Άμεσες κινήσεις
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Σήμερα θα ξεκινήσω από το κυβερνητικό μέτωπο, όπου μαθαίνω ότι ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη βαρύτητα στο να υπάρξουν άμεσες κινήσεις σε ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η υγεία, η ακρίβεια και η παιδεία. Στο τέλος της εβδομάδας τον είδαμε να επισκέπτεται το υπουργείο Εργασίας και ακολουθούν και άλλα. Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε διά πυρός και σιδήρου την Κεντρική Επιτροπή και πλέον ετοιμάζεται για τις αλλαγές στο κόμμα. Στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται η οργάνωση των υποψηφίων με συλλογή υπογραφών, άρθρα, ομιλίες και περιοδείες, ενώ από τα επιτελεία τους έχει ξεκινήσει το «σαφάρι» όχι απλά των ψήφων αλλά των προσώπων που μπορούν να «αλιεύσουν» όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους για λογαριασμό τους.
Η μάχη της καθημερινότητας
Και να μείνουμε στη μάχη της καθημερινότητας, για την οποία μιλάει, όπως μαθαίνω, συνεχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα γίνουν κινήσεις άμεσα, όπου μου είπε πρόσωπο που ξέρει πρόσωπα και πράγματα, και αυτό που έμαθα είναι ότι θα αυξηθούν κατά πολύ οι δικαιούχοι στεγαστικών δανείων με καλύτερους όρους και μάλιστα με πιο χαμηλά επιτόκια. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι βρέθηκε η φόρμουλα και το κανάλι, ώστε να υπάρξει και αύξηση του ορίου χορήγησης στα 50 έτη.
Οι νέοι γενικοί γραμματείς
Στη μάχη της καθημερινότητας είναι λογικό ότι έχουν μπει όλα τα υπουργεία, υπουργοί και υφυπουργοί. Αυτό που μου είπαν, όμως, είναι ότι το μεγάλο βάρος θα πέσει στα κρίσιμα υπουργεία στους γενικούς γραμματείς. Μάλιστα, έμαθα ότι έχει προχωρήσει αρκετά το face control και είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του καταλόγου για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα πόστα των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Μου είπαν ότι τον έλεγχό τους έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνει ο Γιώργος Μυλωνάκης, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, όπως και ο Θανάσης Νέζης, έτερος στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Κλειδώνει» ο Επίτροπος
Μαθαίνω ότι σχεδόν κλείνει και το θέμα για το ποιο χαρτοφυλάκιο θα πάρει η Ελλάδα στην κατανομή των επιτρόπων. Κι αυτό το θυμήθηκα, διότι διάβασα και τη συνέντευξη του σημερινού επιτρόπου και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος δεν «παίζει» για ανανέωση θητείας. Φαίνεται πως «κλειδώνει» το πόστο της αγροτικής πολιτικής, που είναι σημαντικό για την πορεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΚΑΠ. Και το πρόσωπο που ακούγεται όλο και περισσότερο είναι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο υπουργός με τα πολλά νεύρα
Στο… μάτι του πρωθυπουργού έχει μπει υπουργός που έχει πολλά νεύρα, με αποτέλεσμα να ξεσπάει σε υφισταμένους του τον τελευταίο καιρό. Και απ’ ό,τι μαθαίνω τον έχουν ενημερώσει αρκετοί γι’ αυτές τις συμπεριφορές και δεν τον βλέπω καθόλου καλά… Καταλαβαίνω ότι είναι σε ένα δύσκολο υπουργείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να έχεις τόσα νεύρα, που να ξεσπάς πάνω σε άλλους.
Παράπονα για τη χρήση των social media
Ακούω τις τελευταίες ημέρες διάφορα στελέχη που πρόσκεινται σε υποψηφίους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ να κάνουν παράπονα για τα social media του κόμματος όσον αφορά την προβολή των υποψηφίων. Συγκεκριμένα, λένε ότι από τη στιγμή που έχουμε μπει σε εσωκομματικές εκλογές και όλοι οι υποψήφιοι τρέχουν, δεν γίνεται τη μοναδική προβολή να την έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος από υποψηφίους λίαν συντόμως.
