Κόσμος

Να λογοδοτήσουν οι δράστες της επίθεσης στην Καμπούλ ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Να λογοδοτήσουν οι δράστες της επίθεσης στην Καμπούλ ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να «οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, καταδικάζοντας την «ειδεχθή», όπως τη χαρακτήρισε, ενέργεια.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογράμμισαν την ανάγκη να λογοδοτήσουν οι δράστες, οργανωτές, χρηματοδότες και χορηγοί των εγκληματικών τρομοκρατικών ενεργειών και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», αναφέρει η ανακοίνωση του οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, καλώντας «όλα τα κράτη» να «συνεργαστούν στο θέμα αυτό».

«Η σκόπιμη στοχοθέτηση των αμάχων και του προσωπικού που βοηθά στον απεγκλωβισμό πολιτών είναι ιδιαίτερα ειδεχθής και πρέπει να καταδικαστεί», πρόσθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το όργανο του ΟΗΕ «επανέλαβε τη σημασία να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στο Αφγανιστάν για να διασφαλιστεί ότι (η χώρα) δεν θα χρησιμοποιηθεί για να απειληθεί ή δεχθεί επίθεση μια χώρα».

«Καμιά οργάνωση ή Αφγανός δεν πρέπει να στηρίξει τους τρομοκράτες που δρουν σε οποιαδήποτε χώρα», υπογράμμισε το Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος – και συγκεκριμένα το παρακλάδι της στο Αφγανιστάν – ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων, εκ των οποίων 13 Αμερικανοί στρατιώτες αρμόδιοι για την ασφάλεια μιας τεράστιας επιχείρησης απεγκλωβισμού Αφγανών πολιτών από τη χώρα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν και να διευκολύνουν τον απεγκλωβισμό με πλήρη ασφάλεια των πολιτών».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Βρετανία) σε νέα συνεδρίαση τη Δευτέρα, με θέμα τη χαοτική κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά την επίθεση στην Καμπούλ, ενώ το Λονδίνο και το Παρίσι εργάζονται ήδη σε ένα σχέδιο απόφασης για το Αφγανιστάν.

Comments
To Top