Κόσμος

Οι Χούτι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για νέες πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ – «Θα έρθουν κι άλ…

yemen

Οι Χούτι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για νέες πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ – «Θα έρθουν κι άλλες»

Οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη που λαμβάνουν σημαντική υποστήριξη από το Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για μεγάλη πυραυλική επίθεση που έγινε στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν κι άλλες, όσο συνεχίζεται η εισβολή στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων των ανταρτών, Yahya Sare’e, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στην πλατφόρμα Χ, τόνισε ότι «υποστηρίζουμε τους αδερφούς στην Παλαιστίνη» και πως ήταν η τρίτη επίθεση κατά του εβραϊκού κράτους, ανέφερε το aljazeera.com.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι να σταματήσει η «ισραηλινή επιθετικότητα», αναφερόμενος στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η επίθεση περιλάμβανε πυραύλους και drones, τα οποία αναχαιτίστηκαν και δεν προκάλεσαν ζημιές, όμως προβλημάτισαν επειδή ήταν πολλά.

Στόχος ήταν το τουριστικό θέρετρο Εϊλάτ στο Νότιο Ισραήλ, όπου ήχησαν σειρήνες και οι κάτοικοι έτρεξαν να κρυφτούν στα καταφύγια. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «τα συστήματά του εντόπισαν εναέριους στόχους που πλησίαζαν στο ισραηλινό έδαφος» και ότι «δεν υπήρξε απειλή ή κίνδυνος για τους αμάχους».

Αραβικά, παλαιστινιακά και μερικά τουρκικά ΜΜΕ, όπως το TRHaber, χαρακτηρίζουν ως «κήρυξη πολέμου της Υεμένης προς το Ισραήλ» την δήλωση του Yahya Sare’e, ενώ αναλυτές φοβούνται για την τροπή που μπορεί να πάρει ο πόλεμος.

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι οι Χούτι υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και άλλες ομάδες που ήδη εμπλέκονται σιγά σιγά στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς. Έτσι, ενδέχεται να παρασυρθεί η Τεχεράνη στον πόλεμο, με την δικαιολογία πως απειλούνται όλες οι συμμαχίες της στην περιοχή.

Αντιθέτως, άλλοι υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο, το Ιράν φέρεται να διαμηνύει ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να βάλει φρένο στις επιχειρήσεις του Ισραήλ, όπως να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

To Top