Οι απειλές του Κασσελάκη
Το Σάββατο κατέβηκα και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κάθισα περίπου δώδεκα ώρες. Μίλησα και είδα πολλά. Κατάλαβα ότι το κόμμα δεν μπορεί να είναι ενιαίο και δεν αποκλείεται σύντομα, με φόντο και το συνέδριο στις 4-6 Οκτωβρίου, να έχουμε και νέες αποχωρήσεις. Πάντως, το κλίμα ήταν πολύ κακό και αυτό το καταλάβαινε και ο πιο αδαής, αρκεί να έμενε λίγο στους διαδρόμους του ξενοδοχείου στην πλατεία Καραϊσκάκη, όπου συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή.
Το οτοκιού του Κασσελάκη
Κάθισα να δω και τη σκηνική παρουσία του Στ. Κασσελάκη. Είδα για μια ακόμη φορά να μιλάει από στήθους επί περίπου 50 λεπτά στην πρωτομιλία του. Και όμως αυτό είναι για τους μη μυημένους. Όσοι ήταν στην αίθουσα κατάλαβαν ότι είχε autocue (οτοκιού) μπροστά του και επί της ουσίας διάβαζε αυτά που είχε να πει. Αυτό έγινε πιο εμφανές, όταν αναφέρθηκε στα οικονομικά του κόμματος. Πάντως μου έκανε θετική εντύπωση, γιατί έχω πει πολλά και διάφορα αρνητικά εναντίον του, το ότι πέρασε από όλη την αίθουσα προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση και χαιρέτησε τους πάντες διά χειραψίας. Θετικό αυτό!
Τα στρατόπεδα
Είδα, όμως, και πώς διαμορφώθηκαν τα στρατόπεδα. Και πάλι ο Στέφανος Κασσελάκης στηρίχτηκε ανοικτά από τον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη, ενώ έχει και τη στήριξη της Ρένας Δούρου, ενώ απέναντί του είχε πρόσωπα όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Χρήστος Σπίρτζης, κ.α. Οι 87 που κατέθεσαν και κείμενο για δυο δημοψηφίσματα, ένα που αφορά το ενιαίο σχήμα της κεντροαριστεράς και το άλλο τις αλλαγές, πνέουν μένεα κατά του Ν. Παππά που περίμεναν να αδειάσει τον Στ. Κασσελάκη και να συνταχθεί μαζί τους.
80 ομιλητές σε 10 ώρες
Αυτό που σημείωσα είναι ότι σε περίπου 10 ώρες μίλησαν περίπου 80 ομιλητές στη συνεδρίαση, που ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ, εκτός από την έναρξή της, όπου μίλησε ο Στ. Κασσελάκης. Πολλοί προσήλθαν καθυστερημένα από την επαρχία, ενώ στην αρχή είχε και πολλούς ψηφοφόρους μη μέλη, που ήρθαν για την ομιλία Κασσελάκη και έδωσαν ρέστα στα χειροκροτήματα. Οι «κασσελίστας» κέρδισαν με 80-20%, αφού η πλειοψηφία (για 60-40% μιλάνε οι διαφωνούντες) απέρριψε την πρόταση των 87 για δημοψηφίσματα και ενέκρινε τη διενέργεια καταστατικού συνεδρίου στις 4-6 Οκτωβρίου.
