Σχεδόν 200 προγράμματα για την εκτροφή του μωρού σολομού σε ελεγχόμενο περιβάλλον είναι διάσπαρτα στα ποτάμια στο Όρεγκον, μέσω των οποίων τα κρατούν στις δεξαμενές, πριν τα απελευθερώσουν στη φύση για να κάνουν τον κύκλο ζωής τους.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας άνδρας εισέβαλε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα που αφορά την ενίσχυση της πέστροφας με σολομό του Winchester Bay και έριξε χλωρίνη σε μια δεξαμενή σολομού Chinook, σκοτώνοντας περίπου 18.000 ψάρια.

Οι αρχές συνέλαβαν τον 20χρονο Τζόσουα Αλεξάντερ Χέκαθορν, κάτοικο του Γκάρντινερ του Όρεγκον, στις 23 Απριλίου, μια ημέρα μετά την απόρριψη των χημικών σε μια από τις λίμνες εκτροφής. Είπε στους αστυνομικούς ότι είχε επισκεφθεί έναν αποθηκευτικό χώρο την προηγούμενη μέρα και πήρε ένα μπουκάλι χλωρίνη, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Facebook από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Ντάγκλας. Ο Χέκαθορν συνελήφθη και κρατήθηκε στις φυλακές της κομητείας Ντάγκλας την Τρίτη για διάρρηξη δεύτερου βαθμού, εγκληματική παράβαση και εγκληματική αταξία.

Η μέγιστη ποινή για τη λαθροθηρία σολομού Σινούκ – προστατευόμενο είδος βάσει του νόμου για τα απειλούμενα είδη – είναι 750 δολάρια ανά ψάρι. Εάν οι αξιωματούχοι υπολόγιζαν πρόστιμα για κάθε σκοτωμένο σολομό, ο Heckathorn θα μπορούσε να κληθεί να πληρώσει σχεδόν 14 εκατομμύρια δολάρια, σημείωσαν οι κρατικοί αξιωματούχοι των ψαριών και της άγριας ζωής, προσθέτοντας ότι «η υπόθεση αντιπροσωπεύει σημαντική απώλεια για το πρόγραμμα Step», μια μη κερδοσκοπική εθελοντική ομάδα αφιερωμένη στην εκτροφή σολομού Chinook, για σκοπούς άγριας ζωής.

Εθελοντές στράγγισαν τη λίμνη και αφαίρεσαν τα νεκρά ψάρια, τα οποία έχουν καταψυχθεί και μεταφερθεί στην αστυνομία του Όρεγκον ως αποδεικτικό στοιχείο.

«Τι θα ωθούσε κάποιον να κάνει κάτι τέτοιο;» γράφει ανάρτηση στο Facebook η εθελοντική ομάδα, προσθέτοντας ότι τα νεαρά ψάρια, επιστρέφοντας από τον ωκεανό ως ενήλικα σε τρία έως τέσσερα χρόνια, θα είχαν προσθέσει 200-400 πλήρως καλλιεργημένους σολομούς διαθέσιμους για συγκομιδή για τους ψαράδες, δημιουργώντας τα τόσο αναγκαία έσοδα στις τοπικές οικονομίες.

Το τρίχωμα σολομού μήκους τριών έως τεσσάρων ιντσών υποτίθεται ότι θα κυκλοφορούσε τον Ιούνιο στον κάτω ποταμό Umpqua και τελικά θα έφτανε στην Αλάσκα. Ο σολομός Σινούκ είναι τα ψάρια της πολιτείας του Όρεγκον και εκκολάπτονται σε ρυάκια γλυκού νερού και μεγαλώνουν εκεί για ένα χρόνο πριν κάνουν το ταξίδι τους στον ωκεανό, μεταδίδει ο «Guardian».

Το Σινούκ περνά από ένα έως πέντε χρόνια στον ωκεανό πριν χρησιμοποιήσει την όσφρησή του για να επιστρέψει στα ποτάμια της πατρίδας του για να γεννήσει και να πεθάνει. Είναι ο μεγαλύτερος από τον σολομό του Ειρηνικού και συνήθως μεγαλώνουν μέχρι 25 κιλά, αν και μερικοί έχουν φτάσει στα 100 κιλά. Ο σολομός έχει ήδη εξαφανιστεί στο 40% της ιστορικής του εμβέλειας, κυρίως λόγω της ανθρώπινης ανάπτυξης: αυτά που κάποτε ήταν ποτάμια και ρυάκια είναι τώρα πόλεις και δρόμοι στις εκβολές του Ειρηνικού βορειοδυτικά.

Η παρακμή τους επηρεάζει τους ψαράδες και τις αυτόχθονες ομάδες, αλλά και τις μόνιμες φάλαινες δολοφόνους, που τρώνε μόνο σολομό. Οι περιβαλλοντικές ομάδες έχουν επισημάνει την αφαίρεση φραγμάτων και τη μείωση της ποσότητας των ψαριών που μπορούν να αλιεύουν οι άνθρωποι ως πιθανούς τρόπους για να βοηθήσουν το είδος να συνεχίσει να επιβιώνει. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ψάρια εκκολαπτηρίου του Όρεγκον αντιμετωπίζουν κίνδυνο. Πέρυσι, 160.000 πέστροφες «ουράνιου τόξου» θανατώθηκαν σε τρία εκκολαπτήρια αφού μολύνθηκαν με ένα νέο παράσιτο.

Οι εργαζόμενοι έτρεξαν να δώσουν στα ψάρια αντιβιοτικά, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.

Οι εργαζόμενοι ήθελαν να σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση του παρασίτου στα άγρια ​​ψάρια στα νερά του Όρεγκον.