Ελλάδα

Οδηγός οικιακής ασφάλειας για τον… χειμώνα

kourtines

Οδηγός οικιακής ασφάλειας για τον… χειμώνα

Παραδοσιακά, η αλλαγή ώρας τον Οκτώβριο σημαίνει ότι έρχεται χειμώνας – όσο κι αν διαφωνούν οι θερμοκρασίες. Αυτό επιδρά σε πολλούς τομείς της ζωής μας, μεταξύ των οποίων και η ασφάλεια του σπιτιού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στατιστικά οι περισσότερες διαρρήξεις γίνονται τον χειμώνα: οι μέρες μικραίνουν και το σκοτάδι είναι φυσικός σύμμαχος των διαρρηκτών.

Για τον λόγο αυτό, επιβάλλεται να υιοθετήσουμε (ή να ξαναθυμηθούμε) ορισμένες βασικές αρχές για την ασφάλεια του σπιτιού μας:

Κλειδώνουμε πόρτες και παράθυρα

Αυτός ο απλός κανόνας γίνεται πιο επιτακτικός τον χειμώνα, είτε φεύγουμε από το σπίτι είτε είμαστε σε αυτό. Ο λόγος είναι ότι αφενός το σκοτάδι, αφετέρου η έλλειψη κίνησης στους δρόμους κάνουν πιο εύκολες τις κακόβουλες δράσεις.

Κλειστές κουρτίνες και παντζούρια

Ένα φωτισμένο σπίτι και μια μισοτραβηγμένη κουρτίνα: ένας συνδυασμός που επιτρέπει στον οποιονδήποτε να… γνωρίσει το εσωτερικό του σπιτιού σας. Όταν σκοτεινιάζει, λοιπόν, μην αμελείτε αυτές τις μικρές, απλές κινήσεις, για να μη δίνετε επί της ουσίας πρόσβαση στον οποιονδήποτε στον χώρο σας.

Περισσότερος φωτισμός στην κύρια είσοδο

Το περισσότερο φως στην κύρια είσοδο του σπιτιού σας αφενός θα σας επιτρέπει να ελέγχετε από τη θυροτηλεόραση ποιος σας χτυπά το κουδούνι, αφετέρου δεν θα επιτρέπει την αθέατη πρόσβαση ανεπιθύμητων. Επιλέξτε έναν πιο δυνατό λαμπτήρα ή ένα φωτιστικό που διαχέει το φως καλύτερα, για να επιτύχετε βελτιωμένα αποτελέσματα.

Κάμερες εξωτερικού χώρου

Οι κάμερες ασφαλείας εξωτερικού χώρου είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για να αποτρέπετε τους επίδοξους διαρρήκτες και γενικά είναι απαραίτητη προσθήκη ασφαλείας για το σπίτι σας. Σε συνδυασμό με έναν δυνατό φωτισμό, θα έχετε κάνει το καλύτερο δυνατό για να προστατεύσετε τη βασική οδό για το σπίτι σας.

Φώτα με χρονοδιακόπτη

Είναι απαραίτητο μέρος ενός πλήρους συστήματος ασφαλείας και τον χειμώνα είναι δύο φορές πιο απαραίτητο. Καθώς οι περίοδοι σκοταδιού είναι μεγαλύτερες, είναι σημαντικό να δίνουμε ακόμα μία αίσθηση παρουσίας στο σπίτι μας. Τα φώτα που αναβοσβήνουν σε ακανόνιστα διαστήματα είναι μια πολύ επιλογή για τον σκοπό αυτό, ιδίως όταν εργάζεστε πολλές ώρες ή χρειάζεται να λείπετε συχνά από το σπίτι.

Προσοχή στα social media

Μπορεί να οργανώνετε μια μικρή χειμωνιάτικη απόδραση ή μόλις κάνατε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια σας. Μην τα δημοσιοποιείτε στα social media. O κανόνας αυτός ισχύει κάθε… εποχή του χρόνου, αλλά το σκοτάδι του χειμώνα κάνει πιο πιθανό το ενδεχόμενο να επιχειρήσει κάποιος να εκμεταλλευθεί αυτές τις «πολύτιμες» πληροφορίες.

Πλην των παραπάνω, βεβαίως, ισχύουν όλες οι «κλασικές» προτάσεις για την ασφάλεια του σπιτιού, τις οποίες ίσως ο χειμώνας σας κάνει να σκεφτείτε ή να εξετάσετε ξανά: αισθητήρες κίνησης, κάμερες εσωτερικού χώρου ή ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού παραμένουν προτεραιότητα για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια του σπιτιού μας.

To Top