Κόσμος

Μεξικό: Τα καρτέλ ναρκωτικών είναι ο 5ος μεγαλύτερος «εργοδότης» στη χώρα – Το δυναμικό τους φτάνει…

Mexico cartel

Μεξικό: Τα καρτέλ ναρκωτικών είναι ο 5ος μεγαλύτερος «εργοδότης» στη χώρα – Το δυναμικό τους φτάνει ως και τις 185.000 άτομα

Τα καρτέλ των ναρκωτικών είναι ο 5ος μεγαλύτερος «εργοδότης» στο Μεξικό, με δυναμικό που κυμαίνεται μεταξύ των 160.000 και 185.000 ατόμων, υποστηρίζει νέα έρευνα. Οι εγκληματικές οργανώσεις στρατολογούν περί τα 350 νέα μέλη κάθε εβδομάδα, κατά μέσο όρο.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα έρευνας του Complexity Science Hub της Βιέννης, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Pais». Η πηγή σημειώνει πως πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια να καταγραφεί με αριθμούς η εξουσία που έχουν τα καρτέλ ναρκωτικών και οι συμμορίες στο Μεξικό. Άλλωστε, λόγω της μυστικότητας με την οποία κινούνται οι παράνομες οργανώσεις και με δεδομένο πως έχουν απλωμένα τα «πλοκάμια» τους σε πολλούς τομείς είναι δύσκολο να υπάρξουν ακριβείς πληροφορίες και ορισμοί για το ποιοι ανήκουν σε αυτές.

Πάντως άλλοι ερευνητές εκφράζουν αμφιβολίες για το τι ορίζουμε σαν «μέλος του καρτέλ». Στα μέλη του καρτέλ περιλαμβάνονται πολιτικοί που χρηματοδοτούνται από το καρτέλ ή κακοποιοί που συνεργάζονται έστω και μία φορά, ενώ επισημαίνουν ότι δεν συμμετέχουν όλα τα μέλη σε βίαιες δραστηριότητες.

Τα στοιχεία της έρευνας

Για την έρευνα, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα των προηγούμενων δέκα ετών σχετικά με ανθρωποκτονίες, αγνοούμενους και φυλακίσεις, καθώς και πληροφορίες αναφορικά με τις σχέσεις αντίπαλων συμμοριών.

Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας, ο πρώην αστυνομικός της Πόλης του Μεξικού, Ραφαέλ Πριέτο Κουριέλ, ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η αιματοχυσία θα ήταν να μειωθεί η στρατολόγηση των καρτέλ. Η φυλάκιση περισσότερων μελών στην πραγματικότητα θα αύξανε το ποσοστό δολοφονιών. Κατά μέσο όρο οι μεξικανικές αρχές φυλακίζουν περί τα 6.000 άτομα μέλη των καρτέλ ετησίως.

Πάνω σε αυτό, οι ερευνητές δεν έλαβαν υπόψη τους και πόσες… δουλειές δημιουργούνται εξαιτίας της παρουσίας των καρτέλ. Από προσλήψεις για τα σώματα ασφαλείας ή και σε εταιρίας που παράγουν όπλα ή και άλλον εξοπλισμό που τους είναι απαραίτητος για να συνεχιστεί ο πόλεμος κατά των καρτέλ.

Όσον αφορά το προφίλ των μελών, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι περιλαμβάνει νεαρούς από την εργατική τάξη που στρατολογούν τα καρτέλ σαν ενόπλους (sicario), μέχρι και πρώην στελέχη της Αστυνομίας ή των Ενόπλων Δυνάμεων από χώρες της Νότιας Αμερικής.

Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό υπερτριπλασιάστηκε μεταξύ 2007 και 2021, αναφέρει όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 34.000 θύματα. Με σχεδόν 27 θύματα για κάθε 100.000 κατοίκους το Μεξικό είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στο Μεξικό υπάρχουν δύο μεγάλες αντίπαλες οργανωμένες συμμορίες, το καρτέλ Sinaloa και το καρτέλ Jalisco Nueva Generacion. Οι ερευνητές εντόπισαν άλλες 198 ομάδες που είναι κάπως πιο ξεχωριστές από τις δύο μεγάλες και αναλαμβάνουν επίσης τοπικές διαμάχες.

To Top