Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Στην έπαυλή του στη Φλόριντα βρέθηκαν μέχρι και αρχαιότητες που είχε δανείσει το Ισρ…

Donald Trump 1

Ντόναλντ Τραμπ: Στην έπαυλή του στη Φλόριντα βρέθηκαν μέχρι και αρχαιότητες που είχε δανείσει το Ισραήλ στις ΗΠΑ

Στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν είχε μονάχα κούτες με απόρρητα έγγραφα, αλλά και αρχαιότητες του Ισραήλ που είχαν δανειστεί οι Αμερικανοί το 2019, όσο ακόμη ο μεγιστάνας ήταν… κάτοικος του Λευκού Οίκου.

Την αποκάλυψη έκανε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». Ανάμεσα στα αντικείμενα που φέρεται να βρέθηκαν στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ συμπεριλαμβάνονται αρχαίες κεραμικές λάμπες πετρελαίου και μέρος της συλλογής εθνικών θησαυρών του Ισραήλ, που στάλθηκε στην Ουάσιγκτον με την έγκριση του τότε διευθυντή της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, Ισραέλ Χασόν, με αφορμή εκδήλωση για την εβραϊκή γιορτή του Χάνουκα.

Τελικά, η έκθεση, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο, δεν έγινε ποτέ λόγω των ανησυχιών των ΗΠΑ ότι τα αντικείμενα μπορεί να είχαν αποσπαστεί από την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. Στη συνέχεια, ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, στις αρχές του 2020 και οι αρχαιότητες δεν επιστράφηκαν ποτέ στο Ισραήλ, όπως είχε συμφωνηθεί.

Πρόσφατα η κυβέρνηση του Ισραήλ άρχισε να ερευνά το θέμα και αποδείχτηκε ότι τα αρχαία αντικείμενα βρέθηκαν στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ, όπου το FBI ανακάλυψε τα περιβόητα χαρτόκουτα με τα διαβαθμισμένα έγγραφα, τα οποία βρέθηκαν αποθηκευμένα στις τουαλέτες του σπιτιού και άλλους χώρους.

Όπως αναφέρει το «Der Spiegel» και άλλα διεθνή ΜΜΕ, ο νυν διευθυντής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, Έλι Εσκοζίντο, δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες των Ισραηλινών αξιωματούχων για την επιστροφή των αντικειμένων, δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία.

Βέβαια, δεν έχει αποσαφηνιστεί ο ρόλος του Τραμπ στην υπόθεση. Αν γνώριζε πως τα αρχαία αντικείμενα βρίσκονταν στην έπαυλη ή αν η μεταφορά έγινε εν αγνοία του. Ωστόσο, πηγή με γνώση της υπόθεσης δήλωσε στη Haaretz πως δεν θα εκπλαγεί αν «τα αντικείμενα που αναζητά το Ισραήλ, βρεθούν τελικά ξανά σε κάποια τουαλέτα εκεί». Την Τρίτη, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος αναφέρθηκε στο θέμα περιγράφοντάς το ως «παρεξήγηση» και είπε ότι η Αρχή Αρχαιοτήτων «ξύπνησε πολύ αργά».

To Top