Η έμμεση νύξη

Καλημέρα σε όλες και όλους. Στον απόηχο της σημαντικής εκδήλωσης χθες του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, όπου είχαμε και είδηση, αν και πολλά ΜΜΕ δεν την κατάλαβαν: Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε νύξη έμμεσα για την ανάγκη ίδρυσης νέου κόμματος. Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζεται για την πρώτη του μεγάλη σύναξη με υποστηρικτές του. Από την άλλη στο ΠΑΣΟΚ μόνο καλά δεν ξεκίνησαν, αφού και χθες πρώτη μέρα συνεδρίασης του Πολιτικού Κέντρου είχαμε και τις πρώτες αιχμές, δηλαδή απάντηση της Αννας Διαμαντοπούλου στον Χάρη Δούκα. Ας ξεκινήσουμε.

Σύναξη τσιπρικών

Θα ξεκινήσω από το ΣΥΡΙΖΑ και όσα είδα χθες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Εκεί ήταν, εκτός από τους καλεσμένους από άλλους χώρους, μια σύναξη τσιπρικών, δηλαδή υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Κατάμεστο το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Πολύς κόσμος που περίμενε με αγωνία να ακούσει τον πρώην Πρωθυπουργό που ήταν αρκετά ευδιάθετος. Εκεί ήταν παρόντες και οι υποψήφιοι αρχηγοί, Σωκράτης Φάμελλος και Απόστολος Γκλέτσος.

Απόντες Πολάκης – Κασσελάκης

Από την σύναξη ήταν απόντες ο Παύλος Πολάκης που κάνει σήμερα εκδήλωση προεκλογική στο Περιστέρι, αλλά και ο Στέφανος Κασελάκης. Εκεί ήταν όμως ο στενός συνεργάτης του Στ. Κασσελάκη, ο ναύαρχος και βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης που κάθισε αρκετή ώρα στην εκδήλωση, αλλά αποχώρησε πριν από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Παρόντες Τεμπονέρας και άλλοι

Εκεί όμως ήταν και ο Διονύσης Τεμπονέρας που έχει απομακρυνθεί από το ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό και δεν συμμετέχει στα όργανα του κόμματος. Ενδιαφέρον είχε το γεγονός πως βρέθηκαν και μικρομεσαία στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί το τελευταίο διάστημα από το ΣΥΡΙΖΑ λόγω των γεγονότων.

Ευδιάθετος Τσίπρας

Ο Αλ. Τσίπρας ήταν αρκετά ευδιάθετος και έδειχνε να το απολαμβάνει. Θερμή χειραψία είχε με τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη που ήταν παρών και αυτό σχολιάστηκε θετικά, ενώ είχε και συνομιλία κατά διαστήματα με τη Λούκα Κατσέλη, καθώς κάθονταν δίπλα.

Επανεμφάνιση Δραγασάκη

Μια επανεμφάνιση που συζητήθηκε ήταν και αυτή του Γιάννη Δραγασάκη. Ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Τσίπρα, ήταν εκεί και μάλιστα μίλησε αρκετή ώρα, ενώ παρόντα ήταν και πολλά νέα στελέχη που συμμετέχουν στο Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ που είναι πνευματικό παιδί του και τα οποία συμμετείχαν σε διάφορα πόστα στην κυβέρνηση Τσίπρα, όπως ο ομιλητής, ο πρώην υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο Τάκης Κορκολής.

Ανησυχία για ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που είδα πάντως σε πολλά πηγαδάκια ήταν η ανησυχία για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ μετά και την τελευταία δημοσκόπηση που τον εμφανίζει στο 6,5%. Υπάρχει αγωνία τι θα γίνει, αλλά διαπίστωσα διχασμό ως προς το τι πρέπει να γίνει με τον Στέφανο Κασσελάκη, δηλαδή εάν θα πρέπει να αποκλειστεί ή όχι από τις εκλογές.

