Πολιτική

Κοτζιάς: Η πλειοψηφία για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών έχει βρεθεί ήδη από το 2017

«Οι φιλικές σχέσεις που υπάρχουν σήμερα θα υπάρχουν και ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα»

Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει στη Βουλή των Ελλήνων η απαραίτητη πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ΄αυτού. Η πλειοψηφία αυτή έχει δημιουργηθεί. Θα έλεγα ότι έχει βρεθεί ήδη από το 2017. Είναι άνθρωποι που ανεξάρτητα από τη στάση που έχουν απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης θέλουν να τελειώνει το συγκεκριμένο θέμα, να κλείσει και θεωρούν τη συμφωνία έναν καλό συμβιβασμό ή, σύμφωνα με άλλους, έναν αναγκαίο συμβιβασμό», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ανέφερε ότι οι βασικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών συμφωνήθηκαν στη συνάντηση που είχε στο Σούνιο με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ τον περασμένο Μάιο.

Σε ερώτηση για το αν θα άλλαζε κάτι στη Συμφωνία των Πρεσπών αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, απαντά: «Τίποτα. Πρώτον, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και δεύτερον, είναι μια υποθετική ερώτηση και δεν έχει νόημα στην πολιτική… Νομίζω το αποτέλεσμα είναι καλό και χρήσιμο και είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των χωρών θα υπάρχουν ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι υπάρχει αυτή η φιλία και τώρα της δώσαμε το θεσμικό πλαίσιο να εκφραστεί και να υλοποιηθεί».

Τέλος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε ότι εάν ήταν νεώτερος και διέθετε τα απαραίτητα χρήματα θα αγόραζε οικόπεδο στις Πρέσπες και θα έχτιζε εκεί ένα σπίτι.

To Top