Σήμερα Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, με βάση τη σχετική νομοθεσία, οι προμηθευτές θα πρέπει μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα να δημοσιεύσουν τα νέα πράσινα – ειδικά τιμολόγια, με τη ΔΕΗ, έχοντας και τη “μερίδα” του λέοντος να δίνει πρώτη τον τόνο.
Οι ανακοινώσεις γίνονται στο φόντο αποκλιμάκωσης της τιμής στην χονδρεμπορική αγορά τον μήνα που πέρασε. Έτσι, κατά 19,84% μειώθηκε η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Οκτώβριο. Σύγκεκριμένα, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας υποχώρησε στα 90,05 ευρώ ανά MWh τον Οκτώβριο από 112, 35 ευρώ ανά MWh του Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο την πρώτη μέρα του Νοεμβρίου πήρε μια μικρή “ώση” η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας κλείνοντας στα 104,39 ευρώ/MWh. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 233,83 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 25 ευρώ/MWh. Η τιμή αυξήθηκε 16% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 312.79 GWh. Στο, δε, ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 0,1%, το φυσικό αέριο 31,3%, τα υδροηλεκτρικά 1,4%, οι εισαγωγές 7,9 και οι ανανεώσιμες 55,3% Οι εξαγωγές στις 23,617 MWh και οι εισαγωγές 12,368 στις MWh.
Σχετικό Άρθρο
Ενέργεια
Νυχτερινό ρεύμα: Ξεκινά την 1η Νοεμβρίου – Ποιες ώρες θα ισχύει
Οι ενδείξεις
Με βάση, δε, τις ενδείξεις που καταγράφονται μέχρι τώρα αναμένεται μια συγκρατημένη αποκλιμάκωση των τιμών, καθώς μπορεί η χονδρεμπορική αγορά του Οκτωβρίου, να “προσγειώθηκε” σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ωστόσο τα “μηνύματα” για το τι έρχεται μάλλον, “φρενάρουν” τους προμηθευτές από δυναμικές κινήσεις μειώσεων. Ουσιαστικά η ανοδική τάση τις προηγούμενες μέρες του φυσικού αερίου, αν και από χθες έχει η τιμή του υποχωρήσει κάτω από τα 40 ευρώ/MWh, στον Ολλανδικό κόμβο TTF, δημιουργεί προβληματισμό. Κυρίως, η προσδοκία για υψηλή ζήτηση ένεκα του χειμώνα, όποτε αυτός κι αν έλθει στη “βαριά” του μορφή στην Ευρώπη, είναι αυτή που δημιουργεί ανοδική τάση, συν τα γνωστά “τερτίπια” των χρηματιστηριακών αγορών.
Πάντως, με βάση τα πρώτα δείγματα οι καταναλωτές έχουν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο για τον μήνα, που μόλις ξεκίνησε. Ήδη, πρώτη η Protergia ανακοίνωσε τη μείωση των χρεώσεων στο πράσινο τιμολόγιο τον Νοέμβριο στα 14,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα χαμηλότερα κατά 7% σε σχέση με τα τιμολόγια Νοεμβρίου. Κίνηση που αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες αλλά και η ΔΕΗ που κυριαρχεί στα πράσινα τιμολόγια και δίνει τον τόνο κάθε φορά.
Ο ΗΡΩΝ
“Σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας και πληθωριστικών πιέσεων, και με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών από το υψηλό κόστος ενέργειας, ο ΗΡΩΝ μειώνει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το Νοέμβριο κατά 13,5%! ” Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας που συμπληρώνει:
“Πιο συγκεκριμένα, ο ΗΡΩΝ μειώνει την τελική χρέωση προμήθειας του οικιακού «ειδικού» τιμολογίου από 0,15879 σε 0,13737 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
O ΗΡΩΝ με αδιάλειπτη συνέπεια φροντίζει να παρέχει ένα από τα πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια της αγοράς, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη σημασία που αποδίδει στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες του.”
Πτώση και για την ελίν
Στο μεταξύ με βάση πληροφορίες, και η ελίν στο “ειδικό πράσινο” τιμολόγιο αναμένεται να κινηθεί σε τιμή γύρω από τα 12 λεπτά την κιλοβατώρα, μετά τις εκπτώσεις,
Υπενθυμίζεται ότι στα 13,97 λεπτά ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση, ήταν η χρέωση Οκτωβρίου στο ειδικό τιμολόγιο της Ελίν, Power On! Home Green. Η τιμή αυτή ήταν μειωμένη κατά 13% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (15,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Χάρις στην επιδότηση, η τελική τιμή Σεπτεμβρίου ήταν 14,59 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κατά συνέπεια τον μήνα που φευγει καταγράφηκε υποχώρηση 4%. Τώρα αναμένεται μια πιο μεγάλη αποκλιμάκωση , που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 10%.
Εν τω μεταξύ οι προμηθευτές “φουλάρουν” μηχανές με νέα προϊόντα, είτε “κίτρινα”, με ex post – εκ των υστέρων τιμολόγηση, που προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια γιαυτούς σε σχέση με το ρίσκο τιμής-, ή με σταθερά, δηλαδή, “μπλε” καθώς μάλιστα με βάση τη σχετική κοινοτική οδηγία που θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δικαιικό σύστημα από τη νέα χρονιά, θα πρέπει να είναι 12μηνης διάρκειας.
