Κόσμος

Ο Νετανιάχου απορρίπτει το σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε η Χαμάς – «Η συνθηκολόγηση με τους όρους της θα οδηγούσε σε νέα σφαγή»

Ο Νετανιάχου απορρίπτει το σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε η Χαμάς – «Η συνθηκολόγηση με τους όρους της θα οδηγούσε σε νέα σφαγή»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε το σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε η Χαμάς, εξηγώντας σε συνέντευξη Τύπου πως η συνθηκολόγηση με τους όρους της θα οδηγούσε σε «νέα σφαγή» ανάλογη με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.

Παράλληλα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι έδωσε εντολή στη στρατιωτική ηγεσία να «προετοιμάσει» επιχείρηση στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, εκτιμώντας ότι η τελική νίκη επί της Χαμάς είναι «θέμα μηνών».

«Οι ηρωϊκοί στρατιώτες μας πολεμούν αυτήν τη στιγμή στη Χαν Γιούνις, βασικό προπύργιο της Χαμάς. Έχουμε διατάξει τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να προετοιμάσουν επιχείρηση στη Ράφα και σε δύο καταυλισμούς (προσφύγων), τα τελευταία εναπομείναντα προπύργια της Χαμάς», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός. «Η νίκη είναι εφικτή. Δεν υπολογίζεται σε χρόνια ή δεκαετίες, είναι θέμα μηνών», διαβεβαίωσε ο Νετανιάχου, τέσσερις μήνες από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ η οποία πυροδότησε τον πόλεμο.

Η Χαμάς πρότεινε ένα σχέδιο που προέβλεπε μεταξύ άλλων κατάπαυση του πυρός για 4,5 μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα απελευθερώνονταν όλοι οι όμηροι, ενώ το Ισραήλ θα απέσυρε τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ όπου, λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ο Νετανιάχου τόνισε πως πρέπει να βρεθεί σύντομα μια λύση – είτε διπλωματική είτε στρατιωτική. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε, τόνισε, την ύπαρξη σχεδόν 100.000 εκτοπισμένων στη χώρα μας.

Αίγυπτος: Ξεκινά την Πέμπτη νέος κύκλος διαπραγματεύσεων

«Ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων» υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και του Κατάρ θα ξεκινήσει την Πέμπτη στο Κάιρο που αποσκοπεί στην επίτευξη «ηρεμίας στη Λωρίδα της Γάζας» όπως και σε μια ανταλλαγή Παλαιστινίων κρατουμένων και Ισραηλινών ομήρων, ανακοίνωσε σήμερα Αιγύπτιος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Κάιρο προτρέπει «τις δύο πλευρές να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία», για να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, διαβεβαιώνοντας ότι «η Αίγυπτος αναπτύσσει εντατικές και επίμονες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Καλά ενημερωμένη πηγή της Χαμάς επιβεβαίωσε επίσης ότι το παλαιστινιακό κίνημα δέχθηκε αυτόν τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, με στόχο «μια εκεχειρία, το τέλος του πολέμου και μια ανταλλαγή κρατουμένων».

Την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Χαμάς είχε δηλώσει ότι η προτεινόμενη νέα εκεχειρία προβλέπει παύση έξι εβδομάδων στις μάχες, ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων καθώς και αύξηση της βοήθειας στη Γάζα. Έκτοτε, οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι δήλωσε ότι έλαβε μια «συνολικά θετική» απάντηση από τη Χαμάς σε σχέση με «το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους».

Από την πλευρά του, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών εξωτερικού της χώρας, η Μοσάντ, μελετούν αυτή την απάντηση της Χαμάς.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, που πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή, δήλωσε σήμερα από την Ιερουσαλήμ πως ελπίζει σε μια συμφωνία για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, σημειώνοντας ότι μένει «πολλή δουλειά» να γίνει προκειμένου να επιτευχθεί αυτό και να υπάρξει πρόοδος στη μεταφορά της βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Συγγενείς ομήρων καλούν το Ισραήλ να δεχτεί τη συμφωνία

Συγγενείς ομήρων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν σήμερα έκκληση στην κυβέρνηση του Ισραήλ να αποδεχθεί τη συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωσή τους, προειδοποιώντας πως τα χρονικά περιθώρια τελειώνουν.

«Δεν πιστεύω ότι το Ισραήλ έχει άλλη επιλογή», είπε η Σάρον Λίφσιτς σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο. Οι γονείς της απήχθησαν κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η μητέρα της, Γιοχεβέντ, απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο, αλλά ο 83χρονος πατέρας της, Οντέντ, παραμένει όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας. Η Γιοχεβέντ υπογράμμισε πως το Ισραήλ «έχει καθήκον να φέρει πίσω τους πολίτες του» και «οφείλει να κάνει ό,τι χρειαστεί για να το πετύχει αυτό». «Χρειαζόμαστε μια συμφωνία τώρα», τόνισε. Σε διαφορετική περίπτωση, είπε ότι «αρκετοί όμηροι δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν» για πολύ καιρό ακόμη.

Η αδερφή του Στιβ Μπρίσλεϊ, η Λιάν Σαράμπι σκοτώθηκε μαζί με τις δύο κόρες της κατά την επίθεση στο κιμπούτς Μπεερί. Όμηρος της Χαμάς παραμένει ο γαμπρός του, ο Έλι Σαράμπι, ενώ ακόμη ένα συγγενικό του πρόσωπο, ο Γιόσι Σαράμπι, βρήκε τον θάνατο στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του.

Κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Στιβ Μπρίσλεϊ τόνισε πως «πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν» προκειμένου οι όμηροι να γυρίσουν σώοι στα σπίτια τους. Προειδοποίησε ότι «ο χρόνος τελειώνει» και ότι είναι προφανές το τίμημα της αποτυχίας.

To Top