Δύο 24ωρα μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, η οποία θα επικυρωθεί και επίσημα αύριο στις 18:00 οπότε και θα συνεδριάσει η επιτροπή δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, η κυβέρνηση προχωρά συντεταγμένα το έργο της επιχειρώντας να απορροφήσει τους εσωκομματικούς κραδασμούς που προκλήθηκαν μετά τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο Βήμα της Κυριακής.

Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι με την απόφασή του ο πρωθυπουργός έκλεισε την πόρτα της εσωστρέφειας, η οποία ανοιγόκλεινε το τελευταίο διάστημα λόγω των κλιμακούμενων επιθέσεων του Αντώνη Σαμαρά εναντίον του πρωθυπουργού, αμφισβητώντας το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής με έμφαση στα ευαίσθητα εθνικά θέματα.

«Η κίνηση Μητσοτάκη θα συσπειρώσει τη βάση της ΝΔ» τόνιζε υπουργός στο Νewsbeast ενώ ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είπε ότι «δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για τον πρωθυπουργό να λάβει μια διαφορετική απόφαση ήταν κάτι προδιαγεγραμμένο» συμπληρώνοντας: «η ΝΔ παραμένει αρραγής και ενωμένη και προχωράμε να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο ελληνικός λαός».

Όσο όμως και του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος εκτίμησε ότι ο Αντώνης Σαμαράς επιδίωξε τη διαγραφή του, υποστηρίζοντας την απόφαση του πρωθυπουργού. «Αν και χτες δεν αντιδρούσε, πως θα προχωρούσαμε από εδώ και πέρα; Τα κόμματα, τα οποία κυβερνούν, δεν μπορούν να έχουν απόψεις που διίστανται τόσο πολύ μεταξύ τους. Χρειάζεται να υπάρχει μία μίνιμουμ συνοχή. Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα, ήταν μεγάλη η αμφισβήτηση» επισήμανε. Με ζητούμενο την πολιτική σταθερότητα και την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου, αυτό που επισημαίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει προσηλωμένη στις προτεραιότητές της.

Τα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά

Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει αυτή τη στιγμή τις επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά μετά τη διαγραφή του. Άνθρωποι του στενού περιβάλλοντός του με τους οποίους συνομίλησε το Newsbeast τόνιζαν ότι πλέον είναι απελευθερωμένος, μια κατάσταση δηλαδή που του επιτρέπει να έχει αρκετές επιλογές.

Ποιες μπορεί να είναι αυτές; Η πρώτη είναι να λαμβάνει το λόγο στη βουλή όποτε το ζητάει, κάτι που του προβλέπει ο κανονισμός (άρθρο 97 παρ. 6) δεδομένου ότι έχει διατελέσει πρωθυπουργός. Η δεύτερη είναι να ιδρύσει νέο κόμμα, με τον διευθυντή του γραφείου τύπου του πρώην πρωθυπουργού, Νίκο Τσούτσια σε συνέντευξή του (Mega) να μην αποκλείει τίποτα για το μέλλον, προσθέτοντας ότι «δεν θα μείνει αμέτοχος και σιωπηλός». Μια εισήγηση που έχει δεχτεί είναι να λάβει το λόγο στην συζήτηση που θα γίνει στη βουλή το Δεκέμβριο για τον προϋπολογισμό του 2025 εξηγώντας με μια δομημένη ομιλία τη διαφωνία του στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τις προσεχείς ημέρες ο κος Σαμαράς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, μην αλλάζοντας τα σχέδιά του, καθώς είχε προγραμματισμένο ταξίδι, κατά τη διάρκεια του οποίου θα έχει επαφές με Έλληνες ομογενείς και θα παραβρεθεί στην ετήσια εκδήλωση αναγνώρισης δωρητών του Πανεπιστημίου Columbia.

Την Παρασκευή η παρέμβαση Καραμανλή

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην πρώτη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή μετά τη διαγραφή Σαμαρά, η οποία αναμένεται να γίνει την προσεχή Παρασκευή στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ» του Γιώργου Χαρβαλιά στην Πάτρα, με αντικείμενο το ρόλο της Γερμανίας στο χθες και στο σήμερα, τις ναζιστικές θηριωδίες της Κατοχής και το ανοιχτό κεφάλαιο των πολεμικών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να αναφερθεί στα εθνικά θέματα αλλά και στα εσωκομματικά, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα ενότητας, με τους καλά γνωρίζοντες να τονίζουν ότι η ουσία των λεγομένων του θα βρίσκεται πίσω από τις γραμμές.