Ακόμα ένα βήμα έγινε για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Πριν από μερικές ημέρες, στις 13 Αυγούστου, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, ενέκρινε τη μελέτη για την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας.
Αυτό μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην έκδοση της αναθεωρημένης οικοδομικής άδειας και την επίσημη έναρξη των εργασιών ανέγερσης του νέου γηπέδου που θα γίνει η επίσημη έδρα της ομάδας του Παναθηναϊκού.
Παράλληλα έχουν προχωρήσει σημαντικά τα έργα απορρύπανσης και οι χωματουργικές εργασίες από το σχήμα που έχει αναλάβει και το κυρίως έργο για το γήπεδο δηλαδή τις ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΜΕΤΚΑ. Το στοίχημα είναι τα έργα αυτά να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα για να έχει προετοιμαστεί ο χώρος για τα κυρίως έργα.
Οι μελέτες εφαρμογής είναι επίσης σε πλήρη εξέλιξη και πλέον αυτό που αναμένεται εντός Φθινοπώρου είναι η εκκίνηση της θεμελίωσης του γηπέδου στο ακίνητο. Αυτό θα πάρει ένα διάστημα λίγων μηνών και εντός του 2025 θα αρχίσουμε να βλέπουμε να διαμορφώνεται κατασκευαστικά το νέο γήπεδο.
Από τον περασμένο Ιούνιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εντάξει την κατασκευή του νέου γηπέδου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης για την προγραμματική περίοδο 2021-2025, απόφαση η οποία εξασφαλίζει χρηματοδότηση ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ και δίνει το «πράσινο φως» στον Δήμο Αθηναίων να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της κατασκευής του νέου Γηπέδου, συνολικής έκτασης 33,6 στρεμμάτων στη γειτονιά του Βοτανικού.
Το γήπεδο, το οποίο εντάσσεται στο έργο της Διπλής Ανάπλασης -στον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας- θα έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 38.500 θέσεων, θα είναι κατηγορίας 4 (βάσει UEFA) και θα κατασκευαστεί σε έναν χώρο συνολικής έκτασης περίπου 178 στρεμμάτων μέσα στον οποίο θα υλοποιηθούν -σε δεύτερη φάση- τα υπόλοιπα προβλεπόμενα έργα (ελεύθεροι χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, νέες εγκαταστάσεις κλπ.)
Η διάρκεια των έργων που υπεγράφη πέρυσι έχει οριστεί σε 36 μήνες και μεγάλος στόχος είναι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού να λειτουργήσει το 2026. Το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων. Στο έργο περιλαμβάνεται και ποσό 3 εκατ. ευρώ ως προαίρεση για την κατασκευή πεζογέφυρας προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε ποσό με ΦΠΑ 123 εκατ. ευρώ (99,19 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Το έργο υλοποιείται με τη μέθοδο της μελέτης-κατασκευής. Το έργο χρηματοδοτείται παράλληλα και για ποσό 8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα από τον Δήμο Αθηναίων οι διαγωνισμοί για τα δύο συνοδά έργα που θα διαμορφώσουν την περιοχή του Βοτανικού από ένα χαώδες τριτοκοσμικό μέρος σε μια σύγχρονη, πράσινη περιοχή, μόλις 2,5 χιλιόμετρα από την Ομόνοια.
Πιο συγκεκριμένα ο πρώτος αφορά τα έργα υποδομών και περιλαμβάνει τα έργα οδοποιίας και κατασκευή δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης στην περιοχή του Ελαιώνα. Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 37,45 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 30,2 εκατ. ευρώ). Ανάδοχος είναι η ΟΔΟΣ ΑΤΕ με έκπτωση 30,53%. Τεχνικός Σύμβουλος της ωρίμανσης του έργου είναι η ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στο πράσινο και την τελική μορφή της αναπλασμένης περιοχής. Το έργο αφορά στην ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού / Ελαιώνα, την κατασκευή έργων διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα. Ανάδοχος είναι η ΖΙΤΑΚΑΤ.
Στην έκταση που ξεπερνά τα 300.000 m2 θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πρωτεύουσας, ένας νέος πνεύμονας πρασίνου με πολύ ήπιες χρήσεις και σύγχρονες δημόσιες υποδομές. Επιπροσθέτως, στο πάρκο [κάτω από τη σκιά των δέντρων] φιλοξενούνται χώροι αναψυχής, υπαίθριας άθλησης και παιχνιδιού, πλατείες και αναψυκτήρια, παιδικές χαρές, αμφιθέατρο, αστικές καλλιέργειες, πάρκο για σκύλους, καθώς και περισσότερα από 14.000 m2 χλοοτάπητα για διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Η διάρκεια των έργων που έχουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εκτιμηθεί σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.