Στην αγάπη του θείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη Θεσσαλονίκη αλλά και στα επιτεύγματά του ως πρωθυπουργού αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του για το βιβλίο για τον Εθνάρχη «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Μακεδονία λέγοντας: «Η στήριξη, παρότρυνση και χρηματοδότηση που παρείχε στον Μανώλη Ανδρόνικο για ανασκαφές στη Βεργίνα αλλά και σήμερα η Αμφίπολη αποτελούν αμάχητη απόδειξη ότι ο πολιτισμός της αρχαίας Μακεδονίας είναι μόνο Ελληνικός».
Ειδικά όσον αφορά στα εθνικά μας θέματα και τις σχέσεις με την Τουρκία ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Ο ισχυρισμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν έτοιμος να μπει σε εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευση με την Τουρκία δεν ευσταθεί όπως ακούγεται τελευταία. Πίστευε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο θα έπρεπε να λυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αν χρειαστεί και με προσφυγή στη Χάγη βάσει συνυποσχετικού. Και ήταν η Τουρκία που υπαναχώρησε τότε αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Με άλλα λόγια ο ισχυρισμός ότι ο Καραμανλής ήταν έτοιμος να συζητήσει και για άλλα θέματα ήταν ανακριβής έωλος και ίσως εκ του πονηρού.», τόνισε.
Και συνέχισε: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές. Τους δημιουργεί άλλωστε η επιθετικότητα και αναθεωρητισμός της Τουρκίας. Η ανάδειξή τους ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις και ιδίως όταν εκφράζονται από υπεύθυνα χείλη και είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές ενώ η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή».
Στην ομιλία του ο, πρώην πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι: «Ο Καραμανλής δεν αποκατέστησε μόνο τη δημοκρατία αλλά της έδωσε γερά θεμέλια», είπε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι είχε ως προϋπόθεση την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.
Επίσης, ο σεβασμός στους θεσμούς και η διάκριση των εξουσιών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι διακριτοί ρόλοι κάθε εξουσίας και η ασφάλεια του πολίτη. Δημοκρατία είναι ο σεβασμός στους νόμους. Η δημοκρατία δεν ανθεί εκεί όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι ύβρεις, οι κομματικές διαμάχες και ο ανταγωνισμός.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν δίχασε ποτέ τους Έλληνες. Συκοφαντήθηκε, λοιδορήθηκε και εξυβρίστηκε όσο λίγοι αλλά ποτέ δεν μετέτρεψε σε προσωπική αντιπαράθεση την πολιτική διαφωνία.
«Το δημοκρατικό πολίτευμα είναι εδραιωμένο στη χώρα μας αλλά κίνδυνοι για τη δημοκρατία ελλοχεύουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες. Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού ωθεί αυξανόμενο αριθμό πολιτών στην αποχή και άρνηση της πολιτικής διαδικασίας. Το σύστημα έχει απωλέσει την πολιτική νομιμοποίησή του», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
Τα όσα συμβαίνουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες αυτές.
«Ρίχνουν λάδι στη φωτιά», είπε με νόημα, «όσοι υπεροπτικά και αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους ως οπισθοδρομικούς ψεκασμένους ή εξτρεμιστές».
Ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι είναι σοκαριστική η αποκάλυψη ότι το 50% των ερωτηθέντων να δηλώνουν εκτός των τειχών εκτός της κοινωνίας και το χάσμα ανάμεσα σε έχοντες και μη έχοντες είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προστασίας της δικαιοσύνης αλλά και της ενημέρωσης.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε, τέλος, και στην προπαγάνδα που υιοθετείται ειδικά στους πολέμους όπως στη Μέση Ανατολή.