Κυριακάτικη συνεδρίαση
Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, είπε… θα σας ταράξω στη συλλογικότητα, θα μιλήσω με όλα τα μέλη της Κ.Ε. τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ υποσχέθηκε και συνεχείς συνεδριάσεις οργάνων. Αυτό έκανε και χθες, Κυριακάτικα. Δεν τους άφησε ούτε να κοιμηθούν τους ανθρώπους. Στο επίκεντρο σύσκεψης στην Κουμουνδούρου βρέθηκαν τα οικονομικά του κόμματος. Εκεί ήταν και η Οικονομική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που προέκυψε από την Κ.Ε., η οποία αποτελείται, εκτός από τον Στ. Κασσελάκη, από τους Τρύφωνα Αλεξιάδη, Γιώργο Κασσάρα, Νίνα Κασιμάτη, Παναγιώτη Μελαχροινό, Γιώτα Πούλου, Βαγγέλη Σκούφα και Ραλλία Χρηστίδου. Αντικείμενο της συνεδρίασης η οικονομική κατάσταση στο κόμμα αλλά και στα κομματικά μέσα. Επίσης, προγραμματίζεται ήδη η συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας για την Πέμπτη 11/7, στις 11:00 το πρωί. Εκεί θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις μάλλον για τα ΜΜΕ του κόμματος.
Τα συριζο-οικονόμικς
Και επειδή αναφέρθηκα στην οικονομική επιτροπή, να σας δώσω και μια εικόνα των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κατά Κασσελάκη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η συνολική δαπάνη τόσο για την εφημερίδα «Αυγή» όσο και για τον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» θα ανέλθει εφέτος στα 4,2 εκατ. ευρώ. Θα είναι, δηλαδή, τέσσερις φορές υψηλότερη από την αντίστοιχη του 2015, όταν στον ΣΥΡΙΖΑ τα δύο Μέσα κόστιζαν 969.000. Το αντίστοιχο κόστος του 2019 και του 2021 ήταν 3,1 και 3,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Την τετραετία 2015-2018 με διπλές εθνικές εκλογές και δημοψήφισμα, και συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κρατική χρηματοδότηση 22,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7,4 δόθηκαν για την εξόφληση τραπεζικού δανείου. Δηλαδή την τετραετία ’15-’18 η καθαρή χρηματοδότηση που ήταν διαθέσιμη ανήλθε στα 15,3 εκατ ευρώ. Την τετραετία 2019-2022, με διπλές εκλογές, εθνικές και ευρωεκλογές, και συνέδριο, και με εκλογή προέδρου και ΚΕ, η κρατική χρηματοδότηση ήταν 35 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 4,1 δόθηκαν για την ολική εξόφληση του δανείου. Δηλαδή την τετραετία 2019-’22 η καθαρή χρηματοδότηση που είχε διαθέσιμη ήταν 30,9 εκατ. ευρώ, διπλάσια από την προηγούμενη τετραετία. Το 2023, με διπλές εθνικές εκλογές και αυτοδιοικητικές, και με εσωκομματικές εκλογές, η κρατική χρηματοδότηση που έλαβε ανήλθε στα 11,5 εκατ. ευρώ. Για το 2024, ενώ έχει περάσει από συνέδριο, η τακτική χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 4,5 εκατ ευρώ.
Ο Μπίστης, οι μπηχτές για Κασσελάκη και η επαναφορά Τσίπρα
Σε διακεκριμένη θέση, σε ταχύπλοο σκάφος για τις Κυκλάδες, εθεάθη ο Νίκος Μπίστης στις αρχές της εβδομάδας με φίλο του, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού οι πολιτικές συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν. Επικίνδυνο χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ θετικά ήταν τα σχόλια για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην υπουργός είχε πλεύσει προς τη Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι η «Αριστερά πρέπει να σταθεί και πάλι στα πόδια της». Αν κρίνω από τις συζητήσεις που μου μεταφέρθηκαν, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για κάτι τέτοιο, ενώ στο παρασκήνιο δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν επαναφορά του Αλέξη Τσίπρα τώρα που έχουν γίνει τα σχετικά ξεσκαρταρίσματα. Άλλωστε, αυτό που του προσάπτουν είναι ότι δεν είχε λάβει γενναίες αποφάσεις τη στιγμή που έπρεπε και για αυτό επί της ουσίας «φαγώθηκε» εκ των έσω.
