Αθλητικά

Ο Παναθηναϊκός κάνει τον Ιωαννίδη σημαία του και το αξίζει

Ο Παναθηναϊκός κάνει τον Ιωαννίδη σημαία του και το αξίζει

Ο συμβολισμός και το μήνυμα με τον ορισμό του Ιωαννίδη σε πρώτο αρχηγό του Παναθηναϊκού, για το “τώρα το μετά και το πάντα” και η σπάνια σχέση που έχει πλέον ο 24χρονος επιθετικός με το “τριφύλλι”. Γράφει ο Κώστας Γουλής.

Δεν είναι μόνο οι επίμονες -και δίχως δεύτερη… κουβέντα ή σκέψη- αρνήσεις σε κάθε πρόταση που έφτασε στο email της ΠΑΕ ή στο τηλέφωνο του Γιάννη Αλαφούζου και του Γιάννη Παπαδημητρίου το καλοκαίρι που μας πέρασε. Όσα εκατομμύρια ευρώ κι αν τις συνόδευαν αυτές τις προσφορές, με αποκορύφωμα τα 31+2 εκατ. ευρώ της Σαουθάμπτον.

Δεν είναι μόνο το νέο -“βασιλικό”- συμβόλαιο έως το 2028 με απολαβές περί του 1.6 εκατ. ευρώ που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Για τον Παναθηναϊκό ο Φώτης Ιωαννίδης είναι αυτή την στιγμή κάτι παραπάνω από το Νο1 της ομάδας, μολονότι αποκτήθηκαν πολύ λαμπεροί αστέρες αυτό το καλοκαίρι. Είναι ο απόλυτος εκφραστής, το πρόσωπο, η εικόνα, το icon αυτής της version του “τριφυλλιού” κι ο παίκτης τον οποίο όλος ο οργανισμός θέλει να μετατρέψει σε “σημαία” του Παναθηναϊκού για τα επόμενα χρόνια.

Υπ’ αυτή την άποψη ήταν φυσιολογικό κι επόμενο να οριστεί απ’ το ίδιο το κλαμπ (σε συμφωνία πάντα και με τον Ντιέγκο Αλόνσο) ο 24χρονος επιθετικός πρώτος αρχηγός της ομάδας για την αγωνιστική περίοδο 2024/25. Ήδη ήταν αρχηγός ο αγαπημένος “Φωτάρας” της “πράσινης” εξέδρας απ’ την περασμένη σεζόν, μολονότι 4ος στην ιεραρχία πίσω από Σένκεφελντ, Ρουμπέν και Ζέκα.

Λειτουργούσε σαν αρχηγός, μιλούσε σαν αρχηγός, συμπεριφερόταν σαν αρχηγός, ΕΠΑΙΖΕ σαν ΑΡΧΗΓΟΣ, έχοντας ήδη φορέσει έως τώρα 13 φορές το περιβραχιόνιο πέρσι και φέτος. Και θα το κάνει επίσημα ως πρώτος “κάπτεν” της ομάδας και την Κυριακή (15/9, 20:30) στην Τούμπα, στον καθοριστικό αγώνα με τον ΠΑΟΚ και στη δική του 150ή συμμετοχή με τη φανέλα του Παναθηναϊκού σ’ όλες τις διοργανώσεις.

Είναι η “βιτρίνα” όλου του κλαμπ

Στο κάτω-κάτω της γραφής το αξίζει, διότι είναι ο “παίκτης-βιτρίνα” όλου του κλαμπ. Σούπερ ποιοτικές και απ’ το πολύ πάνω “ράφι” οι μεταγραφές του Πελίστρι, του Τετέ, του Μαξίμοβιτς ή του Ίνγκασον, όμως ο πιτσιρικάς που θα πάει με τον πατέρα του στη Λεωφόρο και στο ΟΑΚΑ, τον Ιωαννίδη θα σπεύσει να αναζητήσει πρώτον-πρώτον μετά τον αγώνα για μια φωτογραφία, για ένα αυτόγραφο, μία στιγμή αποθέωσης.

Για να νιώσει την απόλυτη χαρά και να πει το κατόρθωμά του στους κολλητούς του την άλλη μέρα στο σχολείο… Κι αυτό, διάολε είναι ανεκτίμητο. Διότι πλέον έχουμε αρχίσει να ξεχνάμε και τα βασικά και πάνω απ’ όλα την ουσία και την πραγματική χαρά κι ευτυχία του παιχνιδιού…

Αυτός που “νιώθει” περισσότερο απ’ όλους

Η επιλογή του κλαμπ να ορίσει πρώτο στην ιεραρχία των αρχηγών τον Ιωαννίδη ήταν ένας μεγάλος συμβολισμός κι ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, όχι μόνο για το συμβόλαιο, τις προτάσεις. Αλλά για το τώρα, το μετά και το… πάντα. Ο Παναθηναϊκός πάντα ως οργανισμός προτιμούσε οι αρχηγοί του -στην πλειοψηφία τους- να είναι Έλληνες.

Για να “νιώθουν” πρώτοι απ’ όλους. Κι ο Ιωαννίδης “νιώθει” περισσότερο από κάθε άλλον αυτή την στιγμή στο “πράσινο” ρόστερ. Στην 5η του σεζόν πλέον στον Παναθηναϊκό, από πέρσι κινείτο (χωρίς να του το έχει ζητήσει κανείς) ως αρχηγός, πλάθοντας μέρα με τη μέρα την ούτως ή άλλως “δυνατή” προσωπικότητά του.

Μία εικόνα απ’ την προετοιμασία

Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση στην καλοκαιρινή προετοιμασία του 2023 στη Αυστρία πως όταν ήρθαν ως “νέοι” οι Τζούριτσιτς και Μλαντένοβιτς στο καμπ του “τριφυλλιού”, ήταν ο πρώτος που είχε πάει πάνω τους για να τους “υποδεχθεί”. Για να τους μιλάει, να τους εξηγεί, να τους βοηθάει σε οτιδήποτε χρειαζόταν, να τους βάλει στο κλίμα και στο πνεύμα της ομάδας.

Και το ίδιο, πιστέψτε με, πράττει και τώρα με κάθε νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού μολονότι δεν έχει καμία απολύτως “υποχρέωση” να το κάνει. Διότι στο δικό του μυαλό η ομάδα πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα. Κι αυτό δείχνει πολλά για το πώς σκέφτεται και το πώς λειτουργεί, ακόμη και τώρα που δεν είναι πια ο “άγουρος 20χρονος Φώτης που ήρθε απ’ τον Λεβαδειακό”, αλλά ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής και “μήλον της Έριδος” για μία… ντουζίνα ομάδες στο εξωτερικό.

Στον Παναθηναϊκό θα γυρίσει…

Και κάτι ακόμη… Έγραψα πιο πάνω πως η συγκεκριμένη επιλογή του κλαμπ να τον χρίσει πρώτο αρχηγό, είναι συμβολισμός και μήνυμα για “το τώρα, το μετά και το πάντα”. Κάποια στιγμή, σε ένα, σε δύο σε τρία χρόνια, ο Φώτης θα φύγει στο εξωτερικό με μεταγραφή-ρεκόρ. Η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων είναι.

Γερός να είναι πάντα, θα συνεχίσει να κάνει… παπάδες, ανοίγοντας τα “φτερά” του κάποια στιγμή σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα, θα κάνει έναν κύκλο εκτός Ελλάδας και μετά θα επιστρέψει. Κι όταν θα επιστρέψει θα είναι για τον Παναθηναϊκό, διότι αυτή η σχέση πλέον έχει “σφραγιστεί” με έναν αρχηγικό “όρκο”. Όπως έκανε πριν από 17 χρόνια κι ο Γιώργος Καραγκούνης, μετά από έναν υπέροχο τετραετή κι άκρως επιτυχημένο κύκλο σε Ίντερ και Μπενφίκα. Σ’ αυτό το (σπάνιο) επίπεδο είναι η σχέση του Ιωαννίδη πλέον με τον Παναθηναϊκό και θα αποδειχθεί στο μέλλον και το “μετά” και το “πάντα”, γεροί να είμαστε όλοι μας για να το δούμε…

Για την ώρα, ας συνεχίσουμε να τον απολαμβάνουμε και να “γεμίζουμε” εικόνες με τα φοβερά και τρομερά που κάνει με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, αλλά και με αυτή της Εθνικής, από έναν φορ που όμοιό του δεν είχε βγάλει εδώ και πάρα πολλά χρόνια το ποδόσφαιρό μας…

To Top