Σειρά αλλαγών που κρίνονται απαραίτητες, ώστε να μπουν σε νέα τροχιά, οκτώ ΔΕΚΟ, ενοποίηση δύο εκ των “υβριδικών” θεσμών των μνημονίων, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και βήμα για την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου, επιφέρει το προς κατάθεση προς διαβούλευση, νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε την Τρίτη, στα ΜΜΕ, από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Οι προσλήψεις
Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τις αλλαγές στον τρόπο της λειτουργίας των ΔΕΚΟ προωθούνται ευέλικτες διαδικασίες προσλήψεων, προσαρμοσμένες ανά εταιρεία, ώστε να καλύπτονται κενά πιο γρήγορα και να ενισχύεται η πιο αποτελεσματική διαδικασία. Επίσης, προβλέπονται, πιο “παχυλές” αμοιβές, ώστε να προσελκύονται, ικανά στελέχη, όπως αναφέρεται, από την αγορά.
Αναλυτικά, με βάση το ΥΠΕΘΟ, με το νομοσχέδιο σε ζητήματα στελέχωσης και αμοιβών των διοικήσεων, προσλήψεων προσωπικού και προμηθειών των δημόσιων επιχειρήσεων που αποτελούν θυγατρικές επιχειρήσεις του Υπερταμείου:
- Δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με απλή διαδικασία, με βάση αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της κάθε εταιρείας. Μέχρι σήμερα η διαδικασία που προβλέπεται είναι πολλών βημάτων που απαιτεί πολύ χρόνο και στην πράξη καθιστά την εν λόγω διαδικασία εξαιρετικά γραφειοκρατική. H θητεία των στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα θα είναι 4ετής, από 3ετής που είναι σήμερα, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ.
- Απόλυτη ευελιξία στις αμοιβές των στελεχών των ΕΛΤΑ και των υπολοίπων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (π.χ. συγκοινωνίες) οι αμοιβές θα είναι σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ.
- Οι διαδικασίες προσλήψεων του προσωπικού τους γίνονται πιο ευέλικτες, με έλεγχο νομιμότητας της προκήρυξης από το Α.Σ.Ε.Π. εντός 10 ημερών και συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για την πιο αποτελεσματική διεξαγωγή της διαδικασίας.
- Πιο ευέλικτες προμήθειες. Ο κανονισμός προμηθειών υποβάλλεται στην ΕΑΔΗΣΥ η οποία θα μπορεί να εκφράσει γνώμη εντός 60 ημερών
- Τα πειθαρχικά συμβούλια θα λειτουργούν χωρίς τη συμμετοχή συνδικαλιστών.
Αλλαγές στα ΕΛΤΑ
Σημαντικό σημείο, επίσης, του νομοσχεδίου είναι, όπως προαναφέρθηκε, και η προσπάθεια για ανάταξη των ΕΛΤΑ, μέσα από τις αλλαγές αυτές στις προσλήψεις, αλλά και τις μεγάλες αυξήσεις σε μισθούς στελεχών κτλ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη χρειάζεται ευελιξία και αναζητούνται στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα ο επικεφαλής του Υπερταμείου Γρ. Δημητριάδης απαντώντας σε ερωτήσεις σημείωσε ότι σε διάστημα ενός χρόνου τα ΕΛΤΑ ,θα βρίσκονται σε μία καλύτερη πορεία “με όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε”. Να σημειωθεί ότι τα ΕΛΤΑ αντιμετωπίζουν μεγάλα ελλείμματα, αλλά με τη διάθεση ξένων “πάικτών” να μπουν στην αγορά, να έχει εκδηλωθεί, έχουν σημαντικό, ίσως, ενδιαφέρον, λόγω της θέσης που έχουν αλλά και βέβαια των ακινήτων τους.
ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ γίνονται “ένα”
Επίσης, με βάση όσα ανακοινώθηκαν, ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2024, αντί το 2025, όπως προβλεπόταν από τη σχετική νομοθεσία, το Υπερταμείο απορροφά, το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με το μοντέλο διοίκησής του να προσαρμόζεται. Δηλαδή, μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για την απορρόφηση του ΤΧΣ από το Υπερταμείο, το οποίο καθίσταται καθολικός διάδοχος των δύο Ταμείων (ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ ) και αναλαμβάνει τις συμβατικές, δανειακές και νομικές τους δεσμεύσεις.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι οι “εκκρεμότητες” που αφορούν τη διάθεση του 18% της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ αλλά και της Attica Bank (72,54% ελέγχει το ΤΧΣ) θα έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του 2024.
