Η αποδοτικότητα και το χάσμα

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο. Επιστρέφει την προσεχή Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις ΗΠΑ και πλέον αρχίζει όπως μου λένε και η αντίστροφη μέτρηση για αλλαγές και στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Παράλληλα, έχει αρχίσει και μέτρηση της αποδοτικότητας των υπουργών, ενώ την ίδια ώρα βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Αλέξη Τσίπρα. Στο ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για την συλλογή υπογραφών σε μια διαδικασία που ξενίζει πολλούς.

Η βαθμολογία των υπουργών

Όπως προανέφερα έχει ξεκινήσει η βαθμολόγηση των υπουργών. Μαθαίνω ότι δεν υπάρχει «χαρτί και καλαμάρι», αλλά excel όπου καταγράφονται οι επιδόσεις τόσο των υπουργών όσο και των υφυπουργών. Εντάξει, μπορεί να έγινε ανασχηματισμός πρόσφατα, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου είναι θορυβημένοι από τις μετρήσεις για την ικανοποίηση των πολιτών από το κυβερνητικό έργο και μου λένε πως υπάρχει πίεση για αποτελέσματα.

Νίκη της Αθήνας

Στο Μέγαρο Μαξίμου πανηγύριζαν χθες. Μιλούσαν για νίκη μετά την είδηση ότι ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής Φρέντυ Μπελέρη θα πάρει άδεια για να μεταβεί στο Στρασβούργο για την ορκωμοσία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο μιλούσαν για νίκη με ό,τι σημαίνει αυτό στο διπλωματικό επίπεδο για την Αθήνα.

Εξωθεί Τσίπρα σε έξοδο

Να πάμε όμως και στο ΣΥΡΙΖΑ όπου φαίνεται πως το σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη να εξωθήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην έξοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη από χθες γίνεται χαμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα είπε ο Στ. Κασσελάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε ευθέως το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον, εμμέσως πλην σαφέστατα, ως υπεύθυνο για το οικονομικό «κραχ» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο Κασσελάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Talk Radio) επιβεβαίωσε πως «προφανώς» οι αιχμές του αφορούν τον προκάτοχό του με δεδομένο πως «υπήρξε πρόεδρος του κόμματος 15 χρόνια». Μάλιστα είπε, «ό,τι διαχειρίζομαι αυτή τη στιγμή και ό,τι διαχειριζόμαστε στα συλλογικά όργανα είναι απόρροια μιας ηγεσίας που υπήρξε εκεί για 15 χρόνια».

Ενήμερος ο Τσίπρας που είναι έξαλλος

Ο Στέφανος Κασσελάκης, κι αυτό έχει ενδιαφέρον για την απόφασή του να φθάσει στα άκρα με τον πρώην πρωθυπουργό, είπε ότι όταν ρωτήθηκε για το αν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ενήμερος για το σενάριο της «χρεοκοπίας», πως πριν από τις ευρωεκλογές τού είχε αναφέρει πολλές φορές αυτά τα ζητήματα. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως είχαν πλήρη γνώση όλοι μέσα στο κόμμα και στο γραφείο του προέδρου και στην Πολιτική Γραμματεία για τα ζητήματα, μέσα σε αυτά και για τα οικονομικά» επεσήμανε και άναψε φωτιές. Και όπως έμαθα χθες από δυο τηλεφωνήματα που έκανα ο Τσίπρας όχι απλά είναι έξαλλος με τον Κασσελάκη, αλλά δεν θα το αφήσει έτσι αυτό.