Το νέο κόμμα

Η είδηση όμως ήρθε από τον Αλ. Τσίπρα και αυτό σχολιάστηκε πάρα πολύ. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε έμμεση αναφορά επί της ουσίας για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Πώς το είπε; «Οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο σύνθετες που δε μπορούν να απαντηθούν με απλά εκλογικά μαθηματικά. Ίσως να μην αρκεί πια η πρόσθεση» σημείωσε και υπογράμμισε πως δεν όταν δεν αρκεί η πρόσθεση των υφιστάμενων δυνάμεων, πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική δύναμη, ενδεχομένως μέσα από μια διαδικασία ανασύνθεσης. Και όπως καταλαβαίνετε έγινε χαμός στο τέλος στα πηγαδάκια για το τι εννοεί ο Τσίπρας και τι θα κάνει.

«Μου λένε να σε πείσουμε»

Ο πρώην πρωθυπουργός, λοιπόν, έστειλε μηνύματα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ και έχετε ενημερωθεί για το ποιοι έδωσαν το παρών στην εκδήλωση. Μετά το πέρας αυτής όλοι πήγαν να τον χαιρετήσουν και έξω από το δημοτικό θέατρο Πειραιά υπάρχει ένα στιγμιότυπο που καταγράφηκε και σε βίντεο. Ο βουλευτής της Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Καραμέρος, τον ασπάστηκε και κάτι του ψιθύρισε στο αυτί. Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός του έκανε νόημα με τα χέρια σαν να του λέει, με πάρα πολύ ψυχραιμία, «ήρεμα ήρεμα». Αν πρέπει να το βάλω με ποδοσφαιρικούς όρους μου θύμισε τον πετυχημένο προπονητή Μαρτσέλο Λίπι που ήταν γνωστός για την παροιμιώδη ψυχραιμία του – είναι λίγο ιεροσυλία αυτό που είπα, αλλά πάμε παρακάτω. Επειδή όμως είδα την κίνηση του Τσίπρα ήθελα να μάθω και τι του είπε ο Γ. Καραμέρος, με συνέπεια να ενοχλήσω αργά το βράδυ τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Η ερώτηση προς αυτόν είναι γνωστή, όλοι το ίδιο θα ρωτούσαμε: «Τι ακριβώς του είπες;». «Μου λένε να σε πείσουμε» μου είπε λακωνικά ο πρώην συνάδελφος, Αυτή λοιπόν ήταν η φράση προς τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που απάντησε με το νεύμα  των χεριών. Και προφανώς εννοούσε τα μέλη και τους φίλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θέλουν να γυρίσω πίσω στην προεδρία ο Αλέξης.

Η σύναξη Κασσελάκη

Και να πάμε και στον Στ. Κασσελάκη, όπου σήμερα θα γίνει η συγκέντρωση των φίλων και υποστηρικτών, όχι τελικά στην Παλαιά Βουλή, αλλά θα πάνε στον χώρο που νοίκιασε τα γραφεία που έστησε το στρατηγείο του –πολλοί λένε ότι εκεί θα είναι εάν προκύψει το κέντρο του νέου κόμματος- στην οδό Πειραιώς σε απόσταση αναπνοής από τα γραφεία της ΝΔ. Εκεί θα στείλει τα δικά του μηνύματα.

Ο Κασσελάκης δεν θα φύγει για Αμερική

Περπατούσα χθες στο κέντρο των Αθηνών και πέτυχα τον Βαγγέλη Αντώναρο μπροστά μου. «Αυτό που έγραψες ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα πάει Νέα Υόρκη και ουσιαστικά θα εξαφανιστεί, δεν ισχύει» μου είπε, χαμογελώντας ο γνωστός πολιτικός. «Δηλαδή;» αποκρίθηκα, περιμένοντας με ενδιαφέρον να ακούσω την άποψή του αφού ως γνωστόν είναι ένας από τους συνομιλητές του Στέφανου Κασσελάκη στον πρωινό καφέ. «Ο Στέφανος δεν πρόκειται να φύγει για την Αμερική, θα μείνει εδώ» μου είπε. Και αν δεν κατέβει υποψήφιος πρόεδρος με τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησα .«Όποια και να είναι η έκβαση, η βάση του θα είναι εδώ», απάντησε. Και επειδή τον είδα πολύ σίγουρο μπήκα στη διαδικασία να τον ρωτήσω αν θα κάνει κόμμα. Δεν μου απάντησε. Με χαιρέτησε ευγενικά και έφυγε.

