Ξεκίνησε την Παρασκευή το 34ο Τακτικό Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024, με τις αποφάσεις που αφορούν στον απολογισμό της τριετίας που πέρασε, στον προγραμματισμό δράσης της νέας περιόδου και στην εκλογή της νέας ηγεσίας του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων.
Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Γιώργος Μότσιος, παρουσίασε τον απολογισμό δράσης της προηγούμενης περιόδου και όλες τις ενέργειες, οι οποίες έγιναν, με στόχο την υπεράσπιση της απασχόλησης και των θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο.
Παραθέτοντας τους στόχους της προηγούμενης τριετίας, ο κ. Μότσιος είπε τα εξής:
«Οι στόχοι, κατά την τριετία που πέρασε, ήταν οι ακόλουθοι:
Πρώτος στόχος ήταν η προάσπιση του θεσμού της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).
Η Κλαδική ΣΣΕ ΟΤΟΕ-τραπεζών ήταν και παραμένει μία από τις λίγες κλαδικές που συνάπτονται ακόμη στην Ελλάδα, όπου η κάλυψη από ΣΣΕ δεν ξεπερνά πλέον το 25%-30% των εργαζομένων.
Μετά από επίπονες προσπάθειες και σύνθετες διαπραγματεύσεις, υπογράφηκε τριετή Σύμβαση τον Μάρτιο του 2022.
Με την κλαδική ΣΣΕ 2022-2024:
– Ισχυροποιήθηκε η ρήτρα προστασίας για την απασχόληση. Σημειώνεται ότι η κλαδική ΣΣΕ ΟΤΟΕ-τραπεζών είναι η μοναδική κλαδική ΣΣΕ που περιλαμβάνει ρήτρα προστασίας από τις απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους, δεσμεύοντας τις τράπεζες να παίρνουν κατάλληλα μέτρα αποτροπής των απολύσεων.
– Βελτιώθηκαν οι αποδοχές του ενιαίου μισθολογίου και προστατεύτηκε η θεσμική αξία του.
– Θεσπίστηκαν, για πρώτη φορά, σε κλαδική ΣΣΕ στην Ελλάδα 15 σημεία ρυθμίσεων–πλαίσιο για την τηλεργασία.
– Βελτιώθηκαν άδειες και παροχές για τους τραπεζοϋπαλλήλους, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της οικογένειας.
– Συμφωνήθηκε η κωδικοποίηση όλων των προηγούμενων Κλαδικών ΣΣΕ.
– Τέλος, η Κλαδική ΣΣΕ αποτέλεσε τη βάση για παραπέρα βελτιώσεις – μισθολογικές και θεσμικές – από τους συλλόγους-μέλη με τη σύναψη ΕΣΣΕ.
Δεύτερος στόχος ήταν η προστασία της εργασίας απέναντι στις επιλογές συρρίκνωσης και στην ψηφιοποίηση των τραπεζών.
Στην τριετία, που πέρασε, καταγράφηκε νέα μείωση του δικτύου καταστημάτων, καθώς και μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων, μέσα από αλλεπάλληλα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.
Ως αποτέλεσμα, είχαμε ενίσχυση της πίεσης και της εντατικοποίησης της εργασίας κυρίως στα καταστήματα, αλλά και συνθήκες τραπεζικού αποκλεισμού για ολόκληρες τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας, όπως και για σημαντικό μέρος της πελατείας στις μεγάλες πόλεις.
Απέναντι σε αυτά, η ΟΤΟΕ προέβαλε τεκμηριωμένα και με διεθνείς συγκρίσεις τις βασικές θέσεις της, που είναι οι εξής:
– Το διάστημα 2021-2023, η υπερβολική μείωση του δικτύου καταστημάτων (-9,7%) και της απασχόλησης (-8,1%) δεν οφείλεται κυρίως στην τεχνολογική πρόοδο και σε επιλογές της πελατείας, αλλά σε ακραίες επιλογές συρρίκνωσης των τραπεζών, με κύριο στόχο την περικοπή κόστους.
– Σε σχέση με την Ευρωζώνη, η μείωση στον αριθμό καταστημάτων, ΑΤΜ και προσωπικού, είναι πολύ μεγαλύτερη στη χώρα μας.
– Η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης της πελατείας, που για διάφορους λόγους αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τις ψηφιακές συναλλαγές.
– Στόχος των τραπεζών δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά τα κέρδη, πόσω μάλλον τα υπερκέρδη, αλλά και η κάλυψη των αναγκών της πελατείας, της οικονομίας και της κοινωνίας. Σήμερα, όχι μόνο δεν πλεονάζει, αλλά λείπει προσωπικό στις τράπεζες.
Κατά συνέπεια, πρέπει να σταματήσει το κλείσιμο των καταστημάτων και η συνεχής μείωση του προσωπικού. Χρειαζόμαστε νέες προσλήψεις στις τράπεζες τώρα» σχολίασε ο κ. Μότσιος και, ενδεικτικά, ανέφερε ότι, στα τέλη του 2023, στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν 365 κάτοικοι ανά τραπεζοϋπάλληλο έναντι 198 στην Ευρωζώνη και 7.370 κάτοικοι ανά κατάστημα στην Ελλάδα έναντι 3.287 κατοίκων ανά κατάστημα στην Ευρωζώνη. «Η απόσταση από την Ε.Ε. είναι πολύ μεγάλη» συμπέρανε ο ίδιος.
Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, «στην τριετία, που πέρασε, εντάθηκαν οι προκλήσεις της ψηφιακής τραπεζικής. Αυτές αναμένεται να ενταθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον, με την ταχύτατη, όπως προβλέπεται, υιοθέτηση εφαρμογών Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης και αλγοριθμικής διοίκησης από τις τράπεζες».
Όπως είπε, «η ΟΤΟΕ παρακολούθησε και παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ε.Ε..
Για τον λόγο αυτό:
– έχει διαμορφώσει ένα σύγχρονο κλαδικό πλαίσιο για την τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης,
– ενίσχυσε τις κλαδικές ρυθμίσεις για την εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες,
– έχει επεξεργαστεί τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις για τις εργασιακές συνέπειες και τις προοπτικές της ψηφιακής τραπεζικής, των αλγοριθμικών εφαρμογών και της Τεχνητής Νοημοσύνης στον κλάδο και παρενέβη σε αντίστοιχες διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ε.Ε, στο πλαίσιο της Uni Europa».
Ταυτόχρονα, ο κ. Μότσιος τόνισε ότι η ΟΤΟΕ προχώρησε και σε άλλες δράσεις, όπως είναι οι εξής:
«- Κατέθεσε επανειλημμένα στο αρμόδιο Υπουργείο, στα κόμματα και στη Βουλή, αναλυτικά και τεκμηριωμένα υπομνήματα με τις προτάσεις της για άρση όλων των εμποδίων που υπονομεύουν τη θέση των συνδικάτων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
– Προάσπισε το κλαδικό ωράριο εργασίας, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις προς το Υπουργείο και τις τράπεζες για την ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
– Συμμετείχε στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στα συλλαλητήρια των συνδικάτων για το κορυφαίο πρόβλημα της ακρίβειας, καταθέτοντας πλέγμα προτάσεων και διεκδικήσεων απέναντι στην κυβέρνηση και τους εργοδότες του κλάδου.
– Στήριξε τις κινητοποιήσεις, τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις των συλλόγων-μελών της.
– Παρείχε συστηματική ενημέρωση στους συλλόγους-μέλη και στους εργαζόμενους του κλάδου για τις εξελίξεις στις τράπεζες, τις νέες τεχνολογίες, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την ψηφιακή τραπεζική, τις εργασιακές σχέσεις, τις διεθνείς εξελίξεις και το ασφαλιστικό.
– Ενίσχυσε τη συνεργασία και την επικοινωνία με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, αξιοποιώντας συνδικαλιστικές συναντήσεις, συνδιασκέψεις και συνέδρια».
«Κατά κοινή ομολογία», όπως διαπίστωσε ο κ. Μότσιος, «ο κλάδος βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από το 2008, με υψηλή κερδοφορία, υπερκάλυψη στόχων και εντυπωσιακές επιδόσεις, ενώ όλες οι επίσημες προβλέψεις των τραπεζών, αλλά και των οίκων αξιολόγησης, μιλούν για τη διατήρηση των θετικών επιδόσεων και στην επόμενη τριετία (2025-2027)».
«Ελπίζουμε εξίσου θεαματική να είναι και η αποκατάσταση του ρόλου των τραπεζών. Να στηρίξουν τις ανάγκες της εθνικής μας οικονομίας, των πολιτών και των νοικοκυριών. Να χορηγήσουν νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προσφέρουν φιλικά προϊόντα και στεγαστικά δάνεια προς την πελατεία και τους καταθέτες. Αυτές τις ημέρες είναι στο επίκεντρο η δημόσια συζήτηση για τον ρόλο των τραπεζών. Ελπίζουμε ότι στο τέλος θα παρθούν οι σωστές αποφάσεις» δήλωσε ο κ. Μότσιος και υποστήριξε ότι, ενώ τα νέα είναι εξαιρετικά για τις τράπεζες, τα ανώτατα στελέχη και τους μετόχους, δεν ισχύει το ίδιο για τους εργαζόμενους.
Όπως ανέφερε, «η εργασιακή καθημερινότητα, ιδίως στο δίκτυο, συνεχίζει να είναι πιεστική και να παρουσιάζει προβλήματα.