Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε για πρώτη φορά τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS από την Ουκρανία για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπως αναφέρουν οι nytimes. Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντική αλλαγή στην αμερικανική πολιτική και έρχεται λίγο πριν την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να περιορίσει τη στήριξη προς την Ουκρανία.
Από την πλευρά της η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα κρίνει ως μεγάλη κλιμάκωση μια κίνηση για χαλάρωση των ορίων στη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία.
Στόχος: Ρώσοι και Βορειοκορεάτες Στρατιώτες στο Κουρσκ
Οι πύραυλοι ATACMS, με εμβέλεια περίπου 190 μιλίων (306 χιλιόμετρα), αναμένεται να χρησιμοποιηθούν αρχικά κατά των ρωσικών και βορειοκορεατικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Κουρσκ, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή στα δυτικά της Ρωσίας.
Η απόφαση του Μπάιντεν ήρθε ως απάντηση στη συνεργασία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας, που περιλαμβάνει την αποστολή περισσότερων από 10.000 Βορειοκορεατών στρατιωτών για ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων.
Αντιδράσεις και Φόβοι Κλιμάκωσης
Η αλλαγή πολιτικής έχει προκαλέσει διχασμό στις τάξεις των αμερικανών αξιωματούχων. Κάποιοι ανησυχούν ότι η χρήση των πυραύλων στο ρωσικό έδαφος μπορεί να οδηγήσει σε σφοδρή αντίδραση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ άλλοι θεωρούν ότι οι φόβοι αυτοί είναι υπερβολικοί.
Πάντως, αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η αλλαγή πολιτικής αποσκοπεί επίσης στην αποτροπή της Βόρειας Κορέας από περαιτέρω εμπλοκή.
Πιέζεται η Ουκρανία
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έντονη πίεση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή βορειοκορεατών στρατιωτών, σχεδιάζουν μεγάλη επίθεση με 50.000 στρατιώτες στην περιοχή του Κουρσκ.
Οι πύραυλοι ATACMS θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να πλήξουν κρίσιμες υποδομές και στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της ρωσικής επίθεσης.
Ιστορικό περιορισμών
Μέχρι σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος, ανησυχώντας για την πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης.
Παρόλα αυτά, η απόφαση του Μπάιντεν έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων κινήσεων, όπως η παροχή πυραύλων HIMARS για την άμυνα του Χάρκοβο μετά από ρωσική επίθεση.
Πολιτική σημασία και διεθνείς σχέσεις
Η απόφαση του Μπάιντεν έχει και πολιτική διάσταση, καθώς γίνεται σε μια περίοδο αλλαγής ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο επερχόμενος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι προτεραιότητά του θα είναι η γρήγορη λήξη του πολέμου, χωρίς όμως να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου.
Παράλληλα, η χρήση των ATACMS μπορεί να επηρεάσει τη στάση της Βόρειας Κορέας, στέλνοντας μήνυμα για το κόστος της συνεργασίας της με τη Ρωσία.
Αν και οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι η απόφαση θα αλλάξει δραματικά την πορεία του πολέμου, θεωρούν ότι οι πύραυλοι ATACMS θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους υψηλής αξίας και να ενισχύσει την αμυντική της θέση στο Κουρσκ.
Επιπλέον, η απόφαση αποτυπώνει την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν την Ουκρανία, παρά τους κινδύνους κλιμάκωσης.
Το μέλλον της σύγκρουσης εξαρτάται πλέον από την ικανότητα της Ουκρανίας να αξιοποιήσει την αμερικανική βοήθεια και από τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη νέα στρατηγική της Ρωσίας.