Για πόσο θα λείψει από τη Βουλή ο Αυγενάκης
Την ποινή της μομφής και του αποκλεισμού από τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου επέβαλε, όπως ενδεχομένως θα γνωρίζετε, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, στον Λευτέρη Αυγενάκη μετά το επεισόδιο της επίθεσης κατά υπαλλήλου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δεν διευκρινίστηκε, όμως, για πόσες συνεδριάσεις θα κρατήσει αυτός ο αποκλεισμός. Οπότε έψαξα να μάθω τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις. Όπως μου λένε, η ποινή θα έχει συνολική διάρκεια 15 ημερολογιακών ημερών. Αυτές άρχισαν να μετράνε από τις 3 Ιουλίου, ημέρα, δηλαδή, κατά την οποία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε τον κ. Τασούλα για τη διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ωστόσο, εάν στο μεσοδιάστημα των 15 ημερών προκληθεί αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για κάποιο νομοσχέδιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Λ. Αυγενάκης θα μπορεί να μετάσχει στη διαδικασία. Θα ψηφίσει και αμέσως μετά θα συνεχιστεί η έκτιση της ποινής. Πέραν τούτου ουδέν. Δεν θα έχει κάποιου άλλου είδους τιμωρία, όπως για παράδειγμα κάποιο πρόστιμο στέρησης μισθού.
Αυξάνουν οι τράπεζες τον δανεισμό προς τη ναυτιλία
Από την Εθνική Τράπεζα μέχρι την εξειδικευμένη ναυτιλιακή μπουτίκ τράπεζα ABBank, οι ελληνικές τράπεζες θα δουν το κόστος χρηματοδότησής τους να μειώνεται. Οι ελληνικές τράπεζες που έχουν έρθει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη σκηνή χρηματοδότησης πλοίων της χώρας τους ενδέχεται να είναι σε θέση να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο τα δάνειά τους, αφού ο σημαντικός οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P βελτίωσε τις αξιολογήσεις τους. Σε ό,τι αφορά τους μεγάλους της αγοράς, οι: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και η boutique ναυτιλιακή τράπεζα Aegean Baltic Bank (ABBank), είδαν την S&P να βελτιώνει τις αξιολογήσεις τους σε μία ή δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που ανοίγει προοπτικές για νέες χρηματοδοτήσεις στα ελληνικών συμφερόντων βαπόρια.
Γιατί πουλάει το «σπίτι» η Εθνική
Το γεγονός είναι ότι η Εθνική Ασφαλιστική πουλάει τα κεντρικά της γραφεία στη λεωφόρο Συγγρού, κάτι που θα συμβεί έως το τέλος της χρονιάς καθώς ο σχετικός διαγωνισμός για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους αγοραστές θα γίνει αμέσως μετά το καλοκαίρι, δηλαδή τον Σεπτέμβριο. Το θέμα είναι γιατί πουλάει το «σπίτι» της η Εθνική Ασφαλιστική. Αφενός το κτίριο είναι πολύ μεγάλο και πλέον λόγω και της υβριδικής εργασίας δεν αξιοποιείται στο σύνολό του από τους υπαλλήλους της εταιρείας. Κυρίως και πάνω απ’ όλα, όμως, η Εθνική, ιδιοκτήτης της οποίας είναι το αμερικανικό fund, CVC, είχε ζημίες ύψους 38,4 εκατομμυρίων ευρώ το 2023. Επομένως η πώληση του μεγάλου κτιρίου της Συγγρού αποτελεί μία κίνηση οικονομικής εξυγίανσης. Για να έχετε εικόνα για τι ακριβώς μιλάμε, θα σας πω ότι το συγκεκριμένο κτίριο αποτελείται από υπόγεια γκαράζ συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ. και ανωδομή 30.000 τ.μ.
