Ελλάδα

Μετά από 68 χρόνια το θρυλικό Spitfire MJ755 επέστρεψε στην Ελλάδα

Μετά από 68 χρόνια το θρυλικό Spitfire MJ755 επέστρεψε στην Ελλάδα

Μετά από μήνες αναμονής και σχεδιασμού, το ανακατασκευασμένο ιστορικό αεροσκάφους Supermarine Spitfire MJ755 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ολοκλήρωσε την εναέρια διαδρομή του από το αεροδρόμιο του Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας και προγειώθηκε ξανά στην Ελλάδα, το απόγευμα της Πέμπτης 27 Μαΐου.

Το καταδιωκτικό που «κέρδισε» την Μάχη της Αγγλίας παρακολουθούσαν και δια ζώσης, αλλά και στα ηλεκτρονικά μέσα που απεικονίζουν την εναέρια κυκλοφορία της Ελλάδας, λάτρεις των ιστορικών αεροσκαφών σε όλη τη διαδρομή, αφού δεν είναι πολλές οι φορές που η χώρα υποδέχεται ξανά έναν ιπτάμενο «βετεράνο» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Με χαρά υποδεχόμαστε το Spitfire MJ755 που έχει ήδη τύχει συγκινητικής υποδοχής από τους Έλληνες, ακόμη και στη διαδρομή του στον αέρα μέχρι εδώ! Επιτέλους θα χαρεί το θρυλικό καταδιωκτικό με σήματα της ελληνικής ΠΑ ο κόσμος που μας ρωτούσε πότε θα αφιχθεί. Ανυπομονούμε να …ακούσουν και να το δουν το Spitfire σε κάθε γωνία της Ελλάδας, νιώθουμε συγκινημένοι που στα χιλιάδες μηνύματα προσμονής του κοινού μπορούμε να απαντήσουμε: έφτασε!», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ» που χρηματοδότησε την ανακατασκευή, Δημήτριος Κόλιας.

Ο κ. Κόλιας βρίσκονταν στο Τατόι την στιγμή που το θρυλικό Supermarine Spitfire με τα ελληνικά χρώματα, ένα από τα πιο διάσημα καταδιωκτικά αεροσκάφη του Β’ΠΠ, προσγειώθηκε και τροχοδρόμησε ξανά σε ελληνικό έδαφος 68 μετά την πρώτη άφιξή του. Μαζί του ήταν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, που είχε μια σύντομη συνομιλία με τον πιλότο ενώ για λίγο βρέθηκε στο κόκπιτ του καταδιωκτικού.

Το MJ755 μετά από μια πτήση που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης (25/05) από το Ηνωμένο Βασίλειο είχε νωρίτερα σήμερα προσγειωθεί συνοδεία δύο μαχητικών σκαφών F-16 και στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Κέρκυρα, αλλά και στον Αερολιμένα Αράξου, όπου ο Peter Kynsey, ο πιλότος που είχε αναλάβει να φέρει το Spitfire MJ755 στην Ελλάδα, ξεκουράστηκε για λίγη ώρα, χαροποιώντας τους λάτρεις της αεροπορίας της περιοχής που απαθανάτισαν την απογείωση του μαχητικού.

* Οι φωτογραφίες είναι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Comments
To Top