Η επανεμφάνιση του Βερναρδάκη

Ένας χαμός χθες ανάμεσα στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη και τον Χριστόφορο Βερναρδάκη με εκατέρωθεν ανακοινώσεις. Για να είμαι ειλικρινής τον είχα χάσει τον τελευταίο καιρό τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος επανήλθε μετά από αρκετό καιρό. Βέβαια δεν ξεχνιέται γιατί ήταν αυτός που είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα «πρόεδρε κερδίζουμε τον Μητσοτάκη είμαστε πρώτοι στις δημοσκοπήσεις», με τα γνωστά αποτελέσματα. Μην τα θυμίζω ξανά και ξύνω πληγές στο ΣΥΡΙΖΑ. Κι επειδή πάντα μου αρέσει να ψάχνω, έμαθα ότι ο πρώην υπουργός είναι το δεξί χέρι του Παύλου Πολάκη στην προεκλογική του καμπάνια – το αριστερό είναι ο Μάρκος Χατζησάββας. Τώρα αν έχει πει στον κρητικό πολιτικό ότι προηγείται στις εσωκομματικές διαδικασίες θα σας γελάσω και δεν το θέλω.

Τα σοκολατάκια της Ντόρας

Τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης χθες το απόγευμα στους συναδέλφους του βουλευτές της ΝΔ και μέλη της διαρκούς επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ντόρα Μπακογιάννη κέρασε άπαντες γλυκίσματα γιατί -όπως είπε- είχαν γενέθλια τα δίδυμα εγγόνια της, παιδιά της κόρης της Αλεξίας. Να τους ζήσουν!

Και οι σπόντες Γεραπετρίτη

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα 151 της Βουλής διήρκεσε αρκετή ώρα, με τον υπουργό Εξωτερικών να απαντά σε ερωτήσεις βουλευτών για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει μέση οδός για το θέμα παρά μόνο το ζήτημα να λυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας. Δεν έλειψαν όμως – όπως πληροφορήθηκα- και τα «καρφιά» Γεραπετρίτη τα οποία κινήθηκαν σε δύο επίπεδα: α) όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών δεν υπήρχε το Κυπριακό στην ατζέντα του ΟΗΕ και β) σε έντονο ύφος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, και συγκεκριμένα για διατάξεις που προβλέπει πως ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες απαγορεύεται να έχουν οικονομική – τουριστική δραστηριότητα.

Επανεμφάνιση Καραμανλή

Ο Κώστας Καραμανλής θα κάνει νέα εμφάνιση, αυτή τη φορά στην Πάτρα στις 24 Νοεμβρίου. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί την Πάτρα την πρώτη πόλη που ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα ως υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση για το βιβλίο «Γιαβόλ» του δημοσιογράφου και πολιτικού αναλυτή Γιώργου Χαρβαλιά. Να θυμίσω ότι ο Κ. Καραμανλής έχει μιλήσει δημόσια για την «ανεκτίμητη συνεισφορά του βιβλίου στην περιγραφή, λεπτομερή εξιστόρηση και θεμελίωση των ελληνικών απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας, που απορρέουν από τη δράση της κατοχικής διοίκησης και των δυνάμεων Κατοχής στα μαύρα χρόνια 1941-1944.

Απόντες Σαμαράς – Καραμανλής

Να σας αποκαλύψω επίσης ότι μαθαίνω πως δεν θα πάνε πάλι σε άλλη μια εκδήλωση της ΝΔ, οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Αυτή τη φορά στην γιορτή για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΟΝΝΕΔ που θα γίνει την άλλη Πέμπτη. Η είδηση θα ήταν να πήγαιναν, θα μου πείτε.

Επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα

Έρχεται ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα και θα έχει επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το γραφείο των 22 τ.μ.

