Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος στην Αμερική, καθώς θα αλλάξει τη στάση της χώρας του απέναντι στην Ευρώπη και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αναλυτές υποστήριξαν ότι ο υποψήφιος Αμερικανός πρόεδρος δεν θα βγάλει τη χώρα του από το ΝΑΤΟ, ωστόσο θα καταρτίσει μια σειρά «κόκκινων γραμμών», ώστε να δέσει τα χέρια των αδρανών συμμάχων.
Το Politico έγραψε σε δημοσίευμα ότι ο Τραμπ αναμένεται να απαιτήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν δραστικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες για να αγγίξουν ή ξεπεράσουν τον στόχο του 2%.
Παράλληλα, θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να αναλάβουν τον έλεγχο και συντήρηση των χερσαίων δυνάμεων στην Ευρώπη, όπως τα τάγματα πεζικού, τεθωρακισμένων και πυροβολικού. Αντιθέτως, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διατηρήσουν μόνο την εποπτεία σε αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.
Με αυτό τον τρόπο, η Αμερική θα αποφύγει το κόστος συντήρησης των χερσαίων δυνάμεων και θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην υποστήριξη μέρους του στρατού που χρησιμοποιεί και θα δαπανούσε ούτως ή άλλως πολλά λεφτά.
«Η αλλαγή πολιτικής έγκειται στην πρόθεση του Τραμπ για σημαντική και ουσιαστική μείωση του ρόλου της Αμερικής στην ασφάλεια – υποχώρηση, δηλαδή να παρέχει υποστήριξη μόνο σε περιόδους κρίσης, αντί να είναι ο κύριος πάροχος μαχητικής ισχύος στην Ευρώπη», είπε ο Dan Caldwell, που υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος στον Russell Vought, το πρώην ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ.
Πιέσεις προς τους αδύναμους συμμάχους
Δύο σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισε κατά καιρούς το ΝΑΤΟ ήταν η υποχρηματοδότηση από τα μέλη του, με εξαίρεση τις ΗΠΑ που είναι μακράν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Συμμαχίας. Επίσης, ορισμένα μέλη δεν εκπληρούσαν τις υποχρεώσεις τους, αλλά έθεταν αιτήματα κατά καιρούς, ζητώντας να ικανοποιηθούν.
Ο Τραμπ λοιπόν, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία και να μειώσει τις εντάσεις στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σκέφτεται να μην «απολαμβάνουν το προνόμιο της άμυνας και της εγγύησης της ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών» οι χώρες που δεν εκπληρούν τις εξοπλιστικές τους υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ.
Αυτό όμως, θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραβίαση του άρθρου 5 της συνθήκης, το οποίο υποχρεώνει κάθε μέλος να λάβει «τα μέτρα που κρίνει αναγκαία» για να βοηθήσει όποιον δέχεται επίθεση. Έτσι, τα μέλη του επιτελείου εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ σημείωσαν ότι η ερμηνεία του Άρθρου 5 είναι ευέλικτη και δεν απαιτεί από κανένα μέλος να απαντήσει με στρατιωτική δύναμη.
Το σχέδιο για την Ουκρανία
Σύμφωνα με το Politico ο Τραμπ φέρεται να θέλει να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ για να λύσει το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και να εξομαλύνει τις σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο υποψήφιος Αμερικανός πρόεδρος σκέφτεται μια συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, με βάση την οποία το ΝΑΤΟ θα δεσμευτεί να μην επεκταθεί περαιτέρω προς τα ανατολικά, ειδικά στην Ουκρανία και τη Γεωργία. Ταυτόχρονα, η Ρωσία θα διατηρήσει ορισμένα εδάφη στην Ουκρανία, χωρίς να προχωρήσει προς τα δυτικά.
Το δημοσίευμα αναλύοντας τα παραπάνω στοιχεία, έγραψε πως η νέα προσέγγιση του Τραμπ σε αυτούς τους τομείς θα ισοδυναμούσε με μια ανατροπή στις υποθέσεις του ΝΑΤΟ, την οποία πολλοί επικριτές λένε ότι η Ευρώπη είναι εντελώς ανίκανη να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον.
Αντιθέτως, ο Τραμπ φαίνεται να θέλει να μπορεί να συνεισφέρει η Ευρώπη στον αμυντικό τομέα, ώστε η Αμερική να επικεντρωθεί σε άλλα ζητήματα, ιδιαίτερα η οικονομία της που έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα τα τελευταία χρόνια.