Σε ρυθμούς προετοιμασίας για τη «μητέρα των μαχών» που δεν είναι άλλη από την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025 στις 15 Δεκεμβρίου βρίσκονται κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα στους πολίτες της συνέπειας λόγων και έργων, αφού ένα από τα βασικά ζητούμενα της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία.
Στη λογική του «τα είπαμε και τα κάναμε» αναμένεται να κινηθεί στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι ο νέος προϋπολογισμός συνδυάζει τη δημοσιονομική ισορροπία με την ανάπτυξη αλλά και τις παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει απαντήσεις στην αντιπολίτευση εξηγώντας ότι τα υπερέσοδα του προϋπολογισμού κατευθύνθηκαν στην ενίσχυση των συνταξιούχων, στα κοινωνικά επιδόματα, στις εφημερίες των γιατρών αλλά και την τόνωση των δημοσίων επενδύσεων. Επίσης, θα τονιστεί ότι με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρώπης, πρέπει να εισπράξεις περισσότερα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και από αυτά μπορεί να προχωρήσεις σε περαιτέρω κινήσεις στήριξης των πολιτών.
Στο τραπέζι παρεμβάσεις για τις τράπεζες
Σε δύο άξονες κινούνται οι παρεμβάσεις που μελετά η κυβέρνηση για το θέμα των τραπεζών αφενός σχετίζονται με τις προμήθειες και αφετέρου με τα ακίνητα που διαθέτουν τράπεζες και servicers και δεν τα ρίχνουν στην αγορά δίνοντας από την πλευρά τους «ανάσα» στο στεγαστικό πρόβλημα. Και μπορεί ο πρωθυπουργός να μην συμμερίζεται την πρόταση Ανδρουλάκη για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες υπό σκέψη βρίσκεται να μπει «ψαλίδι» στις δυσανάλογα υψηλές τραπεζικές προμήθειες σε συναλλαγές που γίνονται με μεγάλη συχνότητα, σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του στη βουλή να προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις.
Άλλωστε, ο ίδιος έχει ζητήσει από τους τραπεζίτες να βάλουν πλάτη προκειμένου οι πολίτες να μην αναγκάζονται να σηκώσουν αυτά τα πρόσθετα βάρη, επισημαίνοντας: «υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, δάνεια που δεν δίνονται, ακίνητα που δεν έχουν εκποιήσει για να μειωθούν οι τιμές στην αγορά» και καταδεικνύοντας ότι πρέπει το πλαίσιο να μεταβληθεί. Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε επαφή με τις τράπεζες για να βρεθεί η χρυσή τομή, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα να αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές τραπεζικές προμήθειες παραμένουν υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως τονίζουν ότι η όποια παρέμβαση θα είναι νομικά συμβατή, ενώ η αναφορά του πρωθυπουργού σε ακίνητα που παραμένουν στο portfolio των τραπεζών, δηλαδή δεν τα ρίχνουν στην αγορά δεν είναι τυχαία, καθώς μελετάται μήπως υπάρχει περιθώριο παρέμβασης και προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, ένα από τα μέτρα που εξετάζεται είναι η δυνατότητα να χορηγούν δάνεια και μη τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό.