Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) αντιμετωπίζει πλέον «τριπλή τραγωδία», δήλωσε ο επικεφαλής του, Φιλίπ Λαζαρινί, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι εντατικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο έχουν επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ φορτίο του οργανισμού στη Λωρίδα της Γάζας.
Η υπηρεσία για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, που δημιουργήθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1949, γενικά διαχειρίζεται κέντρα υγείας και σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο, στη Συρία και στην Ιορδανία.
Όμως με τις τρεις από τις ζώνες επιχειρήσεών της να έχουν πλέον μεταμορφωθεί στην πρώτη γραμμή εχθροπραξιών, η υπηρεσία, που υφίσταται χρόνια υποχρηματοδότηση, βρίσκεται υπό ολοένα μεγαλύτερη πίεση, τόνισε ο εξηντάρης Ελβετοϊταλός, που τη διευθύνει από τον Μάρτιο του 2020.
«Είχαμε ήδη τη Γάζα, πλέον έχουμε τη Δυτική Όχθη», με άλλα λόγια «δυο θέατρα επιχειρήσεων που έχουν μετατραπεί σε γραμμές μετώπων» και τώρα «έχουμε επίσης τον Λίβανο», εξήγησε ο γενικός επίτροπος του UNRWA κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο AFP στο περιθώριο της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Και στις τρεις αυτές ζώνες επιχειρήσεων του UNRWA εκτυλίσσονται καταστάσεις «έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης», πρόκειται για «τριπλή τραγωδία», επέμεινε.
Μετά τους καταιγιστικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο, η υπηρεσία υποχρεώθηκε να αναστείλει κάποιες από τις επιχειρήσεις της και να μετατρέψει ορισμένα από τα σχολεία της σε κέντρα υποδοχής εκτοπισμένων, που φεύγουν από το νότιο τμήμα της χώρας για να σωθούν.
Τη Δευτέρα, στους βομβαρδισμούς στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της λιβανικής επικράτειας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 558 άνθρωποι, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων μέσα σε μια μέρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990).
Όπως και άλλοι αξιωματούχοι σε διεθνές επίπεδο, ο Φιλίπ Λαζαρινί δεν κρύβει πως φοβάται «ολοκληρωτικό πόλεμο» και ότι ο Λίβανος θα γίνει νέα «Γάζα».
Μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, η UNRWA βρέθηκε στο στόχαστρο του Ισραήλ, που την κατηγορεί πως απασχολεί εκατοντάδες «τρομοκράτες» στη Γάζα.
Στον μικροσκοπικό παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία, όπου η υπηρεσία αυτή χαρακτηρίζεται από τον ΟΗΕ «ραχοκοκαλιά» των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, τουλάχιστον 222 εργαζόμενοί της έχουν σκοτωθεί και τα δυο τρίτα των εγκαταστάσεών της έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς.
Στον Λίβανο «έχουμε χιλιάδες υπαλλήλους» που πλέον επίσης «μπορεί να σκοτωθούν», επισήμανε ο κ. Λαζαρινί με ανησυχία.
Το νέο μέτωπο «αυξάνει την πίεση που αντιμετωπίζουμε»: «Οι ανάγκες θα αυξηθούν και χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη από τους δωρητές», είπε.
Ορισμένοι από τους σημαντικότερους διεθνείς δωρητές της υπηρεσίας διέκοψαν τη χρηματοδότησή τους στην αρχή της χρονιάς, όταν το Ισραήλ υποστήριξη πως μια ντουζίνα από τους 13.000 υπαλλήλους της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας συμμετείχαν στην έφοδο της 7ης Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι δωρητές έκτοτε αποκατέστησαν τη χρηματοδότηση, με την εξαίρεση όμως αυτού που έκανε τη μεγαλύτερη συνεισφορά: των ΗΠΑ.
Η χρηματοδότηση της UNRWA «επαρκεί ως τα τέλη Οκτωβρίου» στην καλύτερη περίπτωση, τόνισε ο επικεφαλής της. Με έλλειμμα 80 εκατομμυρίων το 2024, η υπηρεσία οργανώνει αυτή την εβδομάδα νέα σύνοδο δωρητών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.
Ο πιο επείγων στόχος του εγχειρήματος είναι «να εξασφαλίσουμε πως θα είμαστε σε θέση να λειτουργούμε ως το τέλος της χρονιάς», όμως η υπηρεσία θέλει επίσης να λάβει δεσμεύσεις για πιο μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, εξήγησε ο γενικός επίτροπός της.
«Είμαι πολύ ανήσυχος για το 2025, καθώς ορισμένοι από τους παραδοσιακούς δωρητές μας θέτουν σε εφαρμογή μέτρα λιτότητας και μειώνουν» τα κεφάλαια που διαθέτουν για την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε διεθνές επίπεδο, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια κράτη αναφέρεται.
Πηγή: ΑΠΕ