Πολιτική

Μητσοτάκης: Θέλουμε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας – «Όχι» σε ανασχηματισμ…

mitsotakis2 10

Μητσοτάκης: Θέλουμε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας – «Όχι» σε ανασχηματισμό

Τον αποτροπιασμό του και την οδύνη του για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας διαλεύκανση του «χτυπήματος» μιλώντας πριν από λίγο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα καταδικάζοντας τη μία ή την άλλη πλευρά» τόνισε και πρόσθεσε: «Τα πράγματα οδεύουν προς μια γενικότερη αποσταθεροποίηση», ενώ υπάρχει και ένας «πόλεμος προπαγάνδας».

Εξήγησε ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα που αναγνωρίζει η χώρα μας στο Ισραήλ ότι πρέπει να είναι εντός του διεθνούς δικαίου, εξηγώντας ότι η προοπτική μιας ένοπλης χερσαίας επίθεσης στη Γάζα προβληματίζει, πρόσθεσε δε ότι «η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη – όπως το Ισραήλ».

Η πολιτική φύλαξης των συνόρων μας θα ενταθεί

Για τις μεταναστευτικές ροές και αν φοβάται όξυνση του προβλήματος είπε ότι «οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν θέλουν να φύγουν και θα το πράξουν μόνο αν υπάρξουν ασφυκτικές συνθήκες».

Ναι είχαμε μια αύξηση των μεταναστευτικών ροών πριν ξεσπάσει η κρίση στη Μέση Ανατολή όμως η πολιτική μας που είναι της φύλαξης των συνόρων όχι απλά θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί. Είναι πλέον ευρωπαϊκή θέση ότι δεν θα καθορίζουν οι διακινητές ποιοι θα μπαίνουν στην Ευρώπη.

Για ταξίδι στο Ισραήλ

Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας θα πάω στο Ισραήλ αλλά θα πάω να συναντήσω και τον βασιλιά της Ιορδανίας, κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει μονομέρεια που να μας αποκλείει από τις συζητήσεις και αυτό δείχνει ότι είμαστε πυλώνας σταθερότητα.

Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση μετά τις τρομοκρατικές απειλές

Για τις τρομοκρατικές απειλές στην Ευρώπη είπε ότι δεν είναι κάτι καινούριο και το έχει πληρώσει με αίμα. Όταν εξάπτονται τα πάθη ακραίες συμπεριφορές έρχονται στο προσκήνιο. Είμαστε σε επαφές με όλες τις ευρωπαϊκές αρχές. Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση.

Για την στάση της Τουρκίας και αν θα δημιουργήσει πρόβλημα, είπε ότι εμείς έχουμε ισορροπημένη στάση σε αντίθεση με την Τουρκία και χαρακτήρισε προβληματική την στάση της.

Πρέπει η Τουρκία να καταδικάσει απόλυτα την Χαμάς κάτι που δεν κάνει, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει ενδείξεις ότι μπορεί να κινδυνεύσει το θετικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί με την Τουρκία και ούτε ότι θα αναβληθεί η Σύνοδος του Δεκεμβρίου.

Για επιπτώσεις πολέμου στην οικονομία

«Κάντε με προφήτη, για να μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλύτερα από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών και ελπίζω να επιβεβαιωθεί αυτό και στις επόμενες αξιολογήσεις των οίκων. Δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλες διαταραχές στην αγορά πετρελαίου, μακάρι αυτό να συνεχιστεί αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει ελληνική κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά ελπίζω να μην συμβεί αυτό. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις εφεδρείες μας για να αντιμετωπίσουμε μια νέα κρίση».

Μήνυμα προς πολυεθνικές: Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία

«Είμαστε σε δύσκολη φάση γιατί υπάρχει συσσωρευμένη αύξηση τιμών αλλά είμαστε στην αρχή του τέλους του πληθωρισμού. Επειδή η Ελλάδα εξάγει λάδι, το πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι όφελος για τον παραγωγό.

Οι μειώσεις ΦΠΑ δεν δουλεύουν, όσοι το έκαναν το μετάνιωσαν. Οι τιμές θα αποκλιμακωθούν κάποια στιγμή αλλά οι αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών θα μείνουν. Αν οι μεγάλες πολυεθνικές νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι μπανανία, πουλώντας προϊόντα σε μεγάλες τιμές είναι βαθιά νυχτωμένοι!

Δεν ειμαστε κορόιδα, εμείς βάλαμε πρόστιμα σε εταιρίες που έλεγαν ότι έκαναν εκπτώσεις. Θα περιορίσουμε στο βαθμό που μπορούμε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Όχι ανασχηματισμός – Υπήρξαν άστοχες δηλώσεις

Για τις κίτρινες κάρτες στους υπουργούς του και ερωτώμενος ποιους εννοεί είπε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθώ να μεταφέρω σε όλους τους συνεργάτες ένα μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας. Όταν προέρχεσαι από 2 μεγάλες νίκες μπορεί εύκολα να θεωρείς ότι όλα είναι δεδομένα».

Για το αν έχουν πάρει κάποιων τα μυαλά αέρα είπε ότι είναι δική του δουλειά κατ’ ιδίαν να το λύσει. «Θέλω να είμαι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες μου όσο με τον εαυτό μου». Σίγουρα υπήρξαν άστοχες δηλώσεις τόνισε και είπε ότι αυτό δεν είναι προαναγγελία ανασχηματισμού. Έπρεπε να ισορροπήσω την ανάγκη για ανανέωση, το σήριαλ του ανασχηματισμού παίζεται σε διαρκή επανάληψη.

To Top