Οικονομία

«Ναι» μετόχων στην πώληση 25% της ΑΝΕΜΟΣ RES στη MORE

ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑNEMOS

ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑNEMOS

Πράσινο φως δόθηκε και επίσημα για την πώληση του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΜΟΣ RES στη Motor Oil Renewable Energy (MORE) του Ομίλου Βαρδινογιάννη κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Ομίλου Ελλάκτωρ που πραγματοποιήθηκε χθες. Η MORE αποτελεί 100% θυγατρική εταιρεία της Motor Oil, η οποία κατέχει ποσοστό 29,87% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. Οι μετοχές που θα μεταβιβαστούν ανέρχονται στις 123.059.250 έναντι συνολικού τιμήματος 123,5 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της εξαγοράς που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο του 2022 η Motor Oil μέσω της θυγατρικής της εταιρείας MORE, όταν απέκτησε το 75% της ANEMOS από την Ελλάκτωρ, αντί του ποσού των 671,5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, εκτός της πώλησης του συνόλου των μετοχών της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, τον περασμένο Οκτώβριο πωλήθηκε και το εμπορικό – εκπτωτικό κέντρο Smart Park στην Τrade Εstates του ομίλου Fourlis, κινήσεις που αποφέρουν μετρητά σχεδόν 200 εκατ. ευρώ. Μαζί με το τίμημα για το υπόλοιπο 25% της ANEMOS, τα διαθέσιμα του ομίλου Ελλάκτωρ θα διαμορφωθούν σε πάνω από τα 650 εκατ. ευρώ.

Γενική συνέλευση

Η διοίκηση της Motor Oil έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για τις 24 Ιανουαρίου, με την οποία ζητεί από τους μετόχους την έγκριση της συναλλαγής για την απόκτηση από τη MORE και του 25% της ANEMOS RES. Εφόσον εγκριθεί η συναλλαγή, τότε η MORE γίνεται εξ ολοκλήρου μέτοχος χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ANEMOS και η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ της θυγατρικής της Motor Oil ξεπερνά τα 800 MW.

Η MORE κατέχει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του ομίλου της Motor Oil όντας η εταιρεία ανάπτυξης των ΑΠΕ του ομίλου που σήμερα έχει εγκατεστημένη ισχύ 837 MW, στα οποία θα προστεθούν επιπλέον 23 MW που είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στο 2024, ενώ ακόμη 287 MW δρομολογούνται μετά το 2025. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια αναμένεται να κατασκευαστούν 311 MW νέας λειτουργικής δυναμικότητας στη MORE σε έργα που είναι έτοιμα προς κατασκευή ή έχουν ήδη εξασφαλίσει την τελική σύνδεση με το δίκτυο.

Στόχος της Motor Oil είναι να έχει φτάσει να παράγει ενέργεια από ΑΠΕ ισχύος 2 GW μέχρι το 2030, ενώ η MORE διαθέτει ήδη εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμης ενέργειας περίπου 800 ΜW, με χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα

Στο μεταξύ, η έκτακτη γενική συνέλευση (ΕΓΣ) των μετόχων της Ελλάκτωρ ενέκρινε την προσθήκη νέου μέλους, 11ου στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης, και πρόκειται για την Ιωάννα Δρέττα. Επίσης η ΕΓΣ προσδιόρισε ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ τους Αθηνά Χατζηπέτρου του Κωσταντίνου, Οδυσσέα Χριστοφόρου του Σταματίου, Ευγενία Λειβαδάρου του Ιωάννη και Αριστείδη Ξενόφου του Ιωάννη.

To Top