Το Βέλγιο ενέκρινε έναν αμφιλεγόμενο νόμο που διχάζει, γιατί δίνει το δικαίωμα στους μαστροπούς να καταγγείλουν τις σεξεργάτριες που αρνούνται να κάνουν σεξ με κάποιον πελάτη.
Ο νόμος εγκρίθηκε με 93 ψήφους υπέρ και 33 αποχές από το βελγικό κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια του κράτους να κατοχυρώσει νομικά τα δικαιώματα των εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ.
Δημοσίευμα της The Publica ανέφερε πως η νομοθεσία προβλέπει οι ιερόδουλες να δικαιούνται ασφάλιση υγείας, σύνταξη, άδεια μητρότητας και επιδόματα ανεργίας. Παράλληλα, οι μαστροποί είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν ένα «κουμπί ασφαλείας» για να το χρησιμοποιήσουν οι γυναίκες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Επίσης, μια σεξεργάτρια θα μπορεί να αρνηθεί για οποιοδήποτε λόγο να κάνει σεξ με κάποιον πελάτη, αλλά αυτό το δικαίωμα μπορεί να το χρησιμοποιήσει μόνο 10 φορές σε διάστημα έξι μηνών. Σε αντίθεση περίπτωση, ο μαστροπός αποκτά το δικαίωμα να την καταγγείλει και τότε το κράτος πρέπει να στείλει ειδικό διαμεσολαβητή, που θα αποφασίσει αν υπάρξει ποινή και ποια θα είναι.
Ο εκπρόσωπος της βελγικής Ένωσης Εργαζομένων στο Σεξ (UTSOPI) Daan Bauwens σχολίασε θετικά το νομοσχέδιο, αναφέροντας ότι «το Βέλγιο αποδεικνύει πραγματικά ότι στοχεύει στην προστασία των εργαζομένων στο σεξ, ανεξάρτητα από τις όποιες ηθικές κρίσεις για το επάγγελμα που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι».
Όμως, η πρώην σεξεργάτρια και νυν ακτιβίστρια στο συγκεκριμένο τομέα, Andrea Heinz, χαρακτήρισε «παγίδα για τις γυναίκες» το νέο νόμο.
«Όταν ήμουν σεξεργάτρια υποστήριζα την πλήρη νομιμοποίηση, αλλά στην πραγματικότητα καταλάβαινα λίγο για αυτό. Πάντα άκουγα ότι ήταν αυτό που χρειάζονταν οι “εργαζόμενοι στο σεξ”, αλλά ποτέ δεν το ερεύνησα. Απλά μπήκα στο παιχνίδι ως “εργαζόμενη στο σεξ”. Υποψιάζομαι ότι αυτό ισχύει για πολλές από τις γυναίκες», έγραψε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.
Επίσης, σε άλλη ανάρτηση πρόσθεσε πως «υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες αυτό να ευνοήσει (πραγματικά) τις γυναίκες. Με τη νομιμοποίηση/πλήρη απονομιμοποίηση, οι μαστροποί γίνονται “μάνατζερ” με την υποστήριξη του κράτους για να εδραιώσουν και να διατηρήσουν περαιτέρω την εξουσία τους. Οι μαστροποί βλέπουν τις γυναίκες που πουλάνε ως προϊόντα και όχι ως ανθρώπους που αξίζουν πλήρη αξιοπρέπεια και σεβασμό».