Με το θέμα της έκτακτης φορολόγησης στα κέρδη των διυλιστηρίων που ορίστηκε στο 33% ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.
«Βάση ενός ευρωπαϊκού κανονισμού η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλει μια έκτακτη φορολόγηση για το 22 στα κέρδη των διυλιστηρίων. Τώρα που έχουμε μια εικόνα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην απόφαση αυτή η οποία είναι δίκαιη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε: «Είναι μια κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης και τα έσοδα δεν μπορούμε να τα προσδιορίσουμε ακόμα, αλλά θα κατευθυνθούν στη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας ειδικά των συνταξιούχων και ειδικά όσων δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς». Κοντά στα 300 εκατομμύρια υπολόγισε το ποσό.
«Πήραμε τη σημαντική απόφαση να μονιμοποιήσουμε το μειωμένο ΦΠΑ στα ταξί, γνωρίζουμε καλά ότι η κατάσταση των ΜΜΜ δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Το ίδιο και για τον καφέ που θα πάρει ο εργαζόμενος, για να πάει στη δουλειά του. Όσοι εισηγούνται μείωση ΦΠΑ πρέπει να μας πουν πότε θα τον αυξήσουν. Θέλω να περάσει η συζήτηση από την ακρίβεια στην αποκλιμάκωση των τιμών. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλουμε όλοι. Η ακρίβεια υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή».
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η αύξηση των μισθών έχει απορροφηθεί ως έναν βαθμό από την ακρίβεια. «Δίνουμε έμφαση στην αύξηση των ονομαστικών μισθών στη δεύτερη 4ετία. Οι επιχειρήσεις αναγκάζονται περισσότερο για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Το μέρισμα την ανάπτυξης μοιράζεται στην κοινωνία», τόνισε.
Για την κρίση χρέους στην Ευρώπη
«Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται η κρίση να έχει αντανάκλαση στο κόστος δανεισμού της πατρίδας μας, αλλά όποια κρίση υπάρχει στην ευρωζώνη, ειδικά στη Γαλλία, μας ανησυχεί.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοιχτή πρόσκληση, στην οποία δεν έχει απαντήσει ακόμη, να πάει στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής κατά αντιπαράσταση με τον υπουργό Οικονομικών να αξιολογηθεί το πρόγραμμά του. Εκτιμώ ότι θα απαντήσει θετικά».
Για τη νέα ηγεσία της ΕΕ
«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο. Εκτιμώ ότι θα είναι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την επόμενη 5ετία. Θεωρώ ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία ΕΛΚ, σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι. Σε απόλυτο αριθμό ψήφων δεν υπήρξε έκρηξη στα κόμματα πιο δεξιά από τη ΝΔ».
Πρόσθετες παρεμβάσεις ανακοινώνει ο Φλωρίδης
Για ενδοοικογενειακή βία με αφορμή την υπόθεση Λύτρα: «Έχουμε κάνει πολλές αλλαγές στον ποινικό κώδικα, για να αντιμετωπίσουμε την ενδοοικογενειακή βία. Εδώ δικαιωθήκαμε απόλυτα. Αυτή τη στιγμή, κάθε μέρα, γίνονται συλλήψεις με στοιχειοθετημένες δικογραφίες. Μόνο από την αρχή του χρόνου στο ΑΤ Ομόνοιας έγιναν 216 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία. Σε λίγη ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης θα ανακοινώσει και πρόσθετες παρεμβάσεις. Δεν ασχολούμαστε μόνο με τους προβεβλημένους. Σήμερα εκατοντάδες γυναίκες μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά. Σημαντική καινοτομία το panic button έχει στην κυριολεξία σώσει ζωές. Έχουν αρχίσει να μιλάνε και τους βγάζω το καπέλο. Δεν είναι εύκολο».
Για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών
«Δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία αυτής της πολιτικής απόφασης. Φαντάζομαι κανείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν προσδοκά το εισόδημά του να είναι στο ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος. Ήταν μια παρέμβαση που είχαμε πει προεκλογικά, για να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή, και αυτό μας επιτρέπει να στηρίξουμε την ασφάλεια, την παιδεία, την υγεία. Έχω ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο, αν υπάρχει περιθώριο για σημειακές παρεμβάσεις, αυτές να γίνουν».
Για ανασχηματισμό
«Αξιολογήσαμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν πετύχαμε τον στόχο που θέσαμε. Οι πολίτες μάς έστειλαν ένα μήνυμα. Είτε με την ψήφο, είτε και με τη συνειδητή αποχή. Με την ακρίβεια και την υγεία θα ασχοληθούμε πολύ, αλλά δεν μπορεί να δούμε αποτελέσματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν υποτιμώ το έργο των προκατόχων. Κάναμε αλλαγή στο υπουργείο Εσωτερικών και το πρώτο που ζήτησα είναι επιτάχυνση στις προσλήψεις του ΑΣΕΠ».
Για τις διοικήσεις των νοσοκομείων
«Δεν μπορεί να ζητάμε από το κράτος να βάλει αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και μετά να παραπονιόμαστε. Βάλαμε το τεστ δεξιοτήτων. Μην έχουμε αμφιβολίες ότι υπήρχαν και πολιτικά κριτήρια για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων. Είπαμε ότι θα δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, όλα αυτά δημιουργούν συγκρούσεις και αντιστάσεις. Δεν είναι αποδεκτό να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από τη στιγμή που βγαίνουν οι επιτυχόντες μέχρι να αναλάβουν καθήκοντα. Έχουμε μεγάλες δεξαμενές νέων εργαζόμενων που θα βοηθήσουν τη δημόσια διοίκηση».