Πολιτική

Με μόλις 48 βουλευτές που διαθέτει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει το δικαίωμα κατάθεσης πρότασης μομφής

syriza 1

Με μόλις 48 βουλευτές που διαθέτει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει το δικαίωμα κατάθεσης πρότασης μομφής

Ένα από τα σημαντικότερα όπλα που παραδοσιακά έχει το εκάστοτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξαιτίας του γεγονότος ότι στις εκλογές της Κυριακής κατάφερε να εκλέγει μόλις 48 βουλευτές. Με μια τόσο συρρικνωμένη κοινοβουλευτική Ομάδα, χάνει το δικαίωμα να μπορεί να καταθέσει από μόνη της πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή ενός υπουργού της όπως είχε πράξει στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής για να κατατεθεί πρόταση μομφής θα πρέπει αυτή να φέρει τουλάχιστον 50 υπογραφές βουλευτών. Αυτό σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμπλεύσει με τουλάχιστον ένα ακόμη κόμμα (ή έστω δύο βουλευτές από κάποιο άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης) ώστε να μπορέσει να το πράξει.

Επίσης με τον συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώθηκε από τις χθεσινές εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερία αθροίζουν μόλις 108 βουλευτές, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 120 βουλευτές προκειμένου να υπερψηφιστεί η τυχόν συγκρότηση κάποιας Εξεταστικής Επιτροπής. Για μια τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί η στήριξη τουλάχιστον ενός εκ των δεξιότερων κομμάτων, ήτοι της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης ή των Σπαρτιατών.

To Top