Πολιτική

Κικίλιας: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η μεγαλύτερη ήττα της εξωτερικής πολιτικής από το 1974

Η ΝΔ θα ψάχνει τρόπους να τη βελτιώσει και να αλλάξει τα κακώς κείμενα, τονίζει

Ως τη μεγαλύτερη ήττα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας από το 1974 χαρακτήρισε ο Βασίλης Κικίλιας τη Συμφωνία των Πρεσπών, στον απόηχο και της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια.

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση θα γίνεται χειρότερη όσο περνάει ο χρόνος. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι δεν τόλμησε ο πρωθυπουργός να αναφέρει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ως αεροδρόμιο ‘Μακεδονία. Ο κ. Τσίπρας αισθάνεται μάλλον πολύ άνετα να ταξιδεύει στα Σκόπια, αλλά αυτός και οι σύντροφοί του δυσκολεύονται να ταξιδέψουν στη Μακεδονία. Για όσο χρόνο του απομένει στην καρέκλα του πρωθυπουργού, είναι υποχρεωμένος να μας εξηγήσει με ποιους τρόπους θα προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν βλέπω αυτό, παρατηρώ μια αγωνιώδη προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα», δήλωσε, τονίζοντας ότι στο θέμα των μακεδονικών προϊόντων γίνεται μεγάλη ζημιά στην οικονομία της Βορείου Ελλάδας.

«Υπάρχουν 10.000 άνθρωποι που έχουν εργαζομένους και μια ολόκληρη οικονομία που κινείται πίσω από 10.000 μακεδονικά προϊόντα. Πρέπει να περιμένουν για τρία χρόνια μια επιτροπή τεχνοκρατών από την ΕΕ να αποφασίσει αν μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο “μακεδονικό” στα δικά μας προϊόντα. Αν υπήρχε η αμφισβήτηση για κάποια από αυτά, τώρα ήρθε ο κ. Τσίπρας και βάζοντας την υπογραφή του, νομιμοποίησε τις αμφισβητήσεις. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά! Προσχώρησε στην επιχειρηματολογία των γειτόνων μας. Είπε ότι αν αυτά τα προϊόντα είναι μακεδονικά, θα το αποφασίσει μια επιτροπή. Καταλαβαίνετε τη ζημιά που γίνεται;».

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να κάνει για τη βελτίωση της συμφωνίας των Πρεσπών μια κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Κικίλιας ανάφερε μιλώντας στον Αντέννα πως «η Νέα Δημοκρατία σε καθένα από τα 24 ενταξιακά κεφάλαια της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, θα υποστηρίζει τα συμφέροντά μας και θα ψάχνει να βρει τρόπους να βελτιώσει τη συμφωνία και να αλλάξει κάποια κακώς κείμενα. Αυτό είναι ένα διαπραγματευτικό όπλο που δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η γειτονική χώρα είναι ήδη μέλος της συμμαχίας και αυτό δεν είναι αναστρέψιμο. Όπου όμως μπορούμε να βελτιώσουμε κομμάτια της συμφωνίας και να κάνουμε τη ζωή ευκολότερη, ειδικά των Μακεδόνων συμπολιτών μας, θα το κάνουμε», είπε ο βουλευτής της Ν.Δ.

Σχολιάζοντας τέλος τα επεισόδια στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Ρόδο, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ δήλωσε ότι «δεν είναι τυχαίο το ότι οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τα συνδικαλιστικά κινήματα και αυτούς οι οποίοι θα έπρεπε να ηγούνται μιας προσπάθειας βελτίωσης των εργασιακών σχέσεων. Οι εικόνες από τη Ρόδο δείχνουν μια παρακμή τριτοκοσμικής χώρας και τις συμπεριφορές αυτές δεν αποδέχεται η ελληνική κοινωνία».

Comments
To Top