Κόσμος

Ο δράστης της επίθεσης εναντίον του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα ήθελε να τον εμποδίσει να γίνει πρόεδρος

apopeira

Ο δράστης της επίθεσης εναντίον του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα ήθελε να τον εμποδίσει να γίνει πρόεδρος

Η πρόσφατη απόπειρα φόνου εναντίον του ηγέτη της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης Λι Τζέι-μιούνγκ είχε σχεδιαστεί επιμελώς από το δράστη της, ο οποίος ήθελε να εμποδίσει τον Λι να γίνει πρόεδρος, όπως γνωστοποίησε σήμερα η αστυνομία.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος μαχαιρώθηκε στο λαιμό στις 2 Ιανουαρίου στο λιμάνι του Μπουσάν (νότια Νότια Κορέα) από έναν άνδρα, ο οποίος τον πλησίασε μέσα στο πλήθος, προσποιούμενος έναν από τους οπαδούς του. Ο 60χρονος Λι τραυματίσθηκε στη σφαγίτιδα φλέβα και χρειάσθηκε να υποβληθεί επειγόντως σε χειρουργική επέμβαση, όμως η υγεία του αποκαταστάθηκε και σήμερα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Την ίδια ημέρα η αστυνομία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για τον δράστη της επίθεσης. «Ο ύποπτος αποφάσισε να σκοτώσει τον Λι, για να τον εμποδίσει να γίνει πρόεδρος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός της αστυνομίας της Μπουσάν, ο Γου Σεόλ-μουν, προσθέτοντας ότι ο άνδρας σχεδίαζε την επίθεση εδώ και μήνες. Είχε αγοράσει τον Απρίλιο το μαχαίρι που χρησιμοποίησε και είχε παρακολουθήσει τον Λι πέντε φορές από τον Ιούνιο, προσποιούμενος τον οπαδό του και περιμένοντας την ευκαιρία, για να χτυπήσει.

Η αστυνομία δήλωσε πως ο άνδρας διέπραξε το έγκλημά του λόγω «πολιτικών πεποιθήσεων».

Στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2022, ο Λι είχε ηττηθεί με μικρή διαφορά από τον συντηρητικό Γιουν Σουκ Γέολ. Ήταν πιθανό να είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2027 και πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα ήταν ένας υποψήφιος με σοβαρές πιθανότητες να εκλεγεί, όμως η εκστρατεία του επισκιάσθηκε από σειρά σκανδάλων. Πρόκειται να δικαστεί για μια υπόθεση διαφθοράς, που συνδέεται με μια επιχείρηση ύποπτη ότι μεταβίβασε παρανόμως 8 εκατομμύρια δολάρια στη Βόρεια Κορέα. Κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο, ο Λι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει πως η επίθεση σε βάρος του θα δώσει ώθηση για τη μεταρρύθμιση της νοτιοκορεατικής πολιτικής, η οποία χαρακτηρίζεται από την αντιπαράθεση και πνεύμα εκδίκησης.

«Ελπίζω πως αυτή η υπόθεση, η οποία τους σόκαρε όλους, θα μπορέσει να χρησιμεύσει ως ένα ορόσημο, για να τελειώσει η πολιτική του μίσους και της αντιπαράθεσης και να αποκατασταθεί η καθαυτό πολιτική», δήλωσε. «Κι εγώ επίσης θα σκεφτώ τις πράξεις μου και θα προσπαθήσω να δημιουργήσω μια πολιτική ελπίδας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, ο ύποπτος είναι ένας 66χρονος μεσίτης ακινήτων, που αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες.

To Top