Έτσι, καθώς μένει χωρίς “φυσικό αντικείμενο” το ΤΧΣ μέχρι το τέλος του 2025, όπως προβλέπεται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (συστατικός νόμος), “ρίχνει’ τίτλους τέλους. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης η διατήρησή του δεν έχει νόημα καθώς έχει ήδη πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, τις αποκρατικοποιήσεις της Εurobank, της Αlpha Bank, της Πειραιώς και του 22% της Εθνικής.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου δεν επηρεάζει την αυτόνομη λειτουργία της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων (RRF), η οποία θα εξακολουθεί να λειτουργεί υπό εντεταλμένο σύμβουλο με καθεστώς αυτονομίας, όπως ισχύει σήμερα.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου θα προβλέπει τη μεταφορά των εργαζομένων του ΤΧΣ στο Υπερταμείο με τη σύμβαση που έχουν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον συστατικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου τριετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης καθώς και δικηγόρων με έμμισθη εντολή σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα περί δικηγόρων. Επίσης επιτρέπεται η απόσπαση στο Ταμείο, μόνιμων δικηγόρων με έμμισθη εντολή και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, καθώς και υπαλλήλων από την Τράπεζα της Ελλάδος
Η Εθνική Τράπεζα και η Attica
Επίσης, όπως φαίνεται και από τα προαναφερόμενα, ο κ. Χατζηδάκης, έδωσε το στίγμα των εξελίξεων για τις δύο μεγάλες εκκρεμότητες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ουσιαστικά είπε ότι μέχρι το τέλος του 2024, θα γίνει η διάθεση του 18% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και η συγχώνευση της Αttica Bank με την Παγκρήτια.
Υπενθυμίζεται, ότι μιλώντας στο Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι αποφάσεις για τη διάθεση του 18% – μέρους ή του συνόλου – της Εθνικής Τράπεζας που παραμένει στο ΤΧΣ θα εξεταστούν το φθινόπωρο “ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς”. Ουσιαστικά, αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν έχει κριθεί ακόμη εάν το δημόσιο θα διατηρήσει ένα ποσοστό, ενδεχομένως οριακά κάτω από 10% ή θα προκριθεί η πλήρης αποεπένδυση του δημοσίου.
Είναι, πάντως, το δεύτερο placement της Εθνικής, μετά από αυτό του 22% πέρσι και θα πραγματοποιηθεί μετά την αύξηση κεφαλαίου της Αttica Bank που δρομολογείται για τις αρχές του φθινοπώρου και η οποία ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία του λεγόμενου 5ου τραπεζικού πόλου που θα προκύψει από τη νομική συγχώνευση με την Παγκρήτια (που θα έχει προηγηθεί) και τους ιδιώτες μετόχους να ανεβάζουν το ποσοστό τους άνω του 50% στο νέο σχήμα/οργανισμό, περιορίζοντας σημαντικά τη συμμετοχή του δημοσίου.
Τα ακίνητα
Σε σχέση με την ΕΤΑΔ γίνεται προσπάθεια για επιτάχυνση του σχεδίου του Υπουργείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε:
- Προχωρούν διαγωνισμοί σε συνεργασία με το Υπερταμείο για την χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ.
- Με βάση αυτόν τον διαγωνισμό, αναμένεται πως 6.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν, ενώ στο τέλος 1.000 εξ αυτών θα μπουν στο άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης.
- Δεν θα γίνουν 1.000 διαφορετικοί διαγωνισμοί. Θα βγουν διαφορετικά «πακέτα» με διαφορετικές ενδεχομένως εταιρείες για κάθε ένα από αυτά προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα.
- Ενισχύεται η συνεργασία της ΕΤΑΔ με το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο. Για παράδειγμα, για το ακίνητο του Ταε-Κβο-Ντο στο Φάληρο ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος και πλέον η ΕΤΑΔ σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσουν από κοινού σε έρευνα αγοράς για να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός.