Μετά τον εορτασμό των Θεοφανείων όπου θα παραστεί ο πρωθυπουργός στον αγιασμό των υδάτων στο Λαύριο αναμένεται να ετοιμάσει βαλίτσες για το Κάιρο, καθώς την προσεχή Τετάρτη 8 Ιανουαρίου θα συμμετέχει στην τριμερή Διάσκεψη Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου σε μία περίοδο παρατεταμένης διεθνούς αστάθειας με φόντο τις εξελίξεις στη Συρία και την κινητικότητα που αναπτύσσει η Άγκυρα στην περιοχή, η οποία έχει προαναγγείλει συμφωνία οριοθέτησης τουρκοσυριακής ΑΟΖ που εντέχνως παραγνωρίζει πλήρως την ύπαρξη της Κύπρου.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η συμμαχία των τριών χωρών με τους ηγέτες να ανιχνεύουν τις νέες ισορροπίες, ενώ γίνεται ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να μπει φρένο στον τουρκικό αναθεωρητισμό, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας δείχνει να επιχειρεί να συνάψει παράνομη τουρκοσυριακή ΑΟΖ, επιχειρώντας να προσεταιριστεί και την Αίγυπτο.
Σε πρώτη προτεραιότητα για Ελλάδα και Κύπρο βρίσκεται το θέμα των θαλασσίων ζωνών με στόχο να αποτραπεί πιθανό παράνομο μνημόνιο Άγκυρας – Δαμασκού αλλά και να ανιχνευτούν οι προθέσεις της Αιγύπτου σε περίπτωση που η Τουρκία επιδιώξει τουρκοαιγυπτιακή συμφωνία σε δεύτερο χρόνο.
Τα επόμενα βήματα στα ενεργειακά
Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ Μητσοτάκη – Αλ Σίσι – Χριστοδουλίδη αναμένεται να βρεθεί η ενέργεια, καθώς επιδιώκονται νέες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα με φόντο τα ενεργειακά με επίκεντρο έργα στρατηγικής σημασίας που θα αλλάξουν το status quo στην περιοχή. Η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται, καθώς τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης με την Αθήνα να αναδεικνύεται σημαντικός πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και βασικός ενεργειακός κόμβος για την πράσινη ενέργεια προς την Ευρώπη.
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι Ελλάδα και Αίγυπτος σχεδιάζουν την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών μέσω του έργου που έχει αναλάβει ο όμιλος Κοπελούζου.
Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο του Ομίλου Κοπελούζου, το έργο GREGY, προϋπολογισμού 4,2 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, παραγόμενα από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως αιολικών πάρκων που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο. Από τα 3.000 MW, το 1/3 θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, 1/3 θα εξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τριών ηγετών αναμένεται να βρεθούν και οι διάδρομοι για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εστιάζοντας στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Το Μάρτιο του 2019 εγκρίθηκε από το κυπριακό Κοινοβούλιο η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Κύπρο με την Αίγυπτο.
Ο αγωγός αυτός έχει στόχο τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, προς τις υποδομές υγροποίησης φυσικού αερίου της Αιγύπτου, στις περιοχές Idku και Damietta.
Στη συνέχεια το φυσικό αέριο θα υγροποιείται και θα εξάγεται στις διεθνείς αγορές, με κύριο προορισμό την Ευρώπη.
Τέλος, σε παράλληλο χρόνο προχωρά και η συζήτηση για συνεργασία Αθήνας – Καΐρου στον τομέα της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Το επόμενα διάστημα αναμένεται και η υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για συνεργασία στον εν λόγω τομέα.