Live διαδικτυακή βαρβαρότητα στο ίντερνετ – Η καταγγελία της ΕΣΑμεΑ για την υπόθεση του YouTuber Hayate
Για live διαδικτυακή βαρβαρότητα στο ίντερνετ και τρανταχτή απουσία της Πολιτείας κάνει λόγο η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σε ανακοίνωσή της μετά και τις εικόνες ντροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δράση του YouTuber Hayate.
Όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, «η κατάφορη παραβίαση όλων των ανθρώπινων αξιών και δικαιωμάτων και η απουσία της Ελληνικής Πολιτείας σε επίπεδο Δήμου, σε επίπεδο κοινωνικών υπηρεσιών, σε επίπεδο στήριξης οικογένειας, με τη δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες σύλληψη youtuber για live κακοποίηση ατόμων με αναπηρία στο διαδίκτυο έναντι αμοιβής, δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας τα σαθρά αντανακλαστικά μας ως κοινωνία και την καταφανή έλλειψη προστασίας ευάλωτων πολιτών.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι τα βίντεο του συγκεκριμένου συλληφθέντα βρίσκονται ακόμη στο ίντερνετ και μπορεί οποιοσδήποτε να τα βρει, καθώς έχει γίνει γνωστό το όνομά του.
Και αυτή η υπόθεση απασχολεί πλέον την ελληνική δικαιοσύνη, δυστυχώς όμως αυτό το περιστατικό αποδεικνύει τις καταγγελίες της ΕΣΑμεΑ και τα δημοσιεύματα του Τύπου εδώ και μήνες ότι πολλά είναι ακόμη τα διαδικτυακά κανάλια που εκμεταλλεύονται την αξιοπρέπεια ευάλωτων συμπολιτών μας και συνεχίζουν και αυτή τη στιγμή το απάνθρωπο έργο τους στην ιντερνετική αρένα. Παράλληλα η ανθρωποφαγία συγκεκριμένων τηλεοπτικών εκπομπών συνεχίζεται καθώς το ΕΣΡ δεν έχει προχωρήσει σε καμία κίνηση, όπως είχε ζητήσει η ΕΣΑμεΑ με αφορμή το προηγούμενο αντίστοιχο περιστατικό, ενώ ούτε οι δημοσιογραφικές ενώσεις έχουν κινητοποιηθεί».
Για ακόμη μία φορά η ΕΣΑμεΑ ζητά «οι τιμωρίες των εμπλεκομένων να είναι ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΕΣ. Αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι ανθρώπινες. Επιβάλλεται να αναδειχτεί και να καταδικαστεί επίσης και η συμπεριφορά και η στάση όλων αυτών που παρακολουθούσαν την απαράδεκτη, την εγκληματική, την τραγική συμπεριφορά και άσκηση βίας στα νεαρά άτομα, που όπως λέγεται έχουν νοητική αναπηρία. Η τιμωρία πρέπει να είναι σκληρή και γι’ αυτόν που τα διέπραττε και για αυτούς που πληρώνανε για να τα βλέπουν. Πρέπει επιτέλους να ληφθούν μέτρα από την ελληνική πολιτεία, μέτρα σκληρά και αυστηρά για το τι ακριβώς μπορεί να γίνεται στο διαδίκτυο, ειδικά σε τόσο εξόφθαλμα ζητήματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Πολιτεία υποχρεούται να διαθέτει δομές, υπηρεσίες, ευκαιρίες εργασίας και να παρέχει προστασία και υποστήριξη στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους, ώστε να μη δίνεται κανένα περιθώριο σε όσους θα ήθελαν να τους εκμεταλλευτούν με τον οποιοδήποτε τρόπο».