Ο πήχης για την κυβέρνηση είναι το πρόγραμμα της και η επιβίωση των πολιτών και όχι οι επιδόσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παράλληλα θα απαντά στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούμενη τα πεπραγμένα της ως κυβέρνηση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας σήμερα στο ρ.σ. “9,84”.
“Αν με ρωτήσετε, εάν η οικονομία πηγαίνει καλά, θα απαντήσω για την οικονομία ότι πηγαίνει καλύτερα από ό,τι ήταν, χωρίς να βάζω πήχη τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα σας πω τα προβλήματα και θα σας παρουσιάσω τι θέλουμε να κάνουμε. Αν με ρωτήσετε για την Παιδεία, για την Υγεία, θα σας πω τι έχουμε πει προεκλογικά το 2023 και τι κάνουμε μετεκλογικά. Γιατί ο πήχης μας είναι το πρόγραμμά μας και η επιβίωση των πολιτών” είπε ο κ. Μαρινάκης και προσέθεσε:
“Αν, όμως, πρέπει -και έχω καθήκον βέβαια να το κάνω και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Πρωθυπουργός και όλη η Κυβέρνηση- να απαντήσουμε σε καταγγελίες, σε ψέματα, σε λάθη, αλίμονο αν δεν το κάναμε. Τι θέλω να πω; Ο τελευταίος, να ξέρετε, που εξυπηρετείται και είναι το μεγαλύτερο θύμα μιας συζήτησης με όρους fake news, στείρας αντιπαράθεσης ή τοξικότητας, το πρώτο θύμα είναι ο Έλληνας πολίτης. Αν, λοιπόν, αφήσουμε αυτό στην άκρη, που είναι δεδομένο, ότι δεν ωφελείται κανένας από τους πολίτες, το αμέσως επόμενο μεγάλο θύμα είναι η Κυβέρνηση. Γιατί; Γιατί δεν έχει τον χρόνο και τον χώρο να παρουσιάσει σε εσάς, τους ακροατές, τι έχει κάνει. Εγώ δεν λέω ότι τα έχει κάνει όλα τέλεια”.
Ερωτώμενος για το εάν η κυβέρνηση έχει αλλάξει θέση στο θέμα της νομικής κατοχύρωσης της γυναικοκτονίας, ο κ.Μαρινάκης είπε:
“Όχι. Έχει γράψει προ ετών ο Πρωθυπουργός ένα άρθρο, που αυτό ακριβώς το έχει πει. Πρέπει να συμφωνήσουμε και να μην κλείσουμε τα μάτια μας, ότι ο όρος αυτός υπάρχει. Γιατί, όπως πολύ σωστά είπατε, δεν είναι γυναικοκτονία μια δολοφονία, επειδή το θύμα είναι γυναίκα, αλλά επειδή σκοτώθηκε γιατί ήταν γυναίκα. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνουν οι ακροατές τι λέμε. Δηλαδή, δεν σημαίνει ότι κάθε δολοφονία με θύμα μια γυναίκα είναι γυναικοκτονία. Γυναικοκτονία είναι μια δολοφονία που το θύμα σκοτώθηκε λόγω της υποτιθέμενης υπεροχής που θεωρούσε κάποιος, ο θύτης δηλαδή, ότι έχει έναντι του θύματος, επειδή το θύμα ήταν γυναίκα”.
Ο κ. Μαρινάκης έθεσε τις κοινωνικές και νομικές διαστάσεις του θέματος, και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για “υποκρισία και διάθεση επικοινωνιακής εκμετάλλευσης” αφού όπως είπε η νομική αναγνώριση της γυναικτονίας δεν έχει κανένα αντίκρισμα από τη στιγμή που έτσι κι αλλιώς τιμωρείται με την ανώτατη ποινή.
Όπως είπε, “ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα, που προτείνει τη νομική αναγνώριση του όρου, τι σημαίνει νομική αναγνώριση, ποινική αναγνώριση γιατί μιλάμε για ένα έγκλημα. Να θυμίσουμε στους ακροατές μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, που είχε τις τύχες της χώρας, λίγο πριν φύγει από την εξουσία ψήφισε έναν ποινικό κώδικα. Σε αυτό τον ποινικό κώδικα, στην ανθρωποκτονία, που είναι και η γυναικοκτονία, ενώ μέχρι τότε ήταν τα ισόβια η μοναδική ποινή, η μεγίστη των ποινών, έβαλε ισόβια ή ποινή μέχρι 15 χρόνια. Δηλαδή, ένας δολοφόνος, γυναικοκτόνος να μπορεί να πάρει ποινή, όχι μόνο 15, ακόμα και 10 χρόνια, δηλαδή σε πέντε χρόνια να είναι εκτός φυλακής. Παράδειγμα, λοιπόν, αν η χθεσινή δολοφονία είχε συμβεί μέχρι τη δική μας αλλαγή, από το 2019 μέχρι τη δική μας αλλαγή, θα μπορούσε ένα δικαστήριο να βάλει στον δράστη, εφόσον καταδικαζόταν, που αυτό φαίνεται ότι θα γίνει χωρίς να προδικάζουμε, ακόμα και λίγα χρόνια. Αυτό, λοιπόν, εμείς το επαναφέραμε ως αποκλειστική ποινή τα ισόβια”.
Επίσης αναφέρθηκε στην επικοινωνιακή διάσταση του θέματος: “Όταν κάποιος έρχεται και λέει να αποκτήσει ένα αδίκημα επιβαρυντική περίσταση, επειδή είναι γυναικοκτονία, ενώ η ποινή του αδικήματος αυτού είναι τα ισόβια, στην πραγματικότητα κάνει επικοινωνιακό σόου. Γιατί κάνει επικοινωνιακό σόου; Γιατί από τη στιγμή που γνωρίζουν, νομίζω, αυτοί που το προτείνουν ότι η μεγίστη των ποινών είναι ισόβια κάθειρξη, τι θέλουν να πουν; Να επανέλθει η θανατική ποινή; Φαντάζομαι τα έχουμε λύσει αυτά δεκαετίες. Ούτε θέλω να πιστεύω ότι προτείνουν να πάνε τα ισόβια για τη γυναικοκτονία και αν το θύμα δεν είναι γυναίκα, βασικά όπως το περιγράψαμε πριν, να μειωθεί η ποινή για τα υπόλοιπα. Θέλω να σας πω ότι θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ λάθος, πάνω σε μια στυγερή δολοφονία, πάνω σε ένα τραγικό γεγονός, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό, το μόνο που να ενδιαφέρει κάποιες πολιτικές δυνάμεις είναι να εκμεταλλευτούν πολιτικά και επικοινωνιακά το θέμα αυτό, για να κάνουν μια πρόταση η οποία στην πραγματικότητα, στη νομική της διάσταση, όχι στην κοινωνική που συμφωνούμε όλοι, δεν έχει κανένα αντίκρισμα”.