Fetching weather...

Κορυφώνεται η αναμέτρηση Τραμπ και Κίνας – «Μέρος του σχεδίου» τα αντικρουόμενα μηνύματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Κορυφώνεται η αναμέτρηση Τραμπ και Κίνας – «Μέρος του σχεδίου» τα αντικρουόμενα μηνύματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Ο εμπορικός πόλεμος του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με την Κίνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς μια ακόμα ασταθή εβδομάδα.

Παρά την αβεβαιότητα, ο Τραμπ δείχνει να απολαμβάνει τις πολλαπλές μάχες που ξεκίνησε και χειροκροτήθηκε όρθιος σε μια εκδήλωση του UFC για τις μικτές πολεμικές τέχνες στη Φλόριντα το βράδυ του Σαββάτου. Ο πρόεδρος, ο οποίος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως τον απόλυτο πολιτικό μαχητή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η υποδοχή του ήταν «κάπως θρυλική» και αποτελεί απόδειξη ότι «κάνουμε καλή δουλειά».

Ο Λευκός Οίκος εξαίρεσε το βράδυ της Παρασκευής τις εισαγωγές κινεζικών smartphones και υπολογιστών από τον ανώτατο δασμολογικό συντελεστή, ο οποίος έχει φτάσει το 145%, ουσιαστικά αναγνωρίζοντας ότι οι ουρανοκατέβατες εισφορές σε αυτά τα είδη θα μπορούσαν να πλήξουν τη βιομηχανία τεχνολογίας και τους καταναλωτές των ΗΠΑ.

Ωστόσο, την Κυριακή, η κυβέρνηση επέμεινε ότι τα προϊόντα αυτά θα συνεχίσουν να υπόκεινται σε νέους δασμούς σε χαμηλότερο επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες, εγείροντας περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τις προφανώς απρογραμμάτιστες και σπασμωδικές στάσεις της, οι οποίες έχουν επανειλημμένα τρομάξει τις αγορές.

«ΚΑΝΕΝΑΣ δεν “γλιτώνει” από τις άδικες εμπορικές ισορροπίες και τα μη νομισματικά δασμολογικά εμπόδια που έχουν χρησιμοποιήσει άλλες χώρες εναντίον μας, ιδίως η Κίνα, η οποία, μακράν, μας μεταχειρίζεται χειρότερα!», έγραψε ο Τραμπ την Κυριακή στο Truth Social.

Σε κάθε περίπτωση το επιτελείο Τραμπ συνεχίζει να επιμένει ότι οι ξαφνικές κινήσεις του και τα αντικρουόμενα μηνύματα που στέλνει ήταν μέρος του σχεδίου από την αρχή.

«Αυτό είναι άλλο ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς ο πρόεδρος Τραμπ είχε από την αρχή ένα λεπτομερές σχέδιο που εκτελείται ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες», δήλωσε ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Στίβεν Μίλερ, στην εκπομπή «Sunday Morning Futures» του Fox News.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η στρατηγική της αποδίδει, υποστηρίζοντας ότι δεκάδες χώρες που περιλαμβάνονται στους αμοιβαίους δασμούς που έχουν πλέον ανασταλεί έσπευσαν να κάνουν «εκπληκτικές» συμφωνίες με τον Τραμπ, για να αποφύγουν περαιτέρω οικονομικές πιέσεις από τις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος φαίνεται να εφαρμόζει τώρα παρόμοια λογική και στην αντιπαράθεσή του με την Κίνα, στοιχηματίζοντας ότι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας θα αναγκάσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να κάνει παραχωρήσεις σε μακροχρόνια παράπονα που περιλαμβάνουν ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά, την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και μια τεράστια εμπορική ανισορροπία που ο Τραμπ επιμένει ότι αποτελεί απόδειξη ότι το Πεκίνο κλέβει την Ουάσινγκτον.

Η προσέγγιση Τραμπ ενδέχεται ωστόσο να μην λαμβάνει υπόψη τις πολυπλοκότητες της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας και την πολιτική δυναμική στο Πεκίνο. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής πάρα τις πιέσεις των ΗΠΑ να καλέσει τον αμερικανό ομόλογό του για να επιδιώξει μια «συμφωνία», αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δασμούς 145% στην αντίπαλή τους υπερδύναμη, πυροδοτώντας μια μακρόχρονη και επίφοβη άμεση αντιπαράθεση.

Σύμφωνα με το CNN, ο Τραμπ διαβεβαιώνει τώρα τους Αμερικανούς ότι η «σπουδαία σχέση» του με τον Κινέζο ηγέτη θα αποτρέψει μια κρίση, αλλά το γεγονός πως δεν είναι σε θέση προς το παρόν να ξεκινήσει συνομιλίες κινδυνεύει να ρίξει ξανά τα χρηματιστήρια και να επιβάλει πραγματικές δυσκολίες στους Αμερικανούς.

Επιπρόσθετα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η χαοτική οικονομική διαχείριση του προέδρου συμπιέζει την πολιτική του θέση με τρόπο που θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος για τους Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες κατά το έτος πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Μια νέα δημοσκόπηση του CBS την Κυριακή έδειξε ότι τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου για τους χειρισμούς του στην οικονομία και τον πληθωρισμό έχουν υποχωρήσει. Περίπου το 44% των ερωτηθέντων εγκρίνει και το 56% αποδοκιμάζει τις επιδόσεις του στην οικονομία, ενώ μόνο το 40% εγκρίνει και το 60% αποδοκιμάζει τους χειρισμούς του στον πληθωρισμό. Και το 75% αναμένει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμες αυξήσεις των τιμών λόγω των δασμών, ενώ το 48% αναμένει μακροπρόθεσμες αυξήσεις.

Διαβάστε Σχετικά