμη δύο δημοσκοπήσεις

Εντωμεταξύ, μετά την Opinion Poll ακόμη δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων καταγράφουν πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Ειδικότερα η Marc εκτίμησε την πρόθεση ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ στο 11,1% και στο ΠΑΣΟΚ στο 12% ενώ η GPO καταγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 11% και το ΠΑΣΟΚ στο 12,1%. Επίσης, σύμφωνα με την GPO το 71,2% των πολιτών θεωρεί αρνητικό ή μάλλον αρνητικό γεγονός για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ την εκλογή Κασσελάκη ενώ αντίθετα μόνο το 22,3% εκτιμά ότι πρόκειται για θετικό ή μάλλον θετικό γεγονός.

Στην περίπτωση, πάντως, που οι βουλευτές αποχωρήσουν, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι υπάρχουν οι απαιτούμενοι τουλάχιστον δέκα, ώστε να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα με πλήρη δικαιώματα, εάν συνυπολογιστούν οι επτά βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο αποχώρησης από την Κεντρική Επιτροπή (Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης, Τζανακόπουλος, Αναγνωστοπούλου, Φωτίου, Τζούφη) συν οι Τσακαλώτος και Πέρκα που είναι ήδη ανεξάρτητοι βουλευτές.

To Top