Ελλάδα

Κορονοϊός: Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες – Τι ισχύει για τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους

Κορονοϊός: Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες – Τι ισχύει για τα «προνόμια» στους εμβολιασμένους

Αρκετά ενθαρρυντικά είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν στον δρόμο για να χτιστεί ένα «τείχος ανοσίας» απέναντι στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών έχει φτάσει στο 70% των εμβολιασμών, ενώ το 45% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση.

Για το λόγο αυτό, οι λοιμοξιολόγοι εμφανίζονται θετικοί να συναινέσουν σε νέα χαλάρωση των μέτρων, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει τα «προνόμια» που θα δοθούν στους εμβολιασμένους, με στόχο να πειστούν κι όσοι είναι αρνητικοί απέναντι στον εμβολιασμό.

Ένα από τα μέτρα που εξετάζεται είναι η κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, να εξηγεί ότι αποφάσεις αναμένονται μέσα στον Ιούλιο.

Για το ζήτημα των «προνομίων» στους εμβολιασμένους, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, και μέλος της επιτροπής, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε ότι αναμένονται ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.

«Οι εμβολιασμένοι θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους ή σε μαζικές εκδηλώσεις χωρίς μάσκες όταν είναι έτοιμη τεχνικά και η πολιτεία. Η επιτροπή το βλέπει θετικά αυτό, το βλέπει σε ένα μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξήγησε ότι στη χώρα μας έχουν γίνει 7 εκατ. εμβολιασμοί συνολικά, κάπου 4,4 εκατ. με μία δόση και πάνω από 3 εκατ. με τις δύο δόσεις, άρα είμαστε κοντά στο 43% με μία δόση.

«Για να πούμε ότι θα φτάσουμε κοντά στο τείχος ανοσίας θέλουμε περίπου 70% τουλάχιστον με μια δόση… Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, περίπου τέλος Ιουλίου θα είμαστε κοντά στο 70% και πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό» τόνισε.

«Ίσως και λίγο νωρίτερα από ένα μήνα θα μπορέσουμε να πούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους… Ίσως και νωρίτερα από μέσα Ιουλίου. Το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) αναφέρει ότι οι μάσκες διατηρούνται.

Comments
To Top