Συμμαχία προέδρων;

Διαβάστε κι αυτό, όμως, το οποίο θεωρώ σημαντικότατο. Μετά από αρκετό καιρό χθες απάντησε στις κλήσεις μου άνθρωπος του προέδρου Κασσελάκη. Του τηλεφωνούσα μέρα παρά μέρα από τα μέσα Ιουνίου, αλλά δεν είχε ανταποκριθεί. Μόλις σήκωσε το τηλέφωνο τον ακούω να μου λέει… γράψε! Ερώτηση δεν περίμενε να κάνω και μου είπε motamo: Ο Κασσελάκης δεν θα επιστρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω στον Τσίπρα ποτέ! Ακολούθησε μία σύντομη συζήτηση στην οποία αντιλήφθηκα ότι στο περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η εξής ανάλυση: Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου ευνοούν τον Χάρη Δούκα για να διαλύσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς συνέχισα τα τηλεφωνήματα σχηματίζοντας τηλεφωνικούς αριθμούς που ανήκουν σε συνεργάτες του προέδρου Ανδρουλάκη. Παίζει κάτι τέτοιο, ρώτησα τον πρώτο που απάντησε, μεταφέροντάς του την κουβέντα με τον συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη. Ακούγεται, μου είπε και προσέθεσε: Με τον Νίκο Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει αυτόνομο, για αυτό να είσαι σίγουρος. Λέτε να έχουμε προεδρική συμμαχία;

Διάσταση Παππά – Κασσσελάκη

Μύλος έγινε χθες στο ΣΥΡΙΖΑ και για άλλο θέμα καθώς θορυβήθηκαν πολλοί που είδαν κάποια δημοσιεύματα περί «διαφορετικής γραμμής» του Νίκου Παππά από τον Στέφανο Κασσελάκη σε σχέση με το θέμα της Τράπεζας Αττικής. Λέτε να είναι σε διάσταση Παππάς – Κασσελάκης; Όχι, όπως ξέρω και αυτή η στενή σχέση των δυο έχει ενοχλήσει πολύ το μπλοκ Τσίπρα, ενώ ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός μού είπαν είναι αρνητικός για τον άλλοτε στενό του φίλο. Ο Ν. Παππάς έλεγε ότι η διαφορά του με τον Κασσελάκη δεν προκύπτει ούτε από τη συνέντευξη στο Action24 (η απομαγνητοφώνηση που κυκλοφορεί το επιβεβαιώνει) ούτε από όσα λέει ο τομεάρχης Οικονομικών και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς μίλησε για 5ο πυλώνα, για διαφάνεια, για προστασία των δικαιωμάτων του δημοσίου, για στήριξη των ΜμΕ. Ο πρόεδρος έχει πει ότι «όχι απλά θέλουμε τον ανταγωνισμό, αλλά θέλουμε και την προσέλκυση και νέων κεφαλαίων για να δημιουργηθούν νέες συστημικές, αλλά κυρίως μη συστημικές τράπεζες», κ.ά.

Η ώρα της Ούρσουλα

Να πάμε και λίγο στα ευρωπαϊκά και στις θέσεις κλειδιά για την ΕΕ με επίκεντρο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν. Η ίδια θα βρεθεί υπό την κρίση των 720 βουλευτών σε λίγες μέρες και θέλει από τη μυστική ψηφοφορία για να διασφαλίσει τη δεύτερη θητεία, να πάρει 361 ψήφους.

Ο έλληνας Επίτροπος

Πάντως μέχρι να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την ηγεσία της ΕΕ δεν προχωράνε και οι συζητήσεις για την επόμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ουσιαστικά όπως μου είπαν, τα πάντα στις Βρυξέλλες είναι «παγωμένα» και οι όποιες διαπραγματεύσεις και παζάρια αναμένεται να «τρέξουν» αμέσως μετά την ψηφοφορία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο. Άρα και στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν.

Η τρόικα συν ένας

Χθες σας έγραφα για την τρόικα του ΠΑΣΟΚ, την ώρα όλα όλα κινούνται όλοι στους ρυθμούς των εκλογών για την ηγεσία και έχει ενδιαφέρον η στάση έμπειρων παλαιών στελεχών. Η απόφαση της Άννας Διαμαντοπούλου να διεκδικήσει την ηγεσία, ανεξάρτητα εάν δεν το έχει πει ακόμα δημόσια, έχει προβληματίσει πολλούς. Αλλάζει δεδομένα, συμμαχίες και επανακαθορίζει στάση πολλών. Λογικό. Αυτό μαθαίνω και για την απόφαση των Κώστα Σκανδαλίδη, Πέτρου Ευθυμίου, Κώστα Λαλιώτη αν και κάποιος μου είπε και τον Δημήτρη Ρέππα. Το γεγονός ότι μπήκε στο παιχνίδι η Διαμαντοπούλου θα επηρεάσει πολλούς. Και εκεί που περιμέναμε κάποιους για φαβορί μπορεί να δούμε εκπλήξεις.