Τα “πορτοκαλί”
Με στόχο παράλληλα την “μετά πρασίνων” τιμολογίων εποχή, όπως έχει περιγράψει ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, την πρότασή της για τα “πορτοκαλί τιμολόγια” κατέθεσε ο Ρυθμιστής με 6 προμηθευτές να μπαίνουν στο νέο αυτό σκηνικό, που στην αρχή αφορά μόνο επιχειρήσεις.
Ουσιαστικά το ΥΠΕΝ επιδιώκει να “χτίσει” τη λιανική σε μια νέα βάση, όπου θα γίνεται βέλτιστη χρήση του φτηνού ρεύματος από τις ΑΠΕ, σε συγκεκριμένες ώρες, με την έλευση, σταδιακά, των “έξυπνων” μετρητών.
Ήδη, επανειλημμένα, σε συνεντεύξεις του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει δώσει το στίγμα για την αλλαγή, από το σημερινό σύστημα, που κυριαρχούν τα “πράσινα” τιμολόγια, σε πιο λύσεις “δυναμικής” τιμολόγησης. Η όλη μετάβαση, βέβαια, κρίνεται από την αντικατάσταση των αναλογικών μετρητών, που επιτρέπουν την ύπαρξη δύο ζωνών, με τους “ψηφιακούς και έξυπνους” μετρητές.
Βέβαια, όπως έχει πει ο κ. Σκυλακάκης η είσοδος των πορτοκαλί τιμολογίων προς το παρόν αφορά, μόνο τις επιχειρήσεις και αυτό γιατί σήμερα τηλεμετρητές, πέραν της Υψηλής Τάσης, διαθέτουν περίπου 600.000 συνδέσεις κυρίως στη Μέση Τάση και ορισμένοι επαγγελματικοί πελάτες στη Χαμηλή Τάση στα 25 KVA.
Ο τηλεμετρητής και η δυναμική τιμολόγηση δίνουν στον καταναλωτή την ευχέρεια να “βλέπει” τη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρική αγορά και να προσαρμόζει ανάλογα την κατανάλωσή του, αν βέβαια μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα και τη χρήση του ρεύματος. Η τιμολόγηση μπορεί να γίνεται με βάση τις τιμές χονδρικής ανά 15λεπτο, ανά 30 λεπτά ή ανά ώρα, με τους περισσότερους εκπροσώπους εταιριών προμήθειας να προτιμούν την ανά ώρα τιμολόγηση.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, πέραν των 600.000 τηλεμετρητών που ήδη είναι εγκατεστημένοι, ως το τέλος του χρόνου θα έχουν τοποθετηθεί επιπλέον 50.000, ενώ το 2025 στόχος είναι να εγκατασταθούν ακόμα 300.000 μετρητές. Δεδομένου δε ότι οι περισσότερες καταναλώσεις, που διαθέτουν σήμερα τηλεμέτρηση συν αυτές που θα προστεθούν τον επόμενο χρόνο αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, εκτιμάται ότι το 55-60% της κατανάλωσης ρεύματος θα μπορούσε να ενταχθεί στη δυναμική τιμολόγηση ως το τέλος του 2025.
Η ΡΑΕΕΥ
Έτσι με δεδομένο ότι τα “πορτοκαλί τιμολόγια” έρχονται για επιχειρηματικούς καταναλωτές από τον Ιανουάριο του 2025 η ΡΑΑΕΥ έθεσε δημόσια διαβούλευση την εισήγησή της για τις συμβάσεις δυναμικής τιμολόγησης ηλεκτρισμού. Μάλιστα, με βάση την πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που θα παραμείνει στη διαβούλευση έως τις 11 Νοεμβρίου προκειμένου στη συνέχεια να διατυπώσει την τελική γνωμοδότησή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε πρώτη φάση έξι πάροχοι υποχρεώνονται να διαθέτουν «πορτοκαλί» τιμολόγια και είναι αυτοί που προμηθεύουν περισσότερους από 200.000 τελικούς καταναλωτές. Πρόκειται για τις εταιρίες ΔΕΗ, Metlen (Protergia), Ήρων, NRG, Elpedison και την Εταιρία Προμήθειας Αερίου Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας Μονοπρόσωπη ΑΕ (Ζενίθ). Η λίστα των εταιρειών θα επικαιροποιείται κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο με κριτήριο τους 200.000 πελάτες.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο Πλαίσιο Σύμβασης, τα δυναμικά τιμολόγια δεν μπορούν να απευθύνονται σε ευάλωτους πελάτες ή σε πελάτες της Καθολικής Υπηρεσίας και του Τελευταίου Καταφυγίου, παρά μόνον σε καταναλωτές που διαθέτουν έξυπνο μετρητή.
Μάλιστα η πρόταση της ΡΑΑΕΥ προβλέπει ότι για την προστασία από τις ακραίες τιμές, με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μπορεί να οριστεί ανώτατο όριο τιμής στην Τελική Τιμή Προμήθειας προκειμένου να περιοριστεί το δυναμικό στοιχείο των τιμών των Συμβάσεων Δυναμικής Τιμολόγησης.