Οικονομία

Λιανεμπόριο – Αντιδράσεις από φορείς στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την ανάσχεση της πανδημίας

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των φορέων του λιανεμπορίου, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων της κυβέρνησης για την ανάσχεση της έξαρσης της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, δήλωσε πως είναι ανέφικτη η απαίτηση να ελέγχονται οι καταναλωτές από τους εργαζόμενους στα καταστήματα, προσθέτοντας ότι είναι «ασύμμετρο» το βάρος στις πλάτες του λιανεμπορίου από τα νέα μέτρα.

Επιπλέον, ο κ. Καφούνης δήλωσε πως το λιανεμπόριο, από την αρχή της πανδημίας, έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα τόσο τις οικονομικές όσο και τις υγειονομικές προκλήσεις, τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Άλλωστε», προσέθεσε, «έχουμε όλοι συμφωνήσει ότι ουδέποτε αποτέλεσε εστία μετάδοσης του Covid-19 (σ.σ. το λιανεμπόριο) και κανείς στο παρελθόν δεν αμφισβήτησε το ασφαλές περιβάλλον εντός των καταστημάτων».

Ως εκ τούτου, κατέληξε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, η απαίτηση να ελέγχονται από τους εργαζόμενους στα καταστήματα οι καταναλωτές είναι ανέφικτη και, δυστυχώς, όπως τόνισε, το μέτρο αυτό «θα επιδεινώσει το οικονομικό περιβάλλον, σε μία περίοδο που επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά».

ΕΣΕΕ: Το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε αχαρτογράφητα νερά

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, σχετικά με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Όπως τόνισε ο κ. Καρανίνας, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ο εμπορικός κόσμος καταβάλλει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Υπέμεινε επί μακρόν τα επώδυνα lockdown με τον μηδενικό τζίρο, προσδοκώντας την επιστροφή στην ‘κανονικότητα’, που συνεχώς αναβάλλεται», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «αυτονοήτως, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των καταναλωτών παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Είναι προφανές, όμως», επεσήμανε, «πως τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων ανεξαιρέτως των εμπορικών ΜμΕ».

Και προσέθεσε ότι η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα, που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση και, μάλιστα, σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι σε αυτά, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, «μετατρέπονται σε ελεγκτές των πιστοποιητικών και των rapid test», καθήκον στο οποίο, ακόμη και αν οι ίδιοι καταφέρουν να αντεπεξέλθουν, είναι σίγουρο πως θα αλλοιώσει την αγοραστική εμπειρία για τους πολίτες, μειώνοντας τις επισκέψεις τους στην αγορά.

Στον αντίποδα, κατέληξε ο κ. Καρανίκας, «η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, στα σουπερμάρκετ και τις λαικές αγορές, δημιουργεί ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των εμπορικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, προκαλεί εύλογα ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα στην ανάσχεση της πανδημίας, που θα έχει το επιλεγμένο από την κυβέρνηση μείγμα μέτρων. Με αυτά τα δεδομένα, το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε ‘αχαρτογράφητα νερά’ και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου, την οποία ανέμενε με προσδοκίες ανάκαμψης του τζίρου και της ψυχολογίας».

To Top