Το νεύμα Σημίτη

Σε αυτό το κλίμα έχει ενδιαφέρον η στάση του Κώστα Σημίτη που μαθαίνω πως βλέπει πολύ θετικά την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου. Αυτό όπως καταλαβαίνετε ίσως αλλάξει και τη στάση πολλών που στηρίζουν σήμερα κυρίως τον Χάρη Δούκα ή και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Υπομονή.

Μέτωπο α λα Γαλλία

Εκδήλωση με θέμα: Νέο Λαϊκό Μέτωπο – Παράδειγμα για όλη την Ευρώπη διοργανώνει η Νέα Αριστερά. Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 16/7, στην Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο στις 19:30 και ομιλητές θα είναι: Αλέξης Χαρίτσης, Πρόεδρος της ΚΟ Νέας Αριστεράς, Πέτρος Κόκκαλης, επικεφαλής ΚΟΣΜΟΣ, Μαριλένα Κοππά, καθηγήτρια συγκριτικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δανάη Κολτσίδα, Πολιτική Επιστήμονας και Κωστής Παπαϊωάννου, Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς. Θα γίνουν παρεμβάσεις από στελέχη του Νέου Λαϊκού Μετώπου από τη Γαλλία.

Ο νόμος είναι νόμος

Σύμφωνα με τον νόμο των μεγάλων αριθμών της θεωρίας των πιθανοτήτων μερικά πράγματα επιβεβαιώνονται όσο αυξάνεται το δείγμα. Μία από τις παραδοχές είναι ότι κάθε χρόνο το 52% των παιδιών που γεννιούνται είναι κορίτσια και το 48% αγόρια. Πού το πάω; Μου εξήγησε τον νόμο έγκυρος πολιτικός αναλυτής, κορυφαίος δημοσκόπος για την ακρίβεια, όταν του έθεσα το ερώτημα ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δηλαδή, ήθελε να μου πει ότι σύμφωνα με τη θεωρία των πιθανοτήτων θα είναι… γυναίκα. Άρα, η σωστή ερώτηση είναι… ποια;

Το αγαπημένο σπορ του ιδιοκτήτη της μπύρας «Νήσος»

Ο Αλέξανδρος Κουρής, είναι ο συνιδιοκτήτης της μπύρας «Νήσος» μαζί με τη σύντροφό του, Μάγια Τσόκλη, κόρη του γνωστού ζωγράφου, Κώστα Τσόκλη. Τον τελευταίο καιρό επιδίδεται στο αγαπημένο του σπορ, που είναι η ιστιοπλοΐα, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης κοντά στη θάλασσα, όπου όπως με πληροφορούν έχει αποκτήσει ένα μικρό ιστιοπλοϊκό για να «οργώνει» τις ελληνικές θάλασσες. Ήδη η Νήσος έκανε ένα στρατηγικό βήμα, δίνοντας ποσοστό μειοψηφίας των μετοχών της στην Carlsberg (Ολυμπιακή Ζυθοποιία) και συνεχίζει με βήμα ταχύ, διασφαλίζοντας την παραγωγική και οικονομική της βιωσιμότητα για τα επόμενα χρόνια.

Νέο κοινό βήμα από ΑΒ και Pepco

Συνεχίζει την ταχεία επέκτασή της η πολωνική αλυσίδα φθηνών ειδών ρουχισμού και προϊόντων σπιτιού, Pepco, η οποία συνεργάζεται με την ΑΒ Βασιλόπουλος. Μόλις χθες πληροφορούμαι ότι άνοιξε ένα ακόμα κατάστημα σε συστέγαση με την ΑΒ Βασιλόπουλος στην Πτολεμαΐδα και συνεχίζει με νέα σημεία το επόμενο διάστημα. Θυμίζω ότι οι δύο πλευρές έχουν επιλέξει να συνυπάρξουν σε αρκετά σημεία της Ελλάδας αλλά και στην Αθήνα με τις ωφέλειες που προκύπτουν από μία τέτοια κίνηση καθώς η Pepco επωφελείται από το ισχυρό brand και την αναγνωρισιμότητα της ΑΒ και η ΑΒ από την πλευρά της μειώνει το λειτουργικό της κόστος στα καταστήματα.

Τα «επίσημα» του παραλιακού ποδηλατόδρομου

Εορταστικό κλίμα θα έχει όπως μαθαίνω η υπογραφή της συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για την κατασκευή του νέου ποδηλατόδρομου – περιπάτου στο παραλιακό μέτωπο της Ριβιέρας. Τη Δευτέρα το βράδυ στον δημοτικό κινηματογράφο του Αλίμου, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον Άλιμο θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για την κατασκευή των 12 από τα συνολικά 22 χιλιόμετρα της διαδρομής, ενώ παρόντες θα είναι τόσο ο περιφερειάρχης, Νίκος Χαρδαλιάς όσο και όλοι οι δήμαρχοι των περιοχών από τις οποίες περνάει όπως ο Κωνσταντέλος της Βουλιαγμένης, ο Παπανικολάου της Γλυφάδας, ο Κονδύλης του Αλίμου. Απών θα είναι ο Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος εμφανίζεται δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι η διαδρομή στον δήμο Ελληνικού, όπου ηγείται ο ίδιος δεν θα περνάει από το παραλιακό μέτωπο αλλά μέσα από την κατοικημένη ζώνη της πόλης.

Είσοδο στο Ελληνικό ετοιμάζει ο Κρητικός

Μου είπαν ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Κρητικός, γλυκοκοιτάζει το Ελληνικό. Συζητάει ήδη να «στήσει» κατάστημα εκεί σε περίπου τρία χρόνια, στο εμπορικό κέντρο The Ellinikon Mall επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό τον καιρό. Και αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η Κρητικός θα είναι από τους παίκτες της αγοράς σούπερ μάρκετ που θα μπουν στο πεδίο της μεγάλης επένδυσης προσεχώς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η είσοδος των σούπερ μάρκετ σε κλειστές αγορές όπως αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και μαρίνες. Μάλιστα, όπως μου λένε και στη μαρίνα Αλίμου, όταν αυτή ολοκληρωθεί θα γίνει μία μικρή «μάχη» για το ποια αλυσίδα θα έχει θέσει στο ένα και μοναδικό κατάστημα σούπερ μάρκετ που θα είναι διαθέσιμο εκεί για την εξυπηρέτηση των σκαφών αλλά και των επισκεπτών της. Οι μαρίνες άλλωστε προσφέρονται για τέτοιου είδους επενδύσεις και μπορούν να αποφέρουν σημαντικές υπεραξίες και περιθώρια κέρδους στις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ με αναβαθμισμένο κωδικολόγιο που απευθύνεται και σε πιο υψηλό εισοδηματικά κοινό.

H επένδυση της Prodea στη Μήλο

Μου λένε άνθρωποι που ξέρουν τα πράγματα της αγοράς, ότι το έργο της δημιουργίας της επέκτασης του πεντάστερου ξενοδοχείου White Coast Pool Suites στη Μήλο, κοινή επένδυση της Prodea με τον όμιλο Invel έχει κολλήσει σε αδειοδοτήσεις και δεν εξελίσσεται με τους ρυθμούς που θα ήθελαν οι άνθρωποι των επενδυτών. Το έργο αρχικά ανέλαβε να εκτελέσει η Εθνοκάτ, ωστόσο η συνεργασία της δεν συνεχίστηκε. Σας θυμίζω ότι οι επενδύσεις της Prodea στον ξενοδοχειακό κλάδο τελευταία είναι όλο και περισσότερες. Πιο πρόσφατη και αξιοσημείωτη ήταν αυτή της απόκτησης του υπολοίπου 20% της MHV που έχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων στην ομπρέλα της, φτάνοντας πλέον το 80% και επίκειται να εξαγοράσει και το υπόλοιπο 20%.