7 δισ. τζίρο βλέπει το εμπόριο στις εκπτώσεις
Βλέπω ότι ο εμπορικός κόσμος έχει αναθαρρήσει λόγω της μείωσης του πληθωρισμού στο 2,4% τον Ιούνιο και περιμένει τζίρο που θα φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ στο δίμηνο των εκπτώσεων, που ξεκινούν από σήμερα και ολοκληρώνονται στο τέλος του Αυγούστου. Η αλήθεια είναι ότι οι αυξήσεις των τιμών στα αγαθά και φυσικά σε ρούχα και παπούτσια κράτησε το τζίρο της αγοράς σε καλά επίπεδα, αλλά η κατανάλωση σε τεμάχια μειώθηκε. Πρόσφατα σας είπα ότι στα σούπερ μάρκετ, σε κατηγορίες όπως είναι τα απορρυπαντικά και τα είδη προσωπικής φροντίδας, οι τιμές έχουν καταγράψει μείωση στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εάν σταματήσουν να αυξάνονται οι τιμές και σε αρκετές περιπτώσεις μειώνονται, έστω και λίγο, αυτό ως γεγονός από μόνο του μπορεί να δράσει ιδιαίτερα θετικά στην ψυχολογία των καταναλωτών, ενισχύοντας την κίνηση. Μένει, όμως, να φανεί. Και περισσότερα από το μέτωπο θα έχω να σας πω όταν ολοκληρωθεί ο Ιούλιος, όπου θα έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα σημάδια των εκπτώσεων στην αγορά.
Η φυγή που συνέπεσε με την κρίση στην H&M
Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που έφυγε από τη θέση της διευθύντριας επικοινωνίας της H&M η Άννα Κωτσαρέλη, μετακομίζοντας σε νέα επαγγελματική στέγη, όπως με πληροφορούν. Η Κωτσαρέλη ήταν για πολλά χρόνια στη θέση αυτή και γνώριζε απ’ έξω και ανακατωτά τη λειτουργία και τα κουμπιά της H&M στην Ελλάδα. Η φυγή της, όμως, συνέπεσε και με ένα ακόμα σοβαρό γεγονός, που είχε να κάνει με τη μη διαβίβαση των αποδείξεων από την πολυεθνική αλυσίδα ρούχων στο σύστημα της ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα να κλείσουν πέντε καταστήματά της σε Αθήνα και περιφέρεια. Πέρασε αυτή τη δύσκολη περίοδο χωρίς επικεφαλής στην επικοινωνία της, ενώ αυτή τη στιγμή η εταιρεία πληροφορούμαι ότι ψάχνει άνθρωπο για το γραφείο Τύπου της, όχι προφανώς για να αντικαταστήσει την Κωτσαρέλη, η θέση της οποίας μου λένε ότι καλύφθηκε εκ των έσω, αλλά για να ενισχύσει την επικοινωνία της, η οποία -και από τις ανακοινώσεις της H&M για το «καυτό» θέμα των αποδείξεων- φάνηκε ότι πάσχει.
Τραβούν το σκοινί οι τράπεζες για Τσάνταλη
Ο Γεωργιάδης της Ελληνικά Οινοποιεία θέλει να πάρει τον Τσάνταλη «κοψοχρονιά», όπως μου έλεγε άνθρωπος της πιάτσας και μετά τον Μπουτάρη να αποκτήσει ακόμα μία μεγάλη εταιρεία στον χώρο του κρασιού. Οι τράπεζες τραβούν το «σκοινί», προσπαθώντας από την πλευρά τους να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, χάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα από τα δάνεια της Τσάνταλης, που υπερβαίνουν τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής κοινός τόπος δεν υπάρχει. Και εάν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει κι ενώ η εταιρεία παραμένει κλειστή και απαξιώνεται καθημερινά.