Αθλητικά

Κολυμβητές του Μπουτάν έτοιμοι να κάνουν πάταγο στους Ασιατικούς Αγώνες

Κολυμβητές του Μπουτάν έτοιμοι να κάνουν πάταγο στους Ασιατικούς Αγώνες

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σε δύο καταξιωμένους και έμπειρους κολυμβητές, τους Sangay Tenzin και Kinley Lhendup, που εκπροσωπούν την Ομοσπονδία Υδάτινων Στίβου του Μπουτάν.

Ο ενθουσιασμός αυξάνεται στην αθλητική κοινότητα του Μπουτάν καθώς πλησιάζουν οι διάσημοι Ασιατικοί Αγώνες (AG). Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σε δύο καταξιωμένους και έμπειρους κολυμβητές, τους Sangay Tenzin και Kinley Lhendup, που εκπροσωπούν την Ομοσπονδία Υδάτινων Στίβου του Μπουτάν. Αυτοί οι εξαιρετικοί αθλητές θα αγωνιστούν περήφανα για τη χώρα τους στο πολυαναμενόμενο AG, το οποίο έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Κίνα τον Σεπτέμβριο.

Ο Sangay Tenzin θα επιδείξει το ταλέντο του στις κατηγορίες των 100 μέτρων και των 200 μέτρων ελεύθερου στυλ, ενώ ο Kinley Lhendup θα συμμετάσχει στα αγωνίσματα των 200 μέτρων ατομικού μικτή και 100 μέτρων πεταλούδας.

Για να διασφαλιστεί ότι είναι πλήρως προετοιμασμένοι για τo AG, και οι δύο κολυμβητές θα συμμετάσχουν πρώτα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης, που θα διεξαχθεί στην Ιαπωνία από τις 23 έως τις 28 Ιουλίου. Αυτός ο διεθνής αγώνας χρησιμεύει ως κρίσιμο σκαλοπάτι για την απόδοσή τους στην άκρως ανταγωνιστική AG.

Η κολύμβηση κερδίζει δημοτικότητα στο Μπουτάν τα τελευταία χρόνια, εν μέρει χάρη στα αξιοσημείωτα επιτεύγματα αθλητών όπως ο Sangay Tenzin και ο Kinley Lhendup σε μεγάλα διεθνή τουρνουά. Η επιλογή τους να εκπροσωπήσουν το Μπουτάν στη διάσημη AG αποτελεί απόδειξη του αυξανόμενου ενδιαφέροντος και της αφοσίωσης της νεολαίας του Μπουτάν στην κολύμβηση.

Από το 2019, αυτό το δυναμικό δίδυμο έχει υποβληθεί σε αυστηρή εκπαίδευση σε ένα κέντρο στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης, μαζί με κολυμβητές από περισσότερες από 12 χώρες. Με την υποστήριξη της FINA, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κολύμβησης, και υπό την καθοδήγηση του προπονητή τους Alexander Tikhonov, πρώην Ρώσου κολυμβητή, οι Sangay και Kinley προπονούνται για 10 συνεδρίες την εβδομάδα. Κάθε μέρα, περνούν τέσσερις ώρες κολύμπι, εκτός από τέσσερις συνεδρίες γυμναστικής. Το πρόγραμμα προπόνησής τους περιλαμβάνει επίσης μηνιαία παρακολούθηση της σύστασης του σώματός τους από διατροφολόγους.

Ο Sangay Tenzin διαθέτει ήδη σημαντική διεθνή εμπειρία, έχοντας συμμετάσχει σε επτά διεθνείς διαγωνισμούς. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο του 2020, πέτυχε προσωπικό ρεκόρ 57,57 δευτερολέπτων στα 100 μέτρα ελεύθερο. Η πιο εξαιρετική του επίδοση μέχρι σήμερα σημειώθηκε στο πρωτάθλημα κολύμβησης του 2022 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, όπου τερμάτισε τα 100 μέτρα ελεύθερο σε 57,4 δευτερόλεπτα, ξεπερνώντας το δικό του ρεκόρ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, ο 19χρονος Sangay Tenzin από το Sarpang εξέφρασε την ετοιμότητά του για το επερχόμενο AG. Δήλωσε, «Η προπόνηση είναι σε καλό δρόμο και ελπίζω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό». Ενώ στοχεύει να ξεπεράσει τις προηγούμενες εμφανίσεις του, αναγνωρίζει την τρομακτική πρόκληση που βρίσκεται μπροστά του, με κολυμβητικές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη να κυριαρχούν στο γήπεδο.

Για τον 19χρονο Kinley Lhendup από το Thimphu, το πρωτάθλημα στην Ιαπωνία χρησιμεύει ως ευκαιρία να αξιολογήσει την ετοιμότητά του για την AG. Μετά από μια εντυπωσιακή επίδοση στο 65ο Ανοιχτό Πρωτάθλημα κολύμβησης της Μαλαισίας τον Μάρτιο του 2023, ο Kinley απέκτησε αυτοπεποίθηση και αναγνωρίζει το επίπεδο ανταγωνιστικότητας στο AG. Κατά τη διάρκεια του Malaysia Open, πέτυχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε διάφορα αγωνίσματα, όπως τα 50 μέτρα ελεύθερο σε 2,81 δευτερόλεπτα, τα 400 μέτρα ελεύθερο σε 4 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα, τα 100 μέτρα ύπτιο σε 1 λεπτό και 10 δευτερόλεπτα, τα 200 μέτρα πεταλούδα σε 2 λεπτά και 340 μέτρα σε 2 λεπτά και 340 μέτρα σε 2 λεπτά και 340 μέτρα σε 2 λεπτά και 340 δευτ.

Εκτός από την τακτική προπόνησή τους, κολυμβητές όπως ο Kinley Lhendup επικεντρώνονται στην ενίσχυση της αντοχής στον έλεγχο της αναπνοής, της δύναμης του σώματος και της πνευματικής ευελιξίας. Κατανοούν τον ζωτικό ρόλο που παίζουν αυτοί οι παράγοντες στη συνολική τους απόδοση.

Όπως και ο συνάδελφός του κολυμβητής Sangay Tenzin, ο Kinley στοχεύει να ξεπεράσει τα προηγούμενα ρεκόρ του και να προσφέρει εκπληκτικές επιδόσεις στο AG, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα όσον αφορά τα μετάλλια.

To Top