Αναζητείται προς ενοικίαση γραφείο περίπου 220 τ.μ. που να διαθέτει θέση στάθμευσης και να βρίσκεται σε ακτίνα 500 μέτρων από το κεντρικό κτήριο του Υπουργείου Πολιτισμού (που εδρεύει επί της οδού Μπουμπουλίνας 20-22 στο κέντρο της Αθήνας), για να στεγάσει το γραφείο του υφυπουργού Ιάσων Φωτήλα. Θα μπορούσε να είναι και αγγελία, ωστόσο αυτά τα κριτήρια αναφέρονται σε έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, προκειμένου να βρεθεί το ακίνητο που θα στεγάσει το εν λόγω μέλος της κυβέρνησης, καθώς όπως φαίνεται δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος στην έδρα του υπουργείου. Να σημειωθεί πως το γραφείο που θα βρεθεί, θα στεγάζει τον εκάστοτε υφυπουργό Πολιτισμού για αρκετό καιρό, αφού το μίσθωμα προβλέπεται να είναι τουλάχιστον τριετές και θα ανέρχεται στο ποσό των 3.360 ευρώ μηνιαίως.

Κακή αρχή

Και να πάμε στο ΠΑΣΟΚ όπου δεν ξεκίνησαν καλά με το Πολιτικό Κέντρο, καθώς άρχισαν οι πρώτες αψιμαχίες. Είδα χθες την Αννα Διαμαντοπούλου να αφήνει αιχμές στον Χάρη Δούκα που με τις διαρροές του ουσιαστικά δεν του άρεσε η σύνθεση του Πολιτικού Κέντρου. Αυτό σχολιάστηκε από βουλευτές που μου είπαν πως δεν ήταν καλή αρχή και προβλέπουν και συνέχεια.

Ο Σκλαβενίτης και το νέο κατάστημα στη Γλυφάδα

Με ιδιαίτερη καθυστέρηση μαθαίνω ότι πλήρωσε την εταιρεία κατασκευής στην οποία ανέθεσε το κατάστημα στον πρώην κινηματογράφο Nova Cinema Odeon στη Γλυφάδα. Όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας, εξόφλησε τον κατασκευαστή του κτιρίου ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του έργου. Σημειώνεται ότι αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο που ο νόμος προβλέπει ότι τα ευπαθή προϊόντα θα πρέπει να εξοφλούνται σε ένα μήνα μετά την πώλησή τους από τους προμηθευτές προς τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Επομένως οι αλυσίδες αναζητούν εναλλακτικές πηγές όπως φαίνεται για να καθυστερούν την εξόφληση των συνεργατών τους, καθότι σε ό,τι αφορά τα προϊόντα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραστικά τον τελευταίο καιρό κατ’ εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

Τι θα γίνει με την γνωμοδότηση του ΣτΕ για τα ψηλά κτίρια

Μου έλεγε πρόσωπο που γνωρίζει τα πράγματα στην αγορά των κατασκευών, ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες ανατροπές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η Ολομέλεια του οποίου συνεδρίασε στις 11 Οκτωβρίου για το θέμα της συνταγματικότητας ή μη του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που δίνει μπόνους ορόφων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κατασκευών. Το ίδιο πρόσωπο υποστήριζε ότι το ΣτΕ δεν θα έρθει να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά σε μία ήδη έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καθώς πολλές οικοδομές που βρίσκονταν σε εξέλιξη η κατασκευή τους σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας και ιδίως στα νότια προάστια, έχουν «παγώσει». Γι’ αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις μου ανέφερε ότι μάλλον δεν θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές. Άγνωστο όμως παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τις νέες κατασκευές που πρόκειται να βγάλουν οικοδομική άδεια και εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αλλάξει το καθεστώς που αυτά γίνονται, γνωμοδοτώντας για την κατάργηση του περίφημου μπόνους.

