Ιστορίες

Ο παράδεισος των συνταξιούχων: Ζουν το όνειρο σε ένα γηροκομείο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στον κόσμο!

Άραγε πως θα είναι όταν πάρουμε σύνταξη; Θα καθόμαστε σ’ενα καναπέ και θα βλέπουμε ταινίες ή θα απολαμβάνουμε τον χαμένο χρόνο και θα κάνουμε όσα δεν κάναμε πριν; Ένας Ιάπωνας αρχιτέκτονας ο Ισέι Σούμα, βρήκε την καλύτερη ιδέα και δημιούργησε ένα ιδιότυπο συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από πέντε κωνικές «σκηνές», πέντε απολύτως οικολογικά κτίσματα.

Όπως είχε αποκαλύψει για την σκέψη του, δημιούργησε μικρές γραφικές κατοικίες, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχουν φροντίδα σε ηλικιωμένους και βρίσκονται σε ένα ήσυχο δάσος, στην ορεινή περιοχή της Σιζουόκα.

Ιαπωνία: Η ιδανική λύση για συνταξιούχους

Η πρώτη κατοικία που δημιουργήθηκε, αρχικά προορίζονταν για δυο γυναίκες ηλικίας 60 ετών, μια κοινωνική λειτουργό και μια μαγείρισσα, οι οποίες ήθελαν να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη στους κατοίκους της κοινότητάς τους.

Μπορεί να λειτουργήσει και σαν χώρος εργασίας, όπου οι δύο γυναίκες παρείχαν στους ηλικιωμένους ένα μέρος για να μένουν, με ζεστά γεύματα και φροντίδα.

Το σπίτι σταδιακά μετατράπηκε σε συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από πέντε καλύβες, που ενώνονται μεταξύ τους έτσι ώστε να μπορούν ελεύθερα να περιπλανώνται οι ηλικιωμένοι για να βρουν ό, τι χρειάζονται..

Στο εσωτερικό υπάρχει μια πισίνα, σε σπειροειδή μορφή με εύκολη πρόσβαση στα άτομα με αναπηρικές καρέκλες.

 

 

 

Στο χώρο βρίσκεται μια μεγάλη κουζίνα, άνετα υπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο και αρκετοί αποθηκευτικοί χώροι ενώ τα μεγάλα παράθυρα επιτρέπουν στο φυσικό φως να μπαίνει ανεμπόδιστο στο εσωτερικό.  Το συνολικής έκτασης 100 τ.μ. αυτό συγκρότημα, ονομάζεται Jikka και βρίσκεται στα ιαπωνικά βουνά.


Φυσικά το δυνατό χαρτί των κατοικιών είναι ο περιβάλλον χώρος που μαγεύει με την ομορφιά του.

To Top