Την δέσμευση της διοίκησης να στηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας την ισχυρή κεφαλαιακή δύναμη πυρός που διαθέτει, ανέλυσε νωρίτερα στους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς.
Κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι «με τα ισχυρά κεφάλαια που διαθέτει, η Εθνική Τράπεζα θα στηρίξει πρωταρχικά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ήδη οι εκταμιεύσεις του β’ τριμήνου 2024 ανήλθαν στο πολυετές τριμηνιαίο υψηλό των 2,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,5 δις. εταιρικές εκταμιεύσεις. Στο πλαίσιο των αναθεωρημένων στόχων της για το σύνολο του 2024, η Εθνική Τράπεζα στοχεύει πλέον σε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,5 δισ. ευρώ φέτος, από προηγούμενο στόχο για 1,2 δις. (και τρέχον επίπεδο 0,9 δις. ευρώ).
Ερωτώμενος από τους αναλυτές σχετικά με τη πιθανή χρήση του υπερβάλλοντος κεφαλαίου που διαθέτει η Εθνική Τράπεζα, ο κ. Μυλωνάς δεν απέκλεισε και μη οργανική χρήση, με εξαγορές. Ωστόσο, αυτό θα γίνει μόνο εφόσον οι κινήσεις αυτές προωθούν συνέργειες και προσδίδουν επιπλέον αξία στους μετόχους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η διοίκηση της τράπεζας στο ζήτημα της μερισματικής απόδοσης, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο να επισημαίνει ότι στόχος είναι να φτάσει η ΕΤΕ να διανέμει σταδιακά τα επόμενα χρόνια το 70% των κερδών της, κατά τα 2/3 υπό τη μορφή μερίσματος και κατά το υπόλοιπο 1/3 μέσω επαναγοράς μετοχών, λειτουργώντας όπως οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Παράλληλα ο κ. Μυλωνάς επεσήμανε την ισχυρή κερδοφορία που σημείωσε η Εθνική Τράπεζα γεγονός που οδηγεί σε ανοδική αναθεώρηση των στόχων για το 2024 και την περαιτέρω ενίσχυση του κεφαλαιακού αποθέματος το οποίο κυμαίνεται στα υψηλότερα επίπεδα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου.
Παράλληλα η Διοίκηση της ΕΤΕ επεσήμανε ότι οι παράγοντες που θα διατηρήσουν υψηλά τα επιτοκιακά έσοδα θα είναι:
• ο χαμηλότερος βηματισμός της ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων,
• το μίγμα καταθέσεων που διαμορφώνεται θετικότερα των αρχικών εκτιμήσεων, συγκεκριμένα οι προθεσμιακές καταθέσεις υπολογίζονταν στο 25% του συνόλου των καταθέσεων και κινούνται στο 21%,
• η ισχυρή πιστωτική επέκταση και
• οι καλύτεροι όροι επιτοκίου στις επόμενες εκδόσεις MREL.
Οι νέοι στόχοι
Κατά τα λοιπά, οι αναθεωρημένοι στόχοι της ΕΤΕ για φέτος προβλέπουν:
• δείκτη κόστους προς έσοδα χαμηλότερο του 33% από 35% προηγούμενη πρόβλεψη,
• κόστος προβλέψεων χαμηλότερο των 60 μ.β. από 65 πριν,
• καθαρά λειτουργικά κέρδη μετά τους φόρους περίπου 1,3 δισ. ευρώ από προηγούμενη πρόβλεψη για 1,2 δισ. και 0,6 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ εξαμήνου,
• κέρδη ανά μετοχή 1,4 ευρώ από 1,2 ευρώ της προηγούμενης πρόβλεψης,
• δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων μεγαλύτερο του 16% από περίπου 15%,
• δείκτη ΝΡΕ περίπου 3% από 3,3% σήμερα και προηγούμενη πρόβλεψη για 3,5%,
• δείκτη κάλυψης από προβλέψεις μεγαλύτερο του 50% και
• δημιουργία οργανικών κεφαλαίων στον δείκτη CET1 κατά περισσότερο από 500 μονάδες βάσης στην τριετία μέχρι το τέλος 2026 από + 120 μ.β. στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2024.