Σιγήν ιχθύος από το μέτωπο της Avramar

Και ενώ όλα έδειχναν ότι θα έχουμε «λευκό καπνό» από το μέτωπο της Avramar, καθότι έχουν ανοιχτεί η προσφορές των ενδιαφερόμενων για την απόκτησή τους, ξαφνικά κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν συζητάει για το θέμα. Μου έλεγε στέλεχος των ιχθυοκαλλιεργειών ότι πιθανότατα οι προσφορές που δόθηκαν δεν έχουν ικανοποιήσει τις τράπεζες και ότι ενδεχομένως να βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαπραγμάτευση προκειμένου να αναπροσαρμοστεί το τίμημα που προσέφερε ο πρώτος τη τάξει ενδιαφερόμενος, με βάση το ύψος της προσφοράς του. Την ίδια ώρα πάντως η μεγαλύτερη εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις και κινήσεις των τραπεζών και πουλώντας όσο όσο τα ψάρια της για να αντλήσει ρευστότητα, ενώ την ίδια ώρα και η παραγωγή της έχει μειωθεί δραματικά.

Το μεγάλο «χαρτί» του Παπουτσάνη

Όταν τον Αύγουστο του 2022 ο Παπουτσάνης ανακοίνωνε την εξαγορά της ιστορικής σαπωνοποιίας «Αρκάδι», ίσως αρκετοί στην αγορά δεν περίμεναν ότι θα είχε την πορεία που παρουσιάζει ως τώρα. Όμως κάποιοι άνθρωποι της αγοράς αλλά και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του Παπουτσάνη, Μενέλαος Τασόπουλος, γνώριζαν καλά εκ των προτέρων ότι το «Αρκάδι» στα χέρια του νέου του ιδιοκτήτη θα έκανε πολλά και σημαντικά βήματα. Άλλωστε ο Παπουτσάνης έχει παρουσιάσει μία σειρά από καινούργια προϊόντα όπως υγρά πιάτων, ειδικά βρεφικά προϊόντα καθαρισμού και αρκετά ακόμη. Είναι χαρακτηριστικό των επιδόσεων που φέρνει το «Αρκάδι», το γεγονός ότι η κατηγορία των επώνυμων προϊόντων του Παπουτσάνη στο εννεάμηνο του 2024 παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη κατά 14% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2023, η οποία οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στο «Αρκάδι» που με την είσοδο του στις νέες κατηγορίες φροντίδας ρούχων και υγρών πιάτων παρουσιάζει μία αύξηση πωλήσεων κατά 80%, σε σχέση με την εποχή προ Παπουτσάνη. Και από την άλλη τη δυναμική που έχει η μάρκα αυτή, είναι το γεγονός πως χωρίς το «Αρκάδι», οι πωλήσεις των επώνυμων προϊόντων προσωπικής περιποίησης Παπουτσάνης εμφανίζουν αύξηση μόλις 2% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2023 οδηγούμενες σε αυτή την περίπτωση κυρίως από τις εξαγωγές, οι οποίες καταγράφουν ανάπτυξη κατά 28%.

Οι ξένες επενδύσεις στον τουρισμό

Άκουσα τον Mαρίνο Γιαννόπουλο, CEO του Enterprise Greece στο συνέδριο Prodexpo να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων ανάμεσα στους επενδυτές, φέρνοντας ως παράδειγμα πρόσφατη έρευνα της ΕΥ, ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις φιλοξενίας θα επένδυαν ξανά στη χώρα μας, ενώ πρόσθεσε ότι η εκτίμηση για το 2024 είναι ότι ο τουρισμός θα προσθέσει 2,9% στο ΑΕΠ φέτος. Από την άλλη όμως άκουσα και την Ναταλία Στράφτη, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο της Grivalia Hospitality, που έχει κάνει το mega τουριστικό project στα Αστέρια Γλυφάδας, να λέει ότι δέκα σημαντικές τουριστικές επενδύσεις βρίσκονται σε αναμονή στα συρτάρια του Enterprise Greece για να εγκριθεί ή όχι η ένταξή τους στις στρατηγικές επενδύσεις. Ακούγοντας και τις δύο αντικρουόμενες πλευρές, αναρωτιέμαι ποια από της δύο λέει αλήθεια και ποια όχι. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε, από τη στιγμή που η χώρα μας θέλει να έχει ένα φιλοεπενδυτικό πρόσωπο και κυρίως να προσελκύσει νέες και σημαντικές ξένες επενδύσεις.