Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για τις ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια, τους επόμενους 18 μήνες, σύμφωνα με τελευταία ανάλυση της Alphaliner. Η εταιρεία συμβούλων εξετάζει την πορεία ενός δείκτη που συνδυάζει τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων (TEU) προς το παγκόσμιο ΑΕΠ και επισημαίνει ότι δεν ισχύει πλέον αυτό που καταγραφόταν τα παλαιότερα χρόνια, σύμφωνα με το οποίο η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξανόταν περισσότερο από τον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ο πολλαπλασιαστής TEU – ΑΕΠ της ναυτιλίας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, δηλαδή πόσες φορές αυξάνονται τα φορτία εμπορευματοκιβωτίων σε σύγκριση με το παγκόσμιο ΑΕΠ, συνέχισε να αποδυναμώνεται μετά την πανδημία, με τα τελευταία δέκα χρόνια να εμφανίζει πλέον έναν μέσο πολλαπλασιαστή κάτω από τη μία φορά (1x). Ο λόγος TEU προς ΑΕΠ αποτελούσε έναν αξιόπιστο δείκτη για την αγορά καθώς το εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων αποτελούσε ένα πολλαπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, λέει η Alphaliner. Αυτό έχει πλέον αλλάξει, και ο μέσος λόγος της αύξησης του θαλάσσιου εμπορίου εμπορευματοκιβωτίων προς την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί στο 0,93x, με εξαίρεση τα χρόνια 2014, 2017 και 2018 που ο δείκτης ξεπερνούσε το 1x με σημαντική διαφορά (1,4x, 1,8x και 1,4x αντίστοιχα). Το ΔΝΤ προέβλεψε αυτόν τον μήνα ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,0% το 2023 και λίγο χαμηλότερα κατά 2,9% το 2024. Και οι δύο αριθμοί είναι χαμηλότεροι από το 3,5% που καταγράφηκε για το 2022, όταν ο όγκος της ναυτιλίας αυξήθηκε κατά 0,1%, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ του ΑΕΠ και του εμπορίου «κουτιών».
Διακίνηση
Η Alphaliner εκτιμά ότι, πέραν της τεράστιας αύξησης της αναμενόμενης προσφοράς πλοίων, οι προοπτικές ανάπτυξης τους επόμενους 18 μήνες εμφανίζονται μέτριες. Ο όγκος των εμπορευματοκιβωτίων στα 30 κορυφαία λιμάνια παγκοσμίως εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 1% στο πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους. Ενώ τα παράκτια λιμάνια της Κίνας ανέφεραν αύξηση της κίνησης κατά 4,1%, η διακίνηση στα βασικά δυτικά λιμάνια, όπως το Ρότερνταμ και το Αμβούργο, είναι πλέον κάτω από τα επίπεδα του 2019, όπως και οι όγκοι στα λιμάνια των ΗΠΑ, Λος Aντζελες / Λονγκ Μπιτς, Νέα Υόρκη / Νιου Τζέρσεϊ και Σαβάνα.
Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα τα ανενεργά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προσεγγίζουν το 5% του συνολικού στόλου. Ο παγκόσμιος στόλος των ανενεργών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παρουσίασε για δεύτερο συνεχόμενο δεκαπενθήμερο ισχυρή αύξηση, παρά το γεγονός ότι η αύξηση της προστιθέμενης νέας χωρητικότητας στα τέλη Οκτωβρίου ήταν μόνο η μισή από την προηγούμενη περίοδο. Τα πλοία που βρίσκονται σε δεξαμενισμό παρέμειναν το μεγαλύτερο τμήμα του ανενεργού στόλου με 837.559 TEU ή 65% της συνολικής ανενεργού χωρητικότητας. Πάντως η εμπορικά αδρανής χωρητικότητα αποτελούσε το 35% του συνολικού ανενεργού στόλου, μια πτώση από το 40% της προηγούμενης έρευνας. Στις 23 Οκτωβρίου, ήταν 114 πλοία χωρητικότητας 449.847 TEU που έμειναν ανενεργά για εμπορικούς λόγους, μειωμένα κατά 15 μονάδες και 19.434 TEU σε σχέση με ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα.
Ναύλοι
Τέλος, η στασιμότητα στην αγορά του θαλάσσιου εμπορίου εμπορευματοκιβωτίων έχει επιπτώσεις και στους ναύλους των πλοίων που ανήκουν σε ναυτιλιακές εταιρείες που μισθώνουν τα πλοία τους στους liners. Οι τιμές ναύλωσης συνεχίζουν να μειώνονται για τα περισσότερα μεγέθη έως 5.500 TEU. Ωστόσο η εικόνα μπορεί να αλλάξει, εκτιμά η Alphaliner, καθώς ορισμένες μεγάλες ναυτιλιακές συμμαχίες όπως η THE Alliance διακόπτουν δρομολόγια στη γραμμή Ανατολής – Δύσης που απασχολούν συνολικά 22 πλοία, 13.000-14.000 TEU το καθένα, λόγω των κακών ναύλων. Αν ορισμένα από τα πλοία αυτά μείνουν στην αγορά και δεν αδρανοποιηθούν, τότε δεν αποκλείεται να πιέσουν προς τα κάτω τους ναύλους.
