Κόσμος

Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας

1696044711 white house

Οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας

Οι διαπραγματεύσεις ενόψει της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να προχωρούν, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με τον οποίο έχει πλέον δημιουργηθεί «βασική δομή» για τη σύναψη μελλοντικής συμφωνίας.

«Τα μέρη έχουν σφυρηλατήσει τη βασική δομή για αυτό που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε», είπε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, σε δημοσιογράφους.

«Όπως σε κάθε περίπλοκη συμφωνία (…) οι πάντες πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς», πρόσθεσε, χωρίς να θελήσει να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του πιέζουν για να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της οποίας η πετρελαϊκή μοναρχία θέλει να εξασφαλίσει αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση του εβραϊκού κράτους.

Αναμένονται εξελίξεις

Στο μεταξύ, καταγράφονται εξελίξεις που υποδεικνύουν ότι οι συνομιλίες εντείνονται. Για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, ισραηλινός υπουργός έκανε επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, ενώ το Ριάντ έστειλε, για πρώτη φορά σε τριάντα και πλέον χρόνια, επίσημη αντιπροσωπεία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για να καθησυχάσει τους Παλαιστίνιους πως θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την υπόθεσή τους ακόμη και σε περίπτωση εξομάλυνσης των σχέσεων.

Η πιθανή συμφωνία των δυο κρατών θα εγγραφόταν στο πλαίσιο των λεγόμενων συμφωνιών του Αβραάμ, μέσω των οποίων το Ισραήλ απέκτησε το 2020 διπλωματικές σχέσεις με τρεις αραβικές χώρες, υπό την αιγίδα της κυβέρνησης του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, οι συνομιλίες αφορούν ιδίως τη φύση και τον βαθμό των εγγυήσεων ασφαλείας που θα χορηγούσαν οι ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, που κυβερνά de facto ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

To Top