Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για 4,1 δισ. δολάρια για να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού στο εμπόλεμο Σουδάν
Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη συγκέντρωση 4,1 δισ. δολαρίων (3,8 δισ. ευρώ) για να ανταποκριθεί το 2024 στις ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού του Σουδάν, το οποίο σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, και των Σουδανών που έχουν φύγει στις γειτονικές χώρες.
«Δέκα μήνες πολέμου έχουν στερήσει από τον σουδανικό πληθυσμό σχεδόν τα πάντα: ασφάλεια, εστία και μέσα διαβίωσης», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.
Ο πόλεμος ξέσπασε στις 15 Απριλίου του 2023 ανάμεσα στον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (FSR, παραστρατιωτική δύναμη) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, πρώην δεύτερου στην ιεραρχία του στρατού, και οι διπλωματικές προσπάθειες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε αποτυχία.
Οι μάχες επεκτάθηκαν με τον καιρό, και στην σουδανική πολιτεία Αλ Τζαζίρα, η οποία θεωρείτο πριν από τον πόλεμο ο σιτοβολώνας της χώρας, και σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το Σουδάν βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με οξεία πείνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Στο Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, ένα παιδί πεθαίνει κάθε δύο ώρες στον καταυλισμό εκτοπισμένων της Ζαμζάμ, έναν από τους μεγαλύτερους και πιο παλιούς στη χώρα, ο οποίος φιλοξενεί 300.000 ως 500.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
Σε όλη τη χώρα, μια από τις φτωχότερες στον κόσμο, γύρω στα 25 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι περίπου ο μισός πληθυσμός, έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια για να ζήσουν. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των δομών υγείας δεν λειτουργούν στις πολιτείες στις οποίες μαίνεται ο πόλεμος, ενώ ασθένειες όπως η χολέρα, η ιλαρά και η ελονοσία εξαπλώνονται.
«Να τα πάμε καλύτερα»
Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν για να γλιτώσουν από τις μάχες, καταφεύγοντας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν, χώρες που φιλοξενούσαν ήδη σημαντικό πληθυσμό προσφύγων πριν από τον πόλεμο αυτόν. Τα Ηνωμένα Έθνη σημειώνουν ότι χρειάζονται φέτος συνολικά 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 2,7 δισεκατομμύρια θα επιτρέψουν τη χορήγηση βοήθειας σε 14,7 εκατομμύρια ανθρώπους στο Σουδάν.
«Η γενναιοδωρία των δωρητών μας βοηθά να παρέχουμε τροφή, καταλύματα, πόσιμο νερό και εκπαίδευση στα παιδιά, όπως και να αγωνιστούμε κατά της μάστιγας της βίας που στηρίζεται στο φύλο και να φροντίσουμε τους επιζώντες», σημείωσε ο Γκρίφιθς.
«Αλλά πέρυσι το αίτημα χρηματοδοτήθηκε μόνον κατά λιγότερο από το μισό. Φέτος πρέπει να τα πάμε καλύτερα και να υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις ανθρωπιστικές ανάγκες στο εσωτερικό του Σουδάν.
Από τα 4,1 δισ. δολάρια, τα 1,4 δισ. θα επιτρέψουν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) να προσφέρει βοήθεια σε περίπου 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους στις χώρες της περιοχής (πρόσφυγες και φιλοξενούμενους σε κέντρα υποδοχής).
«Μόλις συνάντησα οικογένειες εκτοπισμένων στην Αιθιοπία και στο εσωτερικό του Σουδάν –έχουν χάσει πάρα πολλά», σημείωσε παράλληλα σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.
«Ζητώ συνέχεια από τη διεθνή κοινότητα να εντείνει την υποστήριξή της στον σουδανικό λαό. Χρειάζεται απεγνωσμένα βοήθεια, και τη χρειάζεται τώρα», τόνισε.