Μια νέα μελέτη αμφισβητεί την πιθανότητα ότι η Σινδόνη του Τορίνο προέρχεται από το κεφάλι του Ιησού Χριστού, επισημαίνοντας ότι είναι αμφίβολο αν το σάβανο είχε ποτέ επαφή με το σώμα του. Το σάβανο, που φέρει μια αχνή αποτύπωση σώματος και προσώπου, θεωρείται από πολλούς ότι είναι το ίδιο ύφασμα που χρησιμοποιήθηκε για να τοποθετηθεί το σώμα του Χριστού μετά τη σταύρωσή του. Ωστόσο, η τεκμηριωμένη ιστορία του αρχίζει μόλις στα μέσα του 14ου αιώνα και αποτελεί πηγή σκεπτικισμού από τότε, με πολλούς να το απορρίπτουν ως μεσαιωνική πλαστό εφεύρημα.

Ο Cicero Moraes, συγγραφέας της νέας μελέτης, διαπίστωσε ότι η αποτύπωση στο σάβανο δεν θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί από τρισδιάστατο ανθρώπινο σώμα, αλλά ίσως να προήλθε από ένα ρηχό σκάλισμα σε ένα ανάγλυφο. Για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα, ο Moraes δημιούργησε μια εικονική προσομοίωση στην οποία το ύφασμα τοποθετήθηκε πάνω σε ένα σώμα, προσπαθώντας να αναπαραστήσει το διάσημο σάβανο. Όταν το ύφασμα τοποθετήθηκε επίπεδα, εμφάνισε «μια παραμορφωμένη και σημαντικά πιο ανθεκτική εικόνα» σε σύγκριση με αυτή του σάβανου, λόγω της αλλαγής από τρισδιάστατη σε δισδιάστατη αναπαράσταση.

Μόνο με την επανάληψη της διαδικασίας πάνω σε ένα βάθρο αντί για σώμα, μπορούσε να δημιουργηθεί μια εντύπωση παρόμοια με αυτή του σάβανου, σύμφωνα με τη μελέτη. Ο Moraes, βραζιλιάνος εγκληματολόγος και τρισδιάστατος εικονογράφος, δήλωσε: «Η εξήγηση των διαφορών είναι πολύ απλή. Όταν τυλίγεις ένα τρισδιάστατο αντικείμενο με ένα ύφασμα και αυτό το αντικείμενο αφήνει ένα σχέδιο όπως λεκέδες αίματος, αυτοί οι λεκέδες παράγουν μια πιο ανθεκτική και παραμορφωμένη δομή σε σχέση με την πηγή».

Ο Moraes υπογράμμισε τη διαφορά που παρατηρείται μεταξύ μιας εικόνας που αφήνει ένα τρισδιάστατο σώμα και μιας εικόνας που δημιουργείται από ένα ανάγλυφο. Η εικόνα που δημιουργείται από το τρισδιάστατο σώμα έχει παράξενη εξάπλωση του τριχωτού της κεφαλής και των δακτύλων των ποδιών, ενώ μεγάλες περιοχές του κορμού, της βουβωνικής περιοχής και του λαιμού δεν έχουν αποτυπωθεί καθόλου. Αντίθετα, η εντύπωση από το ρηχό βάθρο προσφέρει μια καλή αναπαράσταση της εικόνας του σάβανου.

Σύμφωνα με την Daily Mail ο Moraes χρησιμοποιεί ως παράδειγμα τη μάσκα του Αγαμέμνονα, μια χρυσή μάσκα που υποτίθεται ότι έχει φτιαχτεί από το πρόσωπο του αρχαίου μυκηναίου βασιλιά. Αν και φαίνεται πολύ φαρδιά για ανθρώπινο πρόσωπο, ο Moraes εξήγησε ότι αυτό είναι μια φυσιολογική παραμόρφωση. «Οποιοσδήποτε προσεκτικός ενήλικας μπορεί να το δοκιμάσει αυτό στο σπίτι», είπε.

Ο Moraes, που είναι γνωστός για την ανακατασκευή προσώπων ιστορικών προσώπων από κρανία, αμφιβάλλει εάν το σάβανο είχε ποτέ επαφή με το σώμα του Ιησού. «Πιστεύω ότι η πιθανότητα να έχει συμβεί αυτό είναι μικρή», δήλωσε. Αν και είναι απρόθυμος να απορρίψει το αντικείμενο ως απομίμηση, πιστεύει ότι τα χαρακτηριστικά του είναι περισσότερο καλλιτεχνικά παρά ιστορικά.

Η Σινδόνη του Τορίνο, που έχει προσελκύσει πιστούς για αιώνες, έχει διαστάσεις 4,4 μέτρα επί 1,1 μέτρα και φέρει μια αχνή εικόνα του μπροστινού και πίσω μέρους ενός άντρα, ερμηνευμένου από πολλούς ως ο Ιησούς Χριστός. Η διαμάχη για την αυθεντικότητα του σάβανου συνεχίζεται, με τις αναλύσεις να έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα κατά τη διάρκεια των ετών, συμπεριλαμβανομένων ραδιοανθρακούχων δοκιμών που χρονολόγησαν το σάβανο στον 13ο ή 14ο αιώνα.