Ο Παναθηναϊκός AKTOR πανηγύρισε μια μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ (71-78) και η Βασιλική Καραμούζα γράφει για τον baller που ακούει στο όνομα Κέντρικ Ναν, αλλά και για τους καλούς οιωνούς υπέρ των πρασίνων.
Nunn better (σσ. κατά το no one better), όνομα και πράγμα. Το όνομα που έχει ο Κέντρικ Ναν στα προσωπικά του social media είναι πέρα για πέρα αντιπροσωπευτικό.
Κι αυτό φάνηκε το βράδυ της Κυριακής (27/11) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μιας και ο Αμερικανός γκαρντ του Παναθηναϊκού AKTOR ήταν ο καλύτερος παίκτης πάνω στο παρκέ. Το αισθανόταν και το έδειχνε, βοηθώντας τα μέγιστα την ομάδα του Εργκίν Αταμάν να πάρει ένα μεγάλο διπλό με 78-71 και το προβάδισμα για την εξασφάλιση του απόλυτου πλεονεκτήματος έδρας στα playoffs της Stoiximan GBL.
Ο Ναν έκλεισε το ματς με 25 πόντους (3/9 δίποντα, 6/8 τρίποντα, 1/1 βολή), 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, κανένα λάθος και 2 κερδισμένα φάουλ σε 37’52” που αγωνίστηκε.
Κάπως έτσι, ο πρώην NBAερ που μετράει 79 παιχνίδια με τη φανέλα των πρασίνων σε όλες τις διοργανώσεις πέρσι και φέτος, κατάφερε κάτι που δεν έχει πετύχει κανένας άλλος παίκτης του τριφυλλιού στα χρονικά. Ο Ναν έγινε, λοιπόν, ο πρώτος παίκτης του Παναθηναϊκού που πετυχαίνει δύο 25άρες σε αγώνα με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Αφού, τόσους είχε σημειώσει και στο Game 4 των περσινών τελικών του πρωταθλήματος.
Ένας παίκτης με το δικό του ταλέντο και ένστικτο στο σκοράρισμα, ένας πραγματικός baller που απολαμβάνεις να τον βλέπεις να αγωνίζεται, δεν είναι εύκολο να βρεθεί τη σήμερον ημέρα στα ευρωπαϊκά παρκέ και οι πράσινοι πέτυχαν διάνα μαζί του. Ο Ναν ήταν, εξάλλου, εκείνος που άλλαξε επίπεδο στον περσινό Παναθηναϊκό. Εκείνος που έδωσε την έξτρα ώθηση για την απόλυτη εκτόξευση στην κορυφή της Ευρώπης και της Ελλάδας. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως παίκτες όπως ο Κώστας Σλούκας, ο Ματίας Λεσόρ, ο Τζέριαν Γκραντ και όλοι οι υπόλοιποι δεν είχαν εξίσου μεγάλη συνεισφορά στην θριαμβευτική περασμένη αγωνιστική περίοδο.
Οι καλοί οιωνοί
Μια αγωνιστική περίοδο που δεν είχε αρχίσει με τον πλέον ιδανικό τρόπο, αλλά εξελίχθηκε παραμυθένια. Πέρσι ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε χάσει με κάτω τα χέρια από τον Ολυμπιακό στον τελικό του Super Cup, είχε ρεκόρ 2-3 μετά από πέντε στροφές στην EuroLeague, αλλά και ρεκόρ 4-0 στο πρωτάθλημα. Μάλιστα, και πέρσι και φέτος οι δυο αιώνιοι διασταυρώθηκαν στην 4η αγωνιστική της Stoiximan GBL. Το περσινό διπλό στο ΣΕΦ με τότε πρωταγωνιστή τον Ντίνο Μήτογλου ήταν το πρώτο βήμα, από τα αρκετά που ακολούθησαν, για τη μεγάλη επιτυχία. Ενώ την επομένη εκείνου του νικηφόρου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε ανακοινώσει μέσω Instagram Story την απόκτηση του Κέντρικ Ναν.
Φέτος ο Παναθηναϊκός έκανε ξανά χλιαρή εκκίνηση στην EuroLeague, έχοντας τώρα απολογισμό 3-2, ενώ στο εγχώριο πρωτάθλημα επαναλαμβάνει τα περσινά του πεπραγμένα με τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και έναν θρίαμβο επί των ερυθρολεύκων, που λειτουργεί πάντα ευνοϊκά για την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση του συνόλου.
Επόμενως οι οιωνοί μοιάζουν καλοί. Και τώρα δεν υπάρχει ανάγκη απόκτησης νέου Ναν, αφού οι προσθήκες που έγιναν το καλοκαίρι φτάνουν και περισσεύουν. Και ποσοτικά και ποιοτικά. Με πιο τρανό παράδειγμα αυτό του Λορέντζο Μπράουν, που έκανε επίσης σπουδαία εμφάνιση κόντρα στον Ολυμπιακό, μετρώντας 18 πόντους (1/6 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 4/5 βολές), 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 μπλοκ και 3 λάθη σε 35’03” συμμετοχής.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού
Μετά το career-low σε χρόνο συμμετοχής που έγραψε ο Μπράουν στη Μαδίτη κόντρα στη Ρεάλ, τα λεπτά του εκτοξεύτηκαν. Και επειδή αυτό θέλει ο Εργκίν Αταμάν -που ξέρει καλύτερα από τον καθένα πώς να χειριστεί κάθε παίκτη του-, αλλά και επειδή τα έφεραν έτσι οι συνθήκες.
Κόντρα στην ΑΕΚ Betsson ο Λορέντζο έπαιξε 26’41”, περισσότερο από κάθε άλλο συμπαίκτη του, πλην του Τζέριαν Γκραντ. Απέναντι στη Φενέρμπαχτσε έμεινε στον αγωνιστικό χώρο για 23’11”. Στη μία περίπτωση εκτός βρισκόταν ο Κώστας Σλούκας. Στην άλλη δεν υπήρχαν τρεις φόργουορντ, δηλαδή οι Ιωάννης Παπαπέτρου, Ντίνος Μήτογλου και Μάριους Γκριγκόνις, οπότε ο Παναθηναϊκός υιοθέτησε για πολλή ώρα το σχήμα με τους τρεις γκαρντ.
Κάτι ανάλογο έγινε και στο ματς με τον Ολυμπιακό. Με τον Παπαπέτρου να παραμένει off και τον Τζέντι Όσμαν να παίρνει τη θέση του Γκριγκόνις στην επτάδα των ξένων του πρωταθλήματος, ο Εργκίν Αταμάν αποφάσισε να κόψει από τη δωδεκάδα τον Ομέρ Γιούρτσεβεν και να χρησιμοποιήσει ως backup σέντερ του Ματίας Λεσόρ τον Ντίνο Μήτογλου. Με αυτόν τον τρόπο, ο Τούρκος τεχνικός είχε όλον τον χώρο που χρειαζόταν για να παίξει ξανά με τρία γκαρντ. Το πλάνο λειτούργησε κόντα στη Φενέρ. Το πλάνο λειτούργησε και απέναντι στον Ολυμπιακό.
Οπότε, στην προκειμένη περίπτωση βρήκε εφαρμογή το ρητό που λέει: “ουδέν κακόν αμιγές καλού”, αφού με την ατυχή συγκυρία των ταυτόχρονων προβλημάτων στα φόργουορντ, έγινε πιο ξεκάθαρο ότι τα σχήματα με τρεις γκαρντ -από μία τετράδα παικτών πολύ υψηλού επιπέδου και με αλληλοσυμπληρούμενα χαρακτηριστικά- μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